Άκελ Τακάζ στη «Χ»: «Η διεθνής κοινότητα οφείλει να παρέμβει προς το Ισραήλ για να σταματήσει τα εγκλήματα πολέμου»

Το Ισραήλ εφαρμόζει την πολιτική προσάρτησης, επέκτασης και εποικισμού στη Δ. Όχθη ελέγχοντας περισσότερο από το 60% της περιοχής της.

Αυτό δηλώνει σε συνέντευξή του στην «Κυριακάτικη Χαραυγή» ο συντονιστής του Τμήματος Διεθνών Σχέσεων του Κόμματος του Παλαιστινιακού Λαού (PPP), Άκελ Τακάζ, υπογραμμίζοντας παράλληλα ότι απαιτείται διεθνής παρέμβαση, η οποία να ασκήσει πίεση στην ισραηλινή κυβέρνηση να σταματήσει τις ενέργειές της που αποτελούν έγκλημα πολέμου.

Αναφέρει επίσης ότι επιβάλλεται η πραγματοποίηση των παλαιστινιακών προεδρικών και βουλευτικών εκλογών που έχουν αναβληθεί λόγω της άρνησης του Ισραήλ να διεξαχθούν και στα Ανατολικά Ιεροσόλυμα, αφενός για την εξάσκηση του δημοκρατικού δικαιώματος του παλαιστινιακού λαού και αφετέρου για την απόρριψη των ισχυρισμών της ισραηλινής κυβέρνησης ότι η παλαιστινιακή ηγεσία στερείται νομιμότητας. Τονίζει επίσης ότι η εξομάλυνση των σχέσεων ορισμένων αραβικών κρατών με το Ισραήλ έχει επηρεάσει αρνητικά τον παλαιστινιακό αγώνα.

Συνέντευξη στον Κωστή Πιτσιλλούδη

Μπορείτε να σχολιάσετε τις συνεχείς επιθέσεις του Ισραήλ κατά των Παλαιστινίων;

Η ισραηλινή επιθετικότητα στη Λωρίδα της Γάζας, που έλαβε χώρα τον Μάιο, καθώς και η επίθεση στις γειτονιές της Ιερουσαλήμ εντάσσονται σε μία προσπάθεια «ιουδαιοποίησης» και απομάκρυνσης των Αράβων κατοίκων της πόλης που συνεχίζεται εδώ και δεκαετίες.

Από τη μία πλευρά, η επίθεση εναντίον της Γάζας ισοδυναμεί με κήρυξη πολέμου για τέταρτη φορά στη Λωρίδα από το 2005, με τη λεγόμενη απόσυρση του Ισραήλ από τη Γάζα και την επιβολή πολιορκίας σε αυτήν σε μία προσπάθεια να τη στραγγαλίσει.

Το Ισραήλ έχει διεξάγει πολέμους στη Γάζα το 2008, το 2012, το 2014 και με τελευταίο αυτόν του Μαΐου του 2021. Αυτές οι επιθέσεις είχαν ως αποτέλεσμα χιλιάδες άμαχους νεκρούς και την καταστροφή δεκάδων χιλιάδων σπιτιών, σχολείων και νοσοκομείων στην πιο πυκνοκατοικημένη περιοχή του κόσμου, η οποία πολιορκείται από το Ισραήλ από το 2007.

Ποιος είναι ο αντίκτυπος αυτών των επιθέσεων αλλά και ευρύτερα της πολιτικής που εφαρμόζει η κυβέρνηση του Ισραήλ στη ζωή των Παλαιστινίων που κατοικούν στο Ισραήλ;

Κατά τα τελευταία χρόνια, και ιδιαίτερα επί προεδρίας Τραμπ στις ΗΠΑ -η οποία αναγνώρισε την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ μεταφέροντας επίσης την πρεσβεία της στην πόλη αυτή- αλλά και με την υποστήριξη και άλλων Δυτικών κρατών, βρίσκεται σε εξέλιξη η εκδίωξη των Αράβων κατοίκων της Ιερουσαλήμ και η «ιουδαιοποίηση» των γειτονιών της, μεταξύ άλλων της Σέιχ Τζαρά, Σιλωάμ και Αλ-Ισαουίγια.

Σε αυτό το σημείο θα πρέπει να προσθέσουμε και την πολιτική περιορισμού των Παλαιστινίων στην πόλη με την κατεδάφιση σπιτιών, την κατάληψη οικιών από εποίκους, αλλά και την παρεμπόδιση των Παλαιστινίων από το να χτίσουν σπίτια, σε μία προσπάθεια να τους αναγκάσουν να εγκαταλείψουν την πόλη.

Το Ισραήλ εφαρμόζει την πολιτική προσάρτησης, επέκτασης και εποικισμού σε ολόκληρη τη Δυτική Όχθη, ελέγχοντας περισσότερο από το 60% της περιοχής της, στην οποία εδρεύουν εκατοντάδες οικισμοί. Με τους οικισμούς αυτούς η παρουσία ενός παλαιστινιακού κράτους είναι πρακτικά αδύνατη. Αυτό επιδιώκει η επίσημη ισραηλινή πολιτική, υποστηριζόμενη από τις ιμπεριαλιστικές δυνάμεις υπό την ηγεσία των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής. Αξίζει να σημειωθεί ότι αυτοί οι οικισμοί και οι έποικοι αποτελούν μόνιμη απειλή για τον παλαιστινιακό πληθυσμό μέσω των καθημερινών επιθέσεων που διενεργούνται σε παλαιστινιακά χωριά αλλά και σε παλαιστινιακές περιουσίες.

Καίνε καλλιέργειες, κόβουν δέντρα, εμποδίζουν τους αγρότες να φτάσουν στα εδάφη τους, αρπάζουν καλλιέργειες, καίνε αυτοκίνητα, καταστρέφουν δρόμους. Μέχρι και κατοικημένα σπίτια καίνε, όπως για παράδειγμα η περίπτωση της οικογένειας Νταουάψα, όπου πέθανε ένα ανδρόγυνο μαζί με τον γιο τους ηλικίας ενός έτους. Φυσικά, οι ενέργειες αυτές γίνονται υπό την προστασία του ισραηλινού στρατού, ο οποίος δεν λαμβάνει μέτρα για να τους σταματήσει, γεγονός που τους ενθαρρύνει να συνεχίσουν τις επιθέσεις τους. Απαιτείται διεθνής παρέμβαση για να ασκήσει πίεση στην ισραηλινή κυβέρνηση να σταματήσει τη δημιουργία οικισμών και τις επιθέσεις των εποίκων, που αποτελούν έγκλημα πολέμου.

Τι διακυβεύεται στις παλαιστινιακές προεδρικές και βουλευτικές εκλογές που είναι σε εκκρεμότητα;

Οι παλαιστινιακές βουλευτικές και προεδρικές εκλογές είχαν προγραμματιστεί να διεξαχθούν τον περασμένο Μάιο, ένα αίτημα των Παλαιστινίων για ανανέωση της νομιμότητας του Παλαιστινιακού Νομοθετικού Συμβουλίου, του Προέδρου, αλλά και του Εθνικού Συμβουλίου. Ο κύριος λόγος για την ακύρωση των εκλογών είναι η ανικανότητα της διεθνούς κοινότητας να υποχρεώσει το Ισραήλ να σεβαστεί τη διεξαγωγή εκλογών και στα Ανατολικά Ιεροσόλυμα.

Επίσης, το Ισραήλ δεν συμφώνησε με το αίτημα της Ευρωπαϊκής Ένωσης να συμπεριληφθούν παρατηρητές για την εποπτεία των εκλογών. Ωστόσο, είναι ατυχές το γεγονός ότι αυτή η αναβολή δεν περιλάμβανε τον καθορισμό νέας ημερομηνίας για τη διεξαγωγή τους.

Το Κόμμα του Παλαιστινιακού Λαού είχε αποφασίσει να συμμετάσχει σε αυτές τις εκλογές και είχε καταγραφεί επίσημα στον εκλογικό κατάλογο συμμαχώντας με την Παλαιστινιακή Δημοκρατική Ένωση (FIDA), μετά την αποτυχία των προσπαθειών για σχηματισμό ενός συνασπισμού που να περιλαμβάνει τις αριστερές και δημοκρατικές παλαιστινιακές δυνάμεις απέναντι στους δύο πόλους της παλαιστινιακής Δεξιάς: της εθνικής Δεξιάς και της θρησκευτικής Δεξιάς. Ως PPP πιστεύουμε ότι, αφενός η διεξαγωγή των εκλογών έχει μεγάλη σημασία, καθώς είναι δικαίωμα των πολιτών να εκλέξουν τους εκπροσώπους τους, να ανανεώσουν τη νομιμότητα και να αναβιώσουν τη δημοκρατική εμπειρία. Αφετέρου, θα απορρίψει τους ισχυρισμούς της ισραηλινής κυβέρνησης ότι η παλαιστινιακή ηγεσία δεν εκπροσωπεί τον λαό και ότι στερείται νομιμότητας.

Πώς σχολιάζετε το γεγονός ότι ορισμένα αραβικά κράτη (Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Μπαχρέιν) έχουν κάνει πολιτική στροφή υπέρ του Ισραήλ; Πώς επηρεάζει το Παλαιστινιακό η νέα αναζωπύρωση μεταξύ Ιράν και Ισραήλ;

Όσον αφορά ορισμένες αραβικές χώρες που εξομαλύνουν τις σχέσεις τους με το Ισραήλ, πιστεύουμε ότι έχουν επηρεάσει αρνητικά τον παλαιστινιακό αγώνα. Από τη μία πλευρά, αποτελεί παρέκκλιση από την αραβική συναίνεση και την αραβική ειρηνευτική πρωτοβουλία, η οποία ορίζει την επίλυση του Παλαιστινιακού για την εξομάλυνση αυτών των σχέσεων. Από την άλλη, συμβάλλει στην περιθωριοποίηση της Παλαιστίνης και ενθαρρύνει πολλές χώρες, ιδίως αφρικανικές, να εξομαλύνουν τις σχέσεις τους και να υποστηρίξουν τον ισραηλινό ισχυρισμό ότι η Παλαιστίνη δεν αποτελεί προτεραιότητα για τη σχέση τους με τις αραβικές χώρες, ειδικά αυτές του Κόλπου οι οποίες δεν ήταν ποτέ σε συνθήκες πολέμου με το Ισραήλ και που επιδιώκουν να δημιουργήσουν μία συμμαχία ενάντια σε έναν κοινό και υποτιθέμενο εχθρό, το Ιράν.

Πώς κρίνετε τη σύνθεση της νέας κυβέρνησης στο Ισραήλ; Μπορούμε να περιμένουμε από αυτήν οποιαδήποτε κίνηση για το Παλαιστινιακό;

Δεν τρέφουμε καμία ελπίδα από τη νέα ισραηλινή κυβέρνηση όσον αφορά την πρόοδο που χρειάζεται να καλυφθεί για την επίλυση του Παλαιστινιακού.

Κατ’ αρχάς, είναι μία ακροδεξιά κυβέρνηση που εκπροσωπεί την πολιτική του εποικισμού και δεν υποστηρίζει τη λύση των δύο κρατών. Το μόνο που ενώνει τα κόμματα της κυβέρνησης είναι ο στόχος της ανατροπής του Νετανιάχου και δεν διαφέρουν πολύ από τις πολιτικές των κυβερνήσεων που προηγήθηκαν, υπέρ των οικισμών, της «ιουδαιοποίησης» της Ιερουσαλήμ, της στήριξης του νόμου περί ιθαγένειας, των διακρίσεων εις βάρος των Παλαιστινίων και της εχθρότητας προς αυτούς. Ως εκ τούτου, δεν αναμένουμε καμία πρόοδο στο Παλαιστινιακό υπό αυτή την κυβέρνηση, ειδικά εάν λάβουμε υπόψιν ότι είναι αδύναμη και δεν αναμένεται να κρατήσει για πολύ, αλλά και ότι η πολιτική σύγκρουση στο Ισραήλ τα τελευταία χρόνια είναι μεταξύ της Δεξιάς και της άκρας Δεξιάς, που κάνει το μέλλον να φαντάζει δυσοίωνο.

Ποιες ενέργειες αναμένετε να ληφθούν από τη διεθνή κοινότητα;

Υπό το φως όλων των παραπάνω γεγονότων και με βάση τις πρακτικές που ακολουθούν οι ισραηλινές κυβερνήσεις, παραβιάζοντας όλους τους διεθνείς νόμους και χάρτες και τα ανθρώπινα δικαιώματα, χρησιμοποιώντας πρακτικές ρατσισμού, καταπίεσης και κατοχής κατά του παλαιστινιακού λαού και των λαών της περιοχής, η διεθνής κοινότητα έχει ηθική και πολιτική ευθύνη να σταματήσει αυτές τις τακτικές και να αναγκάσει το Ισραήλ να σεβαστεί το Διεθνές Δίκαιο και τα σχετικά ψηφίσματα διεθνούς νομιμότητας.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy