ΑΚΕΛ: Με το βλέµµα στραµµένο στο µέλλον!

Του
Γιώργου Τ. Γεωργίου*

 

Με το βλέµµα στο µέλλον, το ΑΚΕΛ, η Κυπριακή Αριστερά, καλείται να µετουσιώσει σε πράξεις τα συµπεράσµατα και τις αποφάσεις της ολοµέλειας της Κεντρικής Επιτροπής του σχετικά µε τα αποτελέσµατα των προεδρικών εκλογών 2023.

Η επόµενη µέρα των εκλογών βρίσκει το ΑΚΕΛ και ολόκληρο το Λαϊκό Κίνηµα σε διάταξη µάχης. Μπροστά µας υψώνονται σοβαρά καθήκοντα, ευθύνες, έναντι του λαού και των εργαζοµένων. Πολλές αφετηρίες και πολλοί σταθµοί σ’ ένα συναρπαστικό ταξίδι για τη δική µας Ιθάκη.

Σήµερα, όσο ποτέ άλλοτε χρειαζόµαστε µια ισχυρή Κυπριακή Αριστερά, µια σύγχρονη, νέα ριζοσπαστική, λαϊκή και νεολαιίστικη πάλη, που είναι ο µόνος ελπιδοφόρος δρόµος, που µπορεί να δηµιουργήσει µια νέα δυναµική για το σήµερα και το αύριο. Τα αποτελέσµατα των εκλογών, σύµφωνα και µε την εκτίµηση της Κ.Ε. του ΑΚΕΛ, εµπεριέχουν θετικά και ελπιδοφόρα µηνύµατα στη βάση των οποίων µπορούν να οικοδοµηθούν ισχυρές συµµαχίες µε την ευρύτερη κοινωνία των πολιτών να κτίσουµε µια νέα ελπιδοφόρα πορεία για το λαό µας.

Για να µπουν στο στόχαστρο ο πραγµατικός αντίπαλος, τα λαϊκά προβλήµατα, η υπεράσπιση των φτωχών λαϊκών στρωµάτων, που µατώνουν από την ακρίβεια και τον πληθωρισµό. Για να απαντήσουµε στις συντηρητικές και νεοφιλελεύθερες πολιτικές. Για να σταθούµε θεµατοφύλακας της επανέναρξης των συνοµιλιών, για τη λύση, για την ειρηνική επανένωση της πατρίδας µας.

Για το σκοπό αυτό το επικείµενο Καταστατικό Συνέδριο που είναι προγραµµατισµένο για τον ερχόµενο Οκτώβριο, χρειάζεται καλή προετοιµασία, διάλογο µε τα µέλη και τους φίλους της Αριστεράς, ώστε να αποτελέσει πραγµατικά ένα νέο εφαλτήριο προόδου, δηµοκρατίας και κοινωνικής προκοπής.

Να αφουγκραστούµε τα προβλήµατα, τις αγωνίες και ανησυχίες του λαού µας. Να έρθουµε πιο κοντά στο λαό µας. Με πιο εκλαϊκευµένες πολιτικές. Με ιδέες και προτάσεις, µε όραµα µακράς πνοής και δράσης. Οι διαχρονικές θέσεις του ΑΚΕΛ για όλα τα θέµατα που αφορούν την κοινωνία, οι προγραµµατικές θέσεις του Ανδρέα Μαυρογιάννη, µπορούν και πρέπει να γίνουν κτήµα του λαού.

Χρειάζεται όµως να τα βάλουµε µε τις αδυναµίες µας, τις ελλείψεις και παραλείψεις µας, να ξεπεράσουµε τη γραφειοκρατία µας, να γίνουµε πιο επίκαιροι, πιο σύγχρονοι, πιο αποτελεσµατικοί. Όχι σε ρουτινιάρικες πράξεις και αφηρηµένες πρακτικές. Λιγότερα λόγια, θεωρίες, περισσότερα έργα και πράξεις. Με περισσότερη διαφάνεια και λογοδοσία.

Καθηµερινά το µήνυµα του ΑΚΕΛ πρέπει να είναι ένα και µοναδικό. Υπάρχει καλό σενάριο! Γράφεται µε την Αριστερά δυνατή για να βρεθούν οι διεκδικήσεις µας στο προσκήνιο. Να πείσουµε την κοινωνία και το λαό µας ότι το ΑΚΕΛ είναι η εναλλακτική ελπιδοφόρα προοπτική. Να γίνει ο λαός µας η συλλογική δύναµη αγώνα απέναντι στην απόγνωση, την οργή και την αγανάκτηση, που γεννούν καθηµερινά οι ακραίες συντηρητικές και νεοφιλελεύθερες πολιτικές. Για δίκαιη κοινωνία, για σταθερή εργασία, υψηλού επιπέδου κοινωνικές υπηρεσίες, για την υγεία, την παιδεία, την µόρφωση, για ελεύθερη πρόσβαση στον πολιτισµό και τον αθλητισµό. Όλα αυτά που φαντάζουν σήµερα σαν όνειρο θερινής νυκτός µπορούν να πραγµατοποιηθούν, αρκεί να βγουν από την εξίσωση οι αντιδραστικές και αντιλαϊκές πολιτικές και αυτοί που τις στηρίζουν.

Το βασικό δίληµµα που αναδεικνύεται µπροστά µας είναι ή µε το λαό οργανωµένο, δυνατό πρωταγωνιστή των εξελίξεων ή µε τη µιζέρια και το συµβιβασµό, στριµωγµένοι και απογοητευµένοι στη γωνία.

Ισχυρό ΑΚΕΛ για να είναι ο λαός ισχυρός την επόµενη µέρα και όσο γίνεται πιο ανίσχυροι όσοι των καταδυναστεύουν.

Με το βλέµµα στραµµένο στο µέλλον να εµπνεύσουµε ξανά το λαό µας, ώρα να βγούµε µπροστά για να κερδίσουµε τις ζωές που µας αξίζουν.

*Μέλος Πολιτικού Γραφείου ΑΚΕΛ

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.