Δυστυχώς τα στοιχεία καταδεικνύουν ότι τα Άτομα με Αναπηρίες, μένουν στο περιθώριο. Η έκθεση του ΟΗΕ για την πορεία εφαρμογής της Σύμβασης των Δικαιωμάτων των ΑμεΑ, στην Κύπρο καταδεικνύει την απουσία ολοκληρωμένης κυβερνητικής πολιτικής και μέτρων που να προωθούν τα δικαιώματα τους, ανέφερε σε σημερινό του χαιρετισμό στο 19ο Παγκύπριο Συνέδριο Αντιπροσώπων της Παγκύπριας Οργάνωσης Αποκατάστασης Αναπήρων, ο  Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΑΚΕΛ Γιώργος Λουκαΐδης.

Αυτούσιος ο χαιρετισμός:


Από μέρους του ΑΚΕΛ χαιρετίζω τις εργασίες του 19ου Παγκύπριου Συνεδρίου Αντιπροσώπων της Παγκύπριας Οργάνωσης Αποκατάστασης Αναπήρων. Το σημερινό σας συνέδριο αποτελεί σημαντικό σταθμό στον αγώνα που διεξάγετε για διεκδίκηση και αναγνώριση των δικαιωμάτων των Ατόμων με Αναπηρίες (ΑμεΑ).
 
Δυστυχώς τα στοιχεία καταδεικνύουν ότι τα Άτομα με Αναπηρίες, μένουν στο περιθώριο. Η έκθεση του ΟΗΕ για την πορεία εφαρμογής της Σύμβασης των Δικαιωμάτων των ΑμεΑ, στην Κύπρο καταδεικνύει την απουσία ολοκληρωμένης κυβερνητικής πολιτικής και μέτρων που να προωθούν τα δικαιώματα τους. Επίσης, τα στοιχεία της ΕΕ έρχονται να επιβεβαιώσουν αυτή την εικόνα καθώς, κατατάσσουν την Κύπρο στην τελευταία θέση ως προς τις δαπάνες για τα ΑμεΑ. Οι λογικές ισοπεδωτικής λιτότητας που εφαρμόζονται τα τελευταία χρόνια οδηγούν σε αύξηση των  κοινωνικών ανισοτήτων, σε περιθωριοποίηση και σε στασιμότητα σ’ ότι αφορά τα δικαιώματα των ΑμεΑ.
 
Ως ΑΚΕΛ έχουμε ξεκάθαρη θέση πως το κόστος που προκαλεί η αναπηρία πρέπει να αναλαμβάνετε συλλογικά από την κοινωνία. Επιβάλλεται να προχωρήσουμε σε μια σύγχρονη προοδευτική μεταρρύθμιση του συστήματος κοινωνικής προστασίας. Θεωρούμε απαραίτητο να υπάρξει ολοκληρωμένος στρατηγικός σχεδιασμός εφαρμογής προγραμμάτων κοινωνικής προστασίας και στοχευμένη επιδοματική πολιτική για τα ΑμεΑ με απώτερο σκοπό την ενσωμάτωση των ανάπηρων ατόμων στην κοινωνία και την ποιοτική διαβίωση τους.
 
Οι επισημάνσεις της έκθεσης του ΟΗΕ για την πορεία εφαρμογής της Σύμβασης για τα δικαιώματα των ΑμεΑ επιβεβαιώνουν την ανάγκη για άμεση εφαρμογή και εναρμόνιση όλων των νομοθεσιών και υφιστάμενων σχεδίων για τα ΑμεΑ με βάση τις πρόνοιες της Σύμβασης του ΟΗΕ.
 
Αναμένουμε ότι το εθνικό Σχέδιο Δράσης για τους ανάπηρους θα έχει συγκεκριμένα μέτρα με τη διοχέτευση των αναγκαίων πόρων και να μην είναι μόνο ευχολόγια.
 
Για το ΑΚΕΛ η επίλυση των προβλημάτων των ΑμεΑ δεν αρκείται μόνο στα πλαίσια της κουτσουρεμένης επιδοματικής πολιτικής μέσα από το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα. Θέση μας είναι πως οι πολιτικές οικονομικής στήριξης των ΑμεΑ θα πρέπει να εξειδικευτούν σε ειδική νομοθεσία με αφετηρία τις ανάγκες που η αναπηρία δημιουργεί. Παράλληλα θεωρούμε πως απαιτείται αλλαγή του τρόπου αξιολόγησης της αναπηρίας, αναγνωρίζοντας τα προβλήματα που δημιουργούνται από το υφιστάμενο σύστημα.
 
Επιπρόσθετα απαιτείται:
– εκσυγχρονισμός των νομοθεσιών για την ίδρυση και λειτουργία  κέντρων προστασίας και δημιουργικής απασχόλησης αναπήρων,
–  δημιουργία επαρκών δομών και υπηρεσιών φροντίδας
–  μέτρα που θα διασφαλίζουν στην πράξη την προσβασιμότητα των ΑμεΑ και
– εφαρμογή του νόμου για την ποσόστωση στην εργασία για τα ΑμεΑ.
 
Μαζί με το κίνημα αναπήρων και την συνομοπονδία των ΑμεΑ, ΚΥΣΟΑ, έχουμε πορευτεί μαζί όλα αυτά τα χρόνια στον αγώνα για διεκδίκηση δικαιωμάτων και βελτίωση της ζωής των ΑμεΑ. Σε αυτό το πλαίσιο θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε τον αγώνα σας με στόχο η Κύπρος να σταματήσει να είναι ουραγός στα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρίες.
 
Ευχόμαστε κάθε επιτυχία στις εργασίες του Συνεδρίου σας.