ΑΚΕΛ: Τεράστια ερωτηματικά για την ανάπτυξη μεγάλου ηλιοθερμικού πάρκου στη Λευκωσία

«Τα όσα βλέπουν το φως της δημοσιότητας τις τελευταίες ημέρες σχετικά με την ανάπτυξη μεγάλου ηλιοθερμικού πάρκου στην επαρχία Λευκωσίας προκαλούν τεράστια ερωτηματικά, ιδιαίτερα όσον αφορά στην παραχώρηση κρατικών τεμαχίων», τονίζει το ΑΚΕΛ.

Διαβάστε επίσης: «Πράματα και θάματα» στην άδεια ηλιοθερμικού πάρκου σε κρατική γη 5 χλμ στην επ. Λευκωσίας (Ηχητικό)

Αναλυτικά:

Η ένταξη ΑΠΕ στο ενεργειακό μίγμα αδιαμφισβήτητα πρέπει να αποτελεί προτεραιότητα αλλά αυτό δεν μπορεί να γίνει εις βάρος όλων των υπόλοιπων παραμέτρων. Πόσον μάλλον όταν στην συζήτηση εντάσσεται η κρατική γη και οι επιπτώσεις είτε στο περιβάλλον είτε στην υγεία των πολιτών.

Το ΑΚΕΛ επανειλημμένα έχει τονίσει ότι πρέπει η κυβέρνηση να προχωρήσει άμεσα σε μειοδοτικούς διαγωνισμούς τόσο για την παραγωγή ενέργειας από ΑΠΕ έτσι ώστε να διασφαλιστούν χαμηλές τιμές για τους καταναλωτές όσο και για την αποθήκευση της. Όσον αφορά δε στη χαλίτικη γη, η παραχώρηση της για ανάπτυξη έργων ΑΠΕ, ή για οτιδήποτε άλλο θα πρέπει να γίνεται και πάλι στα πλαίσια ανοικτής διαδικασίας και όχι κατά το δοκούν.

Ο τρόπος διαχείρισης της κρατικής γης πρέπει να διασφαλίζει την τήρηση των αρχών της χρηστής διοίκησης, της διαφάνειας και της ίσης μεταχείρισης, προς διασφάλιση της διαχείρισης της περιουσίας της Δημοκρατίας με τον πιο οικονομικό, αποτελεσματικό και αποδοτικό τρόπο.

Επιπρόσθετα στα πιο πάνω επαναλαμβάνουμε την ανάγκη να εφαρμοστεί ο χωροταξικός σχεδιασμός για έργα ΑΠΕ με βάση τα κριτήρια που έχουν τεθεί από τα αρμόδια τμήματα, έτσι ώστε να διασφαλίζεται η γόνιμη γη, οι ευαίσθητες προστατευόμενες περιοχές, το τοπίο και ότι μακροπρόθεσμα δεν θα υπάρχουν αρνητικές επιπτώσεις.

Για το ΑΚΕΛ τα πράγματα είναι ξεκάθαρα. Εδώ και χρόνια τοποθετούμαστε υπέρ της ανάπτυξης ΑΠΕ που θα εντάσσεται στα πλαίσια ενός ολοκληρωμένου μακροχρόνιου Ενεργειακού Στρατηγικού Σχεδιασμού που να υπηρετεί την πράσινη μετάβαση και να διασφαλίζει την πρόσβαση όλων σε φθηνή ενέργεια.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy