ΑΚΕΛ: Δεν υποχωρούμε μπροστά στις ερπύστριες της ιστορικής παραχάραξης

Τις μέρες που θάβονται τα οστά των 4 δολοφονημένων του Αγ. Τύχωνα από την ΕΟΚΑ Β', ζητούν μουσεία και τιμές για τον Γρίβα

Η εμμονή της Δεξιάς και της ακροδεξιάς να τιμά τον αρχηγό της ΕΟΚΑ Β’ και να απαξιώνει τη Δημοκρατική Αντίσταση -αλλά και να αθωώνει το ΝΑΤΟ για την κυπριακή τραγωδία- είναι ο λόγος που αυτή η σελίδα του παρελθόντος της πατρίδας μας επανέρχεται συχνά στη δημόσια συζήτηση, τονίζει το ΑΚΕΛ με την ευκαιρία της 7ης Δεκεμβρίου που καθιερώθηκε ως Ημέρα μνήμης και τιμής της Δημοκρατικής Αντίστασης.

Το τελευταίο κρούσμα, αναφέρεται στην ανακοίνωση, «είναι η απόφαση της κυβέρνησης Συναγερμού, με το ΕΛΑΜ στο πλευρό της, να στήσει, εν έτει 2022, Μουσείο Γρίβα (να αγοράσει δηλαδή με τα χρήματα των φορολογουμένων την οικία Αζίνα και να τη μετατρέψει σε «Μουσείο Διγενή»). Αυτή η ενέργεια συνιστά μέγιστη και χυδαία προσβολή-πρόκληση στους νεκρούς της κυπριακής τραγωδίας, στο λαό και την Ιστορία της Κύπρου.

Τις ίδιες μέρες που θάβονται τα οστά των 4 ηρωομαρτύρων του Αγίου Τύχωνα που δολοφονήθηκαν το 1974 από την ΕΟΚΑ Β’, ο Συναγερμός και το ΕΛΑΜ θέλει μουσεία και τιμές για τον αρχηγό της φασιστικής οργάνωσης».

Το ΑΚΕΛ σημειώνει επίσης ότι το πρόσφατο, ιστορικό Ψήφισμα της Βουλής για τη Δημοκρατική Αντίσταση είναι μια αυτονόητη δημοκρατική απάντηση στην πρόκληση. Υπογραμμίζει επίσης ότι «το ΑΚΕΛ δεν πρόκειται να υποχωρήσει μπροστά στις ερπύστριες της ιστορικής παραχάραξης και τις ιαχές της ακροδεξιάς. Θα λέμε τους ήρωες ήρωες και τους προδότες προδότες.

Θα λέμε την αλήθεια για την Ιστορία του τόπου, τις αιτίες και τους αίτιους της τραγωδίας του λαού μας. Γιατί η 7η Δεκεμβρίου δεν αφορά μόνο το ιστορικό παρελθόν, αλλά αφορά εξίσου το παρόν και το μέλλον που θέλουμε για την πατρίδα μας».

Κωλοτούμπα κομμάτων «Χριστοδουλίδη» – Δεν αποδέχονται αποκοπή των κονδυλιών για Γρίβα 

Εξελίξεις προέκυψαν σχετικά με την τροπολογία του ΑΚΕΛ για αποκοπή κάθε κονδυλιού που προορίζεται για απόδοση τιμών στον Γρίβα. Συγκεκριμένα, ΔΗΚΟ, ΕΔΕΚ και ΔΗΠΑ έκαναν πίσω και δεν αποδέχονται αποκοπή, αλλά σταύρωμα του κονδυλιού.

Αυτό σημαίνει ότι αντί να διαγραφούν, τα κονδύλια θα συμπεριλαμβάνονται στον προϋπολογισμό και θα εναπόκειται στην Επιτροπή Οικονομικών εάν θα τα αποδεσμεύσει ή όχι, αναλόγως και της πλειοψηφίας που θα υπάρχει τη συγκεκριμένη στιγμή στην Επιτροπή.

Δημοσιογραφικές πληροφορίες θέλουν τον Νίκο Χριστοδουλίδη να ζήτησε από τα τρία κόμματα που τον στηρίζουν να κάνουν πίσω, κάτι που απέρριψε μιλώντας στην πρωινή έκδοση του ΑΣΤΡΑ ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΔΗΚΟ.

Ο Πανίκος Λεωνίδου ανέφερε ότι οι τεχνοκράτες της Βουλής, τους ενημέρωσαν πως μέσα στις κοινωνικές παροχές είναι και το θέμα των τιμών προς τον Αρχιεπίσκοπο Μακάριο και γι’ αυτό θα το σταυρώσουν.

Από την πλευρά του, ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Άριστος Δαμιανού, ξεκαθάρισε ότι τα τρία κόμματα έκαναν πίσω την τελευταία στιγμή, διευκρινίζοντας ότι δεν υπάρχει κοινό κονδύλι Γρίβα- Μακαρίου.

Μάλιστα ο κ. Δαμιανού ανέφερε ότι χθες το απόγευμα στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής, η Χριστιάνα Ερωτοκρίτου τους ενημέρωσε ότι αποσύρονται το ΔΗΚΟ, η ΕΔΕΚ και η ΔΗΠΑ από την κοινή τροπολογία, γιατί θεωρούν ότι με τον τρόπο που είναι διατυπωμένη, ενδέχεται να υπάρχουν κονδύλια που αφορούν τους συνδέσμους αγωνιστών ΕΟΚΑ και ανησυχούν μπας και κατά λάθος αποκοπούν τέτοια κονδύλια.

Ο κ. Δαμιανού ανέφερε ότι η κ. Ερωτοκρίτου μιλούσε όχι μόνο εκ μέρους του ΔΗΚΟ, αλλά και της ΕΔΕΚ και της ΔΗΠΑ.

Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ εξέφρασε θλίψη, κάνοντας λόγο για πολιτικές σκοπιμότητες.

Διερωτήθηκε μάλιστα εάν θα τιμάται ο Γρίβας από την 1η Μαρτίου σε περίπτωση εκλογής του Νίκου Χριστοδουλίδη στον προεδρικό θώκο. Επίσης κάλεσε το ΔΗΚΟ να αποφασίσει ποια είναι η πολιτική του θέση.

Απαντώντας, ο Πανίκος Λεωνίδου υποστήριξε ότι το ΔΗΚΟ άλλαξε θέση, γιατί υπάρχει ασάφεια αναφορικά με το συγκεκριμένο κονδύλι. Ανέφερε ότι το ΔΗΚΟ τιμά τον αγώνα της ΕΟΚΑ και των αντιστασιακών, λέγοντας πως δεν πρέπει να μηδενίζουν τους αγώνες του Δημοκρατικού Κόμματος.

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.