ΑΚΕΛ: Τελετή απονομής του βραβείου Πολιτιστικής Προσφοράς – Τα βιογραφικά και το σκεπτικό των βραβεύσεων

Πραγματοποιήθηκε σήμερα (05/10) στο Θέατρο Παλλάς, στη Λευκωσία, η Τελετή Απονομής του Βραβείου Πολιτιστικής Προσφοράς «Τεύκρος Ανθίας – Θοδόσης Πιερίδης» της Κ.Ε. του ΑΚΕΛ.

Το Βραβείο για το 2021 απονεμήθηκε στην κεραμίστρια Νίνα Ιακώβου και στον τουρκοκυπριακό πολιτιστικό οργανισμό “Hasder Folk Art Foundation”.

Το βιογραφικό και το σκεπτικό της βράβευσης της Νίνας Ιακώβου:

Η κεραμίστρια και γλύπτρια Νίνα Ιακώβου, διαγράφει μια σημαντική πορεία στην κυπριακή καλλιτεχνική δημιουργία.

Υπηρετώντας την Τέχνη πάνω από εξήντα χρόνια και ζώντας έντονα το κοινωνικό και ιστορικό γίγνεσθαι, βρίσκεται σε ένα συνεχή προβληματισμό. Ο προβληματισμός της αυτός, που αποτυπώνεται με ευαισθησία στα έργα της, ξεπερνά τα σύνορα της Κύπρου και αγγίζει διεθνή θέματα, παραδίδοντάς μας έτσι  μια τέχνη ανθρωποκεντρική, γεμάτη οδύνη για τη δυστυχία μα και αγάπη για τον άνθρωπο και τη ζωή,

Έζησε έντονα και η ίδια ως πρόσφυγας την τραγωδία του τόπου της το 1974 και αποτύπωσε και αποτυπώνει στα έργα της τη φρίκη του πολέμου,  την αγωνία και τον πόνο της προσφυγιάς, το δράμα των αγνοουμένων και των σκοτωμένων και μας  παραδίδει ένα έργο κύρια αντιπολεμικό. Η αγάπη, ο πόνος, η απόγνωση, η νοσταλγία καθρεφτίζονται μέσα στις συνθέσεις  της, που έχουν ως κύριο άξονα τους ανθρώπους και ιδιαίτερα τις γυναίκες.

Η εικαστικός Νίνα Ιακώβου, η οποία εμπνεύστηκε από την παραδοσιακή τεχνική,  κράτησε ζωντανή την παραδοσιακή κεραμική δουλεύοντας σε διάφορες παραλλαγές τις μοναδικές ανθρωπόμορφες κούζες της Αμμοχώστου, τις «κουκουμάρες», οι οποίες σηματοδοτούν μεγάλο μέρος του έργου της και με τις οποίες έχει ταυτιστεί το όνομά της.

Η συμβολή της είναι μοναδική στη διατήρηση, στη συνέχιση και εξέλιξη της παραδοσιακής κυπριακής κεραμικής.

Στην εξελικτική της πορεία από την παραδοσιακή κεραμική σύντομα προχώρησε στην απλοποίηση και στον εξπρεσιονισμό.

Διαθέτοντας προηγμένη καλλιτεχνική αίσθηση, επιδεξιότητα, ατέλειωτη ευρηματικότητα και αστείρευτη δημιουργικότητα, δημιουργεί έργα σε τρεις διαστάσεις χρησιμοποιώντας διαφορετικά υλικά και διάφορες τεχνικές.

Δουλεύοντας με μαστοριά και δεξιοτεχνία τον πηλό και τα άλλα υλικά που χρησιμοποιεί και δίνοντας σάρκα και ψυχή  στα έργα της, χάρισε στον τόπο μας, ένα πλούσιο έργο με πρωτοποριακές δημιουργίες, με μοναδικά γλυπτά και επιτοίχια έργα σε πιο σύγχρονες φόρμες.

Η Νίνα Ιακώβου, διαρκώς ανανεωμένη και ανεξάντλητη πηγή δημιουργίας, υπηρέτησε με αφοσίωση και μοναδικό ζήλο την τέχνη της κεραμικής και της γλυπτικής και σφραγίζει με το δημιουργικό και εμπνευσμένο έργο της τη σύγχρονη κυπριακή καλλιτεχνική δημιουργία.

Για την πολύχρονη, ανεξάντλητη και αξιόλογη αυτή προσφορά της η Επιτροπή Βραβείου «Πολιτιστικής Προσφοράς Τεύκρος Ανθίας και Θοδόσης Πιερίδης», της Κεντρικής Επιτροπής του ΑΚΕΛ, αποφάσισε να της απονείμει την τιμητική αυτή διάκριση για το 2021.

Το σκεπτικό βράβευσης του Οργανισμού «Hasder Folk Art Foundation»

Ο μη κερδοσκοπικός και μη κυβερνητικός Σύνδεσμος Λαϊκών Τεχνών HASDER, μέσα από τη μακρόχρονη πορεία του, διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στη διάσωση και στον εμπλουτισμό της κυπριακής πολιτιστικής κληρονομιάς, καταγράφοντας τον κυπριακό λαϊκό πολιτισμό σε όλες του τις εκφάνσεις, όπως αυτός αναπτύχθηκε ιδιαίτερα στην τουρκοκυπριακή κοινότητα.

Έχοντας ως κύριο άξονα των δραστηριοτήτων του τη διατήρηση, διάδοση και προβολή του κυπριακού λαϊκού πολιτισμού  σ’  όλες του τις  πτυχές, πραγματοποίησε σημαντικές λαογραφικές έρευνες και μελέτες σε πρωτογενής πηγές. Αποτέλεσμα αυτών των μακρόχρονων και επίπονων ερευνών ήταν η καταγραφή και διάσωση αυθεντικών κυπριακών παραδοσιακών χορών και λαϊκής μουσικής.

Στην πολύχρονη διαδρομή του διακρίνεται, επίσης, για την πλούσια και πολύ σημαντική προσφορά του όπως:

 • Η δημιουργία  του μεγαλύτερου Αρχείου Λαϊκού Χορού στην τουρκοκυπριακή κοινότητα και η συμβολή του στην ίδρυση και ανάπτυξη διάφορων άλλων συλλόγων πολιτιστικής τέχνης και λαϊκού χορού.
 • Η ίδρυση του Κέντρου Χειροτεχνίας HASDER, όπου κυπριακά αντικείμενα, παράγονται ή ανακαινίζονται με παραδοσιακές κυπριακές μεθόδους.
 • Η δημιουργία του Αρχείου και της Βιβλιοθήκης της Λαογραφικής Κύπρου, όπου διατίθενται για δημόσια χρήση, χιλιάδες βιβλία, έγγραφα φωτογραφίες και βίντεο.
 • Η έκδοση του περιοδικού «Χαλκβιλίμι», που σημαίνει «Λαογραφία», το οποίο  περιλαμβάνει κυρίως ερευνητικά δοκίμια και πλούσιο άλλο υλικό για την κυπριακή λαογραφία. Η διοργάνωση, λαογραφικών συμποσίων και εκθέσεων, από τη δεκαετία του 1980, και ποιοτικών εκπαιδευτικών  προγραμμάτων για παιδιά και νέους.

Επιστέγασμα της πλούσιας δράσης και προσφοράς του HASDER είναι το Ψηφιακό Αρχείο με πολιτιστικό και λαογραφικό υλικό, το οποίο είναι διαθέσιμο στο διαδίκτυο.

Παράλληλα με την έντονη δημιουργική δραστηριότητά του στον χώρο του κυπριακού λαϊκού πολιτισμού, ο HASDER, συμβάλλει σημαντικά στον αγώνα για επανένωση της πατρίδας μας. Δεν τον εμπόδισαν οι διαχωριστικές γραμμές και τα συρματοπλέγματα, να συμμετέχει, από το 1980, σε δικοινοτικές δραστηριότητες στην Κύπρο και στο εξωτερικό. Συνεργάστηκε με ελληνοκυπριακούς πολιτιστικούς και λαογραφικούς ομίλους, ιδιαίτερα μα τον ΣΥΚΑΛΥ και με διάφορες άλλες ομάδες, στήνοντας γέφυρες επικοινωνίας και αναδεικνύοντας την αναγκαιότητα για επαναπροσέγγιση των δύο κοινοτήτων και την επανένωση του λαού μας.

Στην πολύχρονη πορεία του ο Σύνδεσμος Λαϊκών Τεχνών HASDER, απέδειξε ότι αντιμετωπίζει και υπηρετεί με πραγματικό σεβασμό τον κυπριακό λαϊκό πολιτισμό και τις προσπάθειες για επανένωση της Κύπρου.

Γι αυτή τη συνολική και πολύ σημαντική  προσφορά του, η Επιτροπή Βραβείου Πολιτιστικής Προσφοράς «Τεύκρος Ανθίας και Θοδόσης Πιερίδης», της Κεντρικής Επιτροπής του ΑΚΕΛ, αποφάσισε να του απονείμει την τιμητική αυτή διάκριση για το 2021.

Βιογραφικό του Οργανισμού 

Ο Σύνδεσμος Λαϊκών Τεχνών HASDER ιδρύθηκε από Τουρκοκύπριους στην Κύπρο το 1977 ως ο πρώτος λαογραφικός οργανισμός με στόχο την έρευνα, τη διάδοση και τον εμπλουτισμό της Κυπριακής λαογραφίας γενικά και με ιδιαίτερη έμφαση στην Τουρκοκυπριακή λαογραφία. Τα μέλη του HASDER δραστηριοποιούνται εθελοντικά ως χορευτές, μουσικοί, ερευνητές και εθελοντές διαχειριστές εδώ και χρόνια και η οργάνωση διατηρείται ζωντανή και ενεργή όλο αυτό το διάστημα χάρη στις προσπάθειες των εθελοντών της.

Ο HASDER έχει ερευνήσει, συλλέξει, συγκεντρώσει και ανεβάσει περισσότερους από είκοσι λαϊκούς χορούς και λαϊκή μουσική ως αποτέλεσμα της επιτόπιας έρευνας που διεξήγαγε. Πάνω από εκατό έρευνες επιτόπου που πραγματοποιήθηκαν από το HASDER θεωρούνται ως οι πρώτες επιστημονικές λαογραφικές μελέτες, που πραγματοποιήθηκαν από τους Τουρκοκύπριους με οργανωμένο τρόπο.

Η πρώτη δραστηριότητα του HASDER ως λαογραφική οργάνωση ήταν να επισκέπτεται χωριά, να παίρνει συνεντεύξεις από τους κάτοικους και να καταγράφει τη μουσική και τους χορούς τους. Αυτά τα πλάνα αποτέλεσαν τη βάση των Τουρκοκυπριακών παραδοσιακών χορών και μουσικής και χρησιμοποιούνται μέχρι σήμερα. ΟHASDER διαθέτει πλέον το μεγαλύτερο αρχείο υλικού από λαϊκούς χορούς στη βόρεια Κύπρο.

-Χρησιμοποιώντας αυτά τα πλάνα, με την πάροδο των χρόνων, ο Σύνδεσμος  έχει δουλέψει πάνω στις δικές της χορογραφίες, κάνοντας την Κυπριακή αυθεντική λαϊκή μουσική και τους Κυπριακούς παραδοσιακούς χορούς.- Ως πολιτιστικός οργανισμός, από το 1980,  προωθεί την ειρήνη για την επανένωση του διαιρεμένου νησιού μας και αγωνίζεται για τους Κύπριους που ζουν και παράγουν σε αυτό το νησί εδώ και χρόνια για να ζήσουν ξανά ελεύθερα και ειρηνικά μαζί. Είναι ο πρώτος  μεταξύ των Τουρκοκυπριακών λαογραφικών και πολιτιστικών συλλόγων που συμμετέχει με θάρρος σε δικοινοτικές δραστηριότητες..

Στις 19 Φεβρουαρίου 1994, μετά από μεγάλες προσπάθειες, η μελλοντική αδελφή οργάνωση, το ΣΥΚΑΛΥ, πέρασε τα οδοφράγματα/σημεία διέλευσης  με μια πολυπληθή ομάδα για πρώτη φορά με ειδική άδεια μέσω του σημείου διέλευσης του ξενοδοχείου Λήδρας ως προσκεκλημένη τουHASDER.

Αργότερα, στις 24 Απριλίου 1994, οHASDER διέσχισε τα οδοφράγματα ως προσκεκλημένoς του ΣΥΚΑΛΥ. Μεταξύ 11-15 Αυγούστου 1994, οHASDER και τοΣΥΚΑΛΥ ολοκλήρωσαν την πρώτη τους συνεργασία στο εξωτερικό και συμμετείχαν σε ένα εργαστήριο στη Γερμανία. Πρωτοστάτησε επίσης στα πρώτα δικοινοτικά εργαστήρια παραδοσιακών χορών στην Πύλα το 2003.

Ο HASDER είναι ένας χώρος πολιτιστικής εκπαίδευσης με περισσότερα από 150 μέλη που αποτελείται από χορευτές όλων των ηλικιών από 3 έως 70 ετών. Οι ομάδες παραδοσιακών χορών του Συνδέσμου συμμετέχουν σε διάφορα τοπικά και διεθνή φεστιβάλ.Σ υμμετείχε σε εκδηλώσεις και Φεστιβάλ σε διάφορες χώρες του εξωτερικού, όπως η Τουρκία, η Γαλλία, η Ιταλία, η Δανία, η Τσεχία, η Πολωνία και η Ρουμανία, και έχει κερδίσει αρκετά βραβεία στον τομέα του λαϊκού χορού

Ο “Διαγωνισμός Παιδικών και Λαϊκών Παραμυθιών” είναι μια άλλη παραδοσιακή δραστηριότητα που διοργανώνεται κάθε χρόνο  από το 1987, όπου παιδιά ηλικίας 7 έως 11 ετών διαγωνίζονται στη σκηνή λέγοντας παραμύθια.

Διοργανώνει επίσης κάθε χρόνο από το 1983 λαογραφικά συμπόσια, όπου επαγγελματίες και εμπειρογνώμονες από διάφορους χώρους, παρουσιάζουν τις μελέτες τους πάνω σε διάφορα πολιτιστικά θέματα, όπως τα Κυπριακά έθιμα, τις δοξασίες, τις παραδόσεις, τα τρόφιμα, τα παραμύθια, τους θρύλους κ.λπ. Εκατοντάδες εργασίες που παρουσιάστηκαν σε αυτά τα συμπόσια έχουν δημοσιευτεί σε τέσσερις τόμους

Το 2000, με τη συνεργασία του UNDP (Πρόγραμμα Ανάπτυξης των Ηνωμένων Εθνών)-UNOPS (Γραφείο Υπηρεσιών Έργων των Ηνωμένων Εθνών), το HASDER ίδρυσε το Ινστιτούτο Λαϊκών Τεχνών,  όπου Κυπριακά αντικείμενα, όπως λαϊκές φορεσιές, χειροποίητα ρούχα, ξυλόγλυπτα χειροποίητα έπιπλα και κουτιά, καλάθια, αξεσουάρ, διακοσμητικά και χειροτεχνήματα με χρώματα, σχέδια και μοτίβα αυθεντικά της Κύπρου παράγονται με παραδοσιακές Κυπριακές μεθόδους, ανακαινίζονται, εκτίθενται και πωλούνται.

Το HASDER ίδρυσε το Κυπριακό Λαογραφικό Αρχείο και Βιβλιοθήκη. Από το 2002, περίπου 5.000 βιβλία, περίπου 10.000 έγγραφα και φωτογραφίες και 500 αρχεία ήχου-βίντεο από επιτόπιες επισκέψεις που πραγματοποίησαν τα μέλη του Συνδέσμου σε Τουρκοκυπριακά χωριά τη δεκαετία του 1980 διατίθενται για δημόσια χρήση. Ο HASDER ολοκλήρωσε πρόσφατα το έργο της ψηφιοποιήσεις του αρχείου της, όπου όλα τα λαογραφικά και πολιτιστικά της πλάνα, φωτογραφίες, ηχητικά, βιβλία, αποκόμματα εφημερίδων και περιοδικών είναι διαθέσιμα στο διαδίκτυο.

“Ημέρες Νεολαίας Λευκωσίας”, είναι μια ετήσια δραστηριότητα που διοργανώνεται από τη Λέσχη Νέων HASDER για τον εορτασμό της Διεθνούς Ημέρας Νεολαίας των Ηνωμένων Εθνών με μια σειρά εκδηλώσεων, όπως “Συζήτηση στρογγυλής τραπέζης” γύρω από το θέμα της χρονιάς του ΟΗΕ, ποδηλατική περιήγηση στην εντός των τειχών πόλη της Λευκωσίας, τουρνουά ποδοσφαίρου κοριτσιών, συναυλίες για νεανικά μουσικά συγκροτήματα και πολιτιστικές βραδιές.

ΓΓ ΑΚΕΛ: «Το ΑΚΕΛ θέτει τον Πολιτισμό, τις Τέχνες και τα Γράμματα πολύ ψηλά στις προτεραιότητες της πολιτικής του»

Σας καλωσορίζω στην Τελετή Απονομής του Βραβείου Πολιτιστικής Προσφοράς «Τεύκρος Ανθίας – Θοδόσης Πιερίδης» της Κ.Ε. του ΑΚΕΛ.

Ένας θεσμός με ιστορία τριάντα και πλέον χρόνων που στοχεύει στην επιβράβευση και την αναγνώριση των πνευματικών δημιουργών που συνέβαλαν καθοριστικά στην ανάδειξη και την προώθηση του πολιτισμού στον τόπο μας.

Ιδιαίτερο καλωσόρισμα απευθύνω σε όλες και όλους εσάς τους ανθρώπους των Γραμμάτων και των Τεχνών που βρίσκεστε απόψε εδώ μαζί μας και τιμάτε με την παρουσία σας την εκδήλωσή μας.

Στο πρόσωπό σας βλέπουμε την Κύπρο της δημιουργίας, της αλληλεγγύης αλλά και της ελπίδας για μια καλύτερη κοινωνία. Στις δύσκολες συνθήκες που ζούμε η πολιτιστική δημιουργία αποκτά ακόμα μεγαλύτερη αξία για την ποιότητα ζωής των ανθρώπων. Νιώθουμε ακόμη μεγαλύτερη την ανάγκη καταφυγής στο πνεύμα, τις αλήθειες και τις ευαισθησίες που πρεσβεύει ο πολιτισμός.

Καλωσορίζω επίσης στην τελετή τους Τουρκοκύπριους συμπατριώτες μας, οι οποίοι με την παρουσία τους στέλνουν ξεκάθαρο το μήνυμα ότι η τέχνη και ο πολιτισμός μπορεί να είναι μια αποτελεσματική γέφυρα επικοινωνίας που τόσο την έχουμε ανάγκη στις μέρες μας.

Τιμούμε απόψε την εικαστικό Νίνα Ιακώβου και τον τουρκοκυπριακό Πολιτιστικό Λαογραφικό Οργανισμό “Hasder”.

Η Νίνα Ιακώβου κατάγεται από την Αμμόχωστο. Η Νίνα ευτύχησε να ζήσει σε μια πόλη που οι κάτοικοί της αναγνώρισαν από πολύ νωρίς, την αξία των Γραμμάτων και των Τεχνών ως δείκτη ακμής κάθε κοινωνίας.

Σύμφωνα με αρχαιολογικές μαρτυρίες από τον 18ο αιώνα μέχρι τον 16ο αιώνα π.Χ. η Αμμόχωστος ευημερούσε χάρη σε σημαντικά εργαστήρια κεραμικής και μεταλλουργίας.

Η πόλη συνέχισε να είναι λίκνο πολιτισμού στα νεότερα και σύγχρονα χρόνια φέρνοντας στο προσκήνιο πνευματικούς δημιουργούς που άφησαν ανεξίτηλη τη σφραγίδα τους στα πολιτιστικά πράγματα όχι μόνο της Αμμοχώστου αλλά και του τόπου.

Σ’ αυτή τη μεγάλη ομάδα των σπουδαίων δημιουργών ανήκει η Νίνα Ιακώβου, η πρώτη Κύπρια γυναίκα που το 1953 παρακολούθησε μαθήματα γλυπτικής και κεραμικής στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας. Έκτοτε, με την αλήθεια της ψυχής καταγράφει μια συνεχή και αξιοζήλευτη παρουσία στον χώρο της εικαστικής δημιουργίας, έχοντας ως βάση την πλούσια παράδοση της κυπριακής λαϊκής τέχνης. Κι επειδή η Νίνα δημιουργεί με την αλήθεια της ψυχής δεν μπορούσε να μην επηρεαστεί στο έργο της από την τραγωδία του `74 και το νόστο της επιστροφής στην θαλασσοφίλητη πόλη του Ευαγόρα.

Ο Πολιτιστικός Οργανισμός “Hasder” είναι ο πρώτος τουρκοκυπριακός Οργανισμός που έχει ως στόχο την έρευνα, διάδοση και εμπλουτισμό της κυπριακής λαογραφίας. Από το 1977 καταγράφει αξιοζήλευτη παρουσία και προσφορά στα πολιτιστικά δρώμενα της τουρκοκυπριακής κοινότητας διοργανώνοντας φεστιβάλ, εκθέσεις, συνέδρια και δημιουργώντας αρχείο και βιβλιοθήκη πολιτιστικής κληρονομιάς. Ο Οργανισμός “Hasder” συνεργάστηκε αρκετές φορές στο παρελθόν με πολιτιστικούς φορείς στην ελληνοκυπριακή κοινότητα, ακόμα και όταν τα οδοφράγματα ήταν κλειστά.

Για τη συμμετοχή του σε δικοινοτικές δράσεις αντιμετωπίστηκε ως «εχθρός της πατρίδας» από εθνικιστικούς κύκλους των Τουρκοκυπρίων. Παρόλα αυτά, ο Οργανισμός Hasder συνεχίζει ακατάπαυστα να προωθεί τη συνεργασία μεταξύ Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων προβάλλοντας τα κοινά πολιτιστικά στοιχεία των δύο κοινοτήτων του λαού μας. Αμετάθετος στόχος του «Hasder» είναι η προώθηση της επανένωσης της Κύπρου δια μέσου του πολιτισμού.

Αγαπητές και αγαπητοί προσκεκλημένοι,

Φίλες και φίλοι,

Το ΑΚΕΛ θέτει τον Πολιτισμό, τις Τέχνες και τα Γράμματα πολύ ψηλά στις προτεραιότητες της πολιτικής του. Οι πρωτοβουλίες και οι ενέργειες του Κόμματός μας για ανάδειξη και στήριξη της πολιτιστικής δημιουργίας, καθώς και για την προστασία της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, αποτελούν σημαντικό μέρος της δράσης μας. Αυτές συνεχίστηκαν με ακόμη περισσότερη ένταση στην περίοδο της πανδημίας, η οποία έβαλε πολλή πίεση και προκάλεσε πολύ μεγάλα προβλήματα στους ανθρώπους της πολιτιστικής δημιουργίας. Το ΑΚΕΛ εργάστηκε και συνεχίζει να εργάζεται για την ουσιαστική στήριξη των ανθρώπων του Πολιτισμού, των Τεχνών και των Γραμμάτων. Το αξίζουν κι εμείς το οφείλουμε ως κοινωνία και ως Πολιτεία. Είμαστε υποχρεωμένοι να σημειώσουμε ότι αυτό είναι πρωτίστως ευθύνη της κυβέρνησης, η οποία δεν έκαμε αυτά που όφειλε να κάνει.

Επιβάλλεται η Κυβέρνηση να προχωρήσει σε αποφάσεις και ενέργειες για περισσότερη στήριξη, ικανή να ανταποκρίνεται στις βασικές ανάγκες και στα προβλήματα των δημιουργών.

Η απευθείας στήριξη των δημιουργών είναι η μια πλευρά του νομίσματος. Η άλλη πλευρά έχει να κάνει με τη διαμόρφωση συνθηκών, προϋποθέσεων και όρων που να ενθαρρύνουν, να προωθούν και να στηρίζουν τον Πολιτισμό, τις Τέχνες και τα Γράμματα. Και πρώτα από όλα, ας αρχίσουμε από τη δημιουργία ενός περιβάλλοντος που να απελευθερώνει και όχι να καθηλώνει ή να εμποδίζει το πνεύμα και τη δημιουργία. Στον 21ο αιώνα σε μια ευνομούμενη κοινωνία είναι αδιανόητο και απαράδεκτο να σχίζονται σελίδες από σχολικά βιβλία γιατί έτσι απλά δεν μας αρέσει το περιεχόμενο. Αδιανόητο επίσης είναι να διώκονται καλλιτέχνες για τα έργα τους. Τέτοιες πρακτικές και αντιλήψεις, τις οποίες, είδαμε από μέρους των κυβερνώντων είναι επικίνδυνες πρώτα απ’ όλα για τη Δημοκρατία και πρέπει να εγκαταλειφθούν. Δείγμα μιας παρωχημένης, οπισθοδρομικής νοοτροπίας αποτελεί και ο τρόπος με τον οποίο η Κυβέρνηση προσεγγίζει το θέμα της ίδρυσης Υφυπουργείου Πολιτισμού. Η αρνησή της να διαβουλευτεί το θέμα με εμπλεκόμενους και επηρεαζόμενους φορείς είναι απαράδεκτη. Το ΑΚΕΛ στηρίζει την ίδρυση Υφυπουργείου Πολιτισμού, αλλά αυτό πρέπει να γίνει μέσα από επαρκή διαβούλευση. Και ασφαλώς το Υφυπουργείο πρέπει να έχει όλα τα εχέγγυα για να μπορεί να αναπτύξει μια ολοκληρωμένη πολιτιστική πολιτική και έμπρακτα να στηρίζει τον χώρο.

Η όξυνση των προβλημάτων που αντιμετωπίζει ο χώρος του Πολιτισμού και η αβεβαιότητα αναφορικά με τη σύντομη επαναφορά στην πλήρη δραστηριοποίηση, απαιτεί τη λήψη βραχυπρόθεσμων αλλά και μακροπρόθεσμων μέτρων.

Για τούτο το ΑΚΕΛ, ανάμεσα σ’ άλλα προτείνει:

 1. Την ουσιαστική αύξηση των δαπανών για τον Πολιτισμό από το κράτος με την αξιοποίηση σχετικών κονδυλιών από την ΕΕ.
 2. Τη Θεσμική κατοχύρωση της συμμετοχής των φορέων του Πολιτισμού στις διαδικασίες λήψης των αποφάσεων. Αυτό δεν γίνεται παρότι ο Πρόεδρος δεσμεύτηκε δύο φορές σε ισάριθμες εκλογές.
 3. Την αποτελεσματική στήριξη των δικοινοτικών δραστηριοτήτων και των Φορέων που παρουσιάζουν συνεχή δράση στην προώθηση της συνεργασίας μεταξύ των δύο κοινοτήτων.
 4. Την επαγγελματική κατοχύρωση της ιδιότητας του καλλιτέχνη, με τη διασφάλιση των βασικών ωφελημάτων και δικαιωμάτων για αξιοπρεπή διαβίωση.
 5. Την επαναφορά του τιμητικού επιδόματος για τους συνταξιούχους καλλιτέχνες η οποία απεκόπη από την παρούσα κυβέρνηση.
 6. Την αποτελεσματική προστασία των αρχαιοτήτων και ευρύτερα της πολιτιστικής κληρονομιάς. Οι αρχαιότητες και η διαχείρισή τους ανήκουν στο κράτος και όχι στις κοινότητες. Η ένταξη του Τμήματος Αρχαιοτήτων στο υπό δημιουργία Υφυπουργείο καθιστά ορατό τον κίνδυνο οι αρχαιότητες, από εξουσία του κεντρικού κράτους, να καταλήξουν διαμοιρασμένες ανάμεσα στις δύο κοινότητες.
 7. Την ανέγερση σημαντικών έργων υποδομής που εκκρεμούν για χρόνια, όπως είναι η Κυπριακή Βιβλιοθήκη, το Αρχαιολογικό Μουσείο και η Κρατική Πινακοθήκη.

Κλείνοντας, θέλω να εκφράσω για μια ακόμη φορά την εκτίμησή μου για τη συνολική προσφορά των τιμώμενων δημιουργών, της Νίνας Ιακώβου και του πολιτιστικού Οργανισμού “Hasder”, και να τους ευχηθώ να συνεχίσουν να κρατούν ζωντανές τις αξίες της πολιτιστικής δημιουργίας.

Τέλος, εκφράζω τις ευχαριστίες μου στην Επιτροπή του Βραβείου για την εργασία που επιτέλεσε και τις επιλογές που έχει κάνει.

Θερμά συγχαρητήρια στους τιμώμενους για τη βράβευση μα πάνω απ’ όλα για το έργο τους».

Δείτε τις φωτογραφίες:

Ακολουθήστε μας στο Google News.
Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.