Ζητάει χωρίς να λαμβάνει απαντήσεις το ΑΚΕΛ σε σχέση με την κατασκοπευτική εταιρία Ισραηλικών συμφερόντων που δραστηριοποιείται στη Λάρνακα εδώ και ένα τουλάχιστον χρόνο.

«Το γεγονός ότι για μεγάλο χρονικό διάστημα ο κάθε ένας από εμάς μπορούσε να είναι θύμα ενός «μεγάλου αδελφού» που δρούσε ανενόχλητα, είναι ανησυχητικό. Ακόμα πιο ανησυχητικό είναι το γεγονός ότι οι αρχές του κράτους, μόνο μετά από δημοσιεύματα και την επιμονή του ΑΚΕΛ να δοθούν απαντήσεις, άρχισαν να διερευνούν το θέμα», αναφέρει με ανακοίνωση της η βουλευτής ΑΚΕΛ, Ελένη Μαύρου.

«Ένα όχημα, με υπερσύγχρονα συστήματα παρακολουθήσεων και υποκλοπών, κυκλοφορεί και δραστηριοποιείται στην Κύπρο για περισσότερο από ένα χρόνο και κανείς αρμόδιος δεν έχει απαντήσεις σε καίρια ερωτήματα:

1. Η δραστηριότητα της συγκεκριμένης εταιρείας είναι εγκεκριμένη και, αν ναι, στη βάση ποιας νομοθεσίας;
2. Πώς επιτράπηκε ο εκτελωνισμός των συγκεκριμένων μηχανημάτων; Επιβεβαιώνονται τα δημοσιεύματα ότι παρουσιάστηκαν ως μετέωρολογικός εξοπλισμός;
3. Εναντίον ποιων στράφηκε η λειτουργία του μέχρι σήμερα;
4. Σε πόσες και ποιες άλλες εταιρείες με παρόμοια δράση έχει δοθεί άδεια λειτουργίας;

Η προστασία της ιδιωτικής ζωής κατοχυρώνεται και στο κυπριακό Σύνταγμα και σε σωρεία διεθνών συμβάσεων. Μόλις πριν λίγες μέρες ανακοινώθηκε ότι οδηγείται ενώπιον του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ) εταιρεία που τα προγράμματα παρακολούθησης της εκτιμάται ότι έχουν παραβιάσει τον ιδιωτικό χώρο δεκάδων εκατομμυρίων ανθρώπων σε Βρετανία και Ευρώπη.

Στην Κύπρο, οι κυβερνώντες για μια ακόμα φορά, σιωπούν. Οι πολίτες όμως απαιτούν απαντήσεις».

Η θέση της εταιρίας:

Την δική της απάντηση έδωσε μέσω του δικηγόρου της η εταιρία κατασκόπων με το κατασκοπευτικό βαν στη Λάρνακα μετά το σάλο που δημιουργήθηκε από τις αποκαλύψεις για τη δράση τους.

Το δικηγορικό γραφείο Pelecanos & Pelecanou LLC, το οποίο εκπροσωπεί την εταιρεία, μέσω ανακοίνωσής του απορρίπτει τις κατηγορίες για παραβίαση της νομοθεσίας. Όπως αναφέρει, η εταιρεία σέβεται και ακολουθεί τους νόμους την Κυπριακής Δημοκρατίας, προσθέτοντας ότι οι κατηγορίες αυτές θα απορριφθούν.

Η Αστυνομία πραγματοποίησε τις δύο τελευταίες ημέρες έρευνες τόσο στην εταιρεία, όσο και στο όχημα, από το οποίο παρέλαβε τεκμήρια τα οποία θα εξεταστούν.

Αρχηγός Αστυνομίας για εταιρία κατασκοπείας: Στα χέρια της Αστυνομίας το βαν

Πιθανόν να υπάρχει εύλογη υπόνοια για διάπραξη αδικημάτων που σχετίζονται με τον νόμο για παραβίαση της προστασίας του απορρήτου και της ιδιωτικής επικοινωνίας, δήλωσε χθες στον ΑΣΤΡΑ ο αρχηγός της αστυνομίας για την υπόθεση των παρακολουθήσεων.

Ο Κύπρος Μιχαηλίδης είπε ότι από χθες το πρωί που δημοσιοποιήθηκε ενεργοποιήθηκαν οι διαδικασίες και ήδη με ένταλμα έγινε έρευνα στα υποστατικά της συγκεκριμένης εταιρείας η οποία έχει έδρα την Λάρνακα.

Επίσης εξετάστηκε το βαν το οποίο από χθες είναι στα χέρια της αστυνομίας και βρίσκεται στα εργαστήρια του αρχηγείου.
Ο Κύπρος Μιχαηλίδης ανέφερε ότι η αστυνομία είναι συνεργασία και με το τελωνείο για να εξεταστεί η διαδικασία εισαγωγής του συγκεκριμένου οχήματος.

Πρόσθεσε ότι θα καταθέσουν τόσο ο ισραηλινός, όσο και οι μέτοχοι και άλλα πρόσωπα που εμπλέκονται.
Ο αρχηγός αστυνομίας τόνισε ότι διερευνάται επίσης αν ο Ισραηλινός έχει κυπριακό διαβατήριο και πρόσθεσε ότι ακόμη δεν έχει εξακριβωθεί κάτι τέτοιο.

Εγγεγραμμένη στο μητρώο του Εφόρου Εταιρειών είναι σύμφωνα με τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο, η ιδιωτική εταιρεία παροχής κατασκοπευτικών υπηρεσιών, η οποία διαθέτει το υπερσύγχρονο βαν αξίας εννέα εκατομμυρίων δολαρίων.