
Εδώ και μερικά χρόνια στο εκπαιδευτικό μας σύστημα συντελείται ένα παιδαγωγικό έγκλημα, αναφέρεται σε δήλωση του Χρίστου Χριστοφίδη, βουλευτή ΑΚΕΛ, μετά την έκτακτη συνεδρία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Παιδείας και Πολιτισμού.
Και αυτό το παιδαγωγικό έγκλημα θα επαναληφθεί σε λίγες μέρες, περιλαμβάνοντας πλέον και το γυμνάσιο, εξηγεί.
Αυτούσια η δήλωση του:
«Αναφέρομαι στο παιδαγωγικό έγκλημα των εξετάσεων τετραμήνων, οι οποίες έχουν εκτοξεύσει την παραπαιδεία, οδηγούν στο περιθώριο και μεγαλώνουν τις κοινωνικές ανισότητες στις οικογένειες που δεν έχουν τη δυνατότητα να στέλνουν συνεχώς τα παιδιά τους σε φροντιστήρια, προκάλεσαν στα παιδιά άγχος, «σκότωσαν» τη μαθησιακή διαδικασία εφόσον πλέον επικεντρωνόμαστε σε δεξιότητες εξετάσεων και αποστήθιση- λογικές του 1970. Τέλος, έχουν οδηγήσει τα σχολεία μας σε τρομερή παρακμή. Αν πάτε σε οποιοδήποτε σχολείο σήμερα, ούτε το 1/3 των μαθητών δεν θα είναι εκεί. Όλα αυτά έχουν οδηγήσει την παιδεία του τόπου πίσω.
Επιτέλους, πρέπει να είμαστε ειλικρινείς και να πούμε τα πράγματα με το όνομα τους. Δεν φταίει γενικά και αόριστα ένα σύστημα, δεν φταίνε γενικά και αόριστα οι εκπαιδευτικοί. Εκείνος ο οποίος ευθύνεται γι’ αυτό το παιδαγωγικό έγκλημα είναι η κυβέρνηση του ΔΗΣΥ, ο Υπουργός Παιδείας και όσες πολιτικές δυνάμεις τους έκαναν πλάτες και ψήφιζαν μαζί τους τόσο καιρό.
Ακόμα και το καλοκαίρι καταθέσαμε πρόταση νόμου για κατάργηση των εξετάσεων τετραμήνων. Ακόμα και όταν ήταν πασιφανής η μεγάλη αποτυχία αυτού του θεσμού όλοι σιώπησαν και όλοι κάλυπταν την κυβέρνηση, η οποία διέπραξε αυτό το παιδαγωγικό έγκλημα.
Νιώθω πολύ έντονα να πω και το εξής: Αυτή η κυβέρνηση έχει αποδείξει ότι σε πάρα πολλά θέματα είναι εντελώς άσχετη- για να μην χρησιμοποιήσω άλλη λέξη – και είτε κάνουν ζημιά στο δημόσιο σχολείο για να εξυπηρετήσουν συμφέροντα, είτε απλά δεν ξέρουν. Η ουσία είναι μια: το αποτέλεσμα είναι η θυματοποίηση χιλιάδων μαθητών, γονιών και εκπαιδευτικών.
Τέλος, να επισημάνω ότι τόσο προετοιμασμένοι ήταν που περιμέναμε μετά τις αργίες των Χριστουγέννων για να καθοριστεί η ύλη των εξετάσεων,. Η ανικανότητα του Υπουργείου παρουσιάστηκε σήμερα σε όλη της την έκταση και το μεγαλείο και σε ό,τι αφορά το συγκεκριμένο θέμα, το οποίο συζητήσαμε στην Επιτροπή. Έχουν παραδεχθεί ότι ουσιαστικοί έλεγχοι στα ιδιωτικά σχολεία δεν γίνονται, ερμηνεύουν τη νομοθεσία κατά το δοκούν, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται αδικίες και ανισότητες σε ό,τι αφορά στη διεκδίκηση θέσεων στα πανεπιστήμια.
Κανένα ιδιωτικό σχολείο ευθύνεται. Η ευθύνη είναι στο Υπουργείο Παιδείας το οποίο δεν μπορεί και ούτε θέλει να κουμαντάρει ολόκληρο το εκπαιδευτικό σύστημα. Φάνηκε και από τη συζήτηση χθες στο debate ότι έχουμε προεδρικό σύστημα, η εκτελεστική εξουσία κρίνει τα πράγματα και είτε θα προσχωρήσουμε το επόμενο χρονικό διάστημα με Ανδρέα Μαυρογιάννη στην προεδρία για να αλλάξουν επιτέλους τα πράγματα και να καταργηθεί αυτός ο επαίσχυντος θεσμός των εξετάσεων τετραμήνων ή εκείνοι που συμφωνούν έχουν δυο επιλογές, Αβέρωφ Νεοφύτου και Νίκο Χριστοδουλίδη, για να συνεχίσουν τα ίδια χάλια στην παιδεία μας. Εκείνο, όμως, που πρέπει να ξέρουν όλοι είναι ότι στη Δημοκρατία υπάρχει και προσωπική ευθύνη και ο καθένας μας πρέπει να ξέρει ότι οι επιλογές που κάνει θα τις βρίσκει μπροστά του.
