ΑΚΕΛ: Θα συνεχίζουμε την προσπάθεια για στήριξη των εργαζομένων, των νοικοκυριών και της οικονομίαςΤο πακέτο στήριξης εργαζομένων, που έχει εγκριθεί από τη Βουλή, περιλαμβάνει πρόνοιες και παροχές για άμβλυνση των προβλημάτων που προκαλεί ο κορονοϊός. Στη διαμόρφωση του πακέτου το ΑΚΕΛ συνέβαλε ουσιαστικά με συγκεκριμένες προτάσεις τόσο για τους εργαζόμενους -περιλαμβανομένων των αυτοτελώς εργαζομένων-, όσο και για τα νοικοκυριά και την οικονομία. Αρκετές από τις προτάσεις μας έγιναν αποδεκτές κι άλλες όχι, αναφέρει με δήλωση του ο εκπρόσωπος Τύπου ΑΚΕΛ, Στέφανος Στεφάνου.

Τα προβλήματα είναι πολλά και αυξάνονται ενόσω συνεχίζεται η κατάσταση. Αναγνωρίζουμε ότι οι οικονομικές δυνατότητες του κράτους είναι συγκεκριμένες, πλην όμως πιστεύουμε ότι υπάρχουν ομάδες πληθυσμού και επαγγελματικές ομάδες που θα πρέπει να στηριχθούν.
Για παράδειγμα, θα πρέπει η κυβέρνηση να μελετήσει πώς θα βοηθήσει τους ιδιοκτήτες πολύ μικρών επιχειρήσεων οι οποίοι εξαιρέθηκαν από το κυβερνητικό σχέδιο αναστολής εργασιών. Το ΑΚΕΛ έθεσε επιτακτικά το συγκεκριμένο ζήτημα, η κυβέρνηση όμως δεν το δέχθηκε επικαλούμενη το δημοσιονομικό κόστος.

Το ΑΚΕΛ έθεσε επιτακτικά το θέμα των ενοικίων των ΜμΕ που ανέστειλαν τις εργασίες τους. Και γι’ αυτό η κυβέρνηση ήταν αρνητική.
Επιτακτικά τέθηκε από μέρους μας το πρόβλημα των μεταχρονολογημένων επιταγών. Ούτε και σ’ αυτό βρήκαμε ανταπόκριση παρότι δεν υπάρχει θέμα δημοσιονομικού κόστους.

Εδώ και μέρες εγείρουμε προς την κυβέρνηση την ανάγκη να τεθεί πλαφόν σε ήδη πρώτης ανάγκης για να προστατευθούν οι πολίτες από φαινόμενα αισχροκέρδειας. Δεν υπήρξε σαφής δέσμευση της κυβέρνησης.
Από μέρους του ΓΓ του Κόμματος ηγέρθη προς τους αρμόδιους υπουργούς θέμα για τερματισμό της εργασίας τις Κυριακές στις υπεραγορές. Είναι θέμα προστασίας των εργαζομένων. Ούτε και σ’ αυτό η κυβέρνηση ανταποκρίθηκε θετικά. Επιτέλους όμως η κυβέρνηση πρέπει να κατανοήσει ότι οι άνθρωποι και η υγεία τους είναι πάνω από τα κέρδη.
Για τα πιο πάνω, αλλά και για διάφορα άλλα προβλήματα που υπάρχουν ή και για άλλα που θα εμφανιστούν, το ΑΚΕΛ θα συνεχίσει να πιέζει την κυβέρνηση και να καταθέτει προτάσεις για να αντιμετωπιστούν στο μέτρο βεβαίως του δυνατού.