ΑΚΕΛ για υποκλοπές: Να σταματήσει να θολώνει τα νερά η κυβέρνηση

Προσπάθεια να αθωώσει προκαταβολικά τον Μητσοτάκη καταβάλλει ο Έλληνας κυβερνητικός εκπρόσωπος

 

Η κυβέρνηση πρέπει να σταματήσει να θολώνει τα νερά στο θέμα των παρακολουθήσεων και να απαντήσει κατά πόσον αυτά τα συστήματα χρησιμοποιούνται για να παρακολουθούνται πολίτες, επεσήμανε χθες στο ραδιόφωνο του «Άστρα» ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Άριστος Δαμιανού.

Ο κ. Δαμιανού ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχουν κενά στη νομοθεσία για τις παρακολουθήσεις και εξήγησε ότι εκείνο που πρέπει να διερευνηθεί είναι η δραστηριότητα μεγάλων εταιρειών και συμφερόντων. Επιπλέον, υπενθύμισε την υπόθεση με το κατασκοπευτικό βαν, όπου καταδικάστηκε μια εταιρεία αλλά οι ιδιοκτήτες της απαλλάχτηκαν κατηγοριών. Το θέμα, είπε ο κύριος Δαμιανού, διερευνάται και από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και θα πρέπει να αναμένεται το πόρισμα της επιτροπής που διορίστηκε για να το εξετάσει.

Από πλευράς του, ο πρόεδρος της ΕΔΕΚ, Μαρίνος Σιζόπουλος, χαρακτήρισε ιδιαίτερη και ιδιόμορφη την υπόθεση των παρακολουθήσεων, τονίζοντας ότι θα πρέπει να εξεταστεί το ζήτημα της εμπλοκής της Κυπριακής Δημοκρατίας σε αυτό. Θα πρέπει, είπε, να ξεκαθαρίσει εάν οι παρακολουθήσεις γίνονταν από εταιρεία που δρούσε στην Κύπρο ή εάν εμπλέκονταν και κρατικές υπηρεσίες. Πρόσθεσε ότι, παρόλο που το θέμα τέθηκε από αρχηγό κόμματος σε συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου, η κυβέρνηση δεν προχώρησε σε εξέταση της καταγγελίας.

Σε ό,τι αφορά το πολιτικό σκέλος των υποκλοπών στην Ελλάδα, ο Έλληνας κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, επιχείρησε χθες να προκαταλάβει τις εξελίξεις αθωώνοντας προκαταβολικά τον Πρωθυπουργό της χώρας, Κυριάκο Μητσοτάκη.

Κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, ο Γιάννης Οικονόμου, όταν ρωτήθηκε αν η κυβέρνηση μπορεί να διαβεβαιώσει ότι δεν έχουν γίνει παρακολουθήσεις και άλλων πολιτικών προσώπων, έδωσε μια διφορούμενη απάντηση, προφανώς στην προσπάθεια να καλύψει τον Κυριάκο Μητσοτάκη, υπό την εποπτεία του οποίου είναι η ΕΥΠ, αλλά χωρίς να αποκλείσει με ξεκάθαρο τρόπο αν έχουν παρακολουθηθεί άλλα πρόσωπα.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε: «Δεν είναι σε γνώση της κυβέρνησης και του Πρωθυπουργού αντίστοιχο ζήτημα με αυτό του κ. Ανδρουλάκη».

«Από εκεί και πέρα και στη δήλωσή του ο Πρωθυπουργός και σε όσα θα ακολουθήσουν το επόμενο διάστημα, το βασικό ζητούμενο είναι να βρούμε περισσότερα φίλτρα και έναν τρόπο καλύτερης λειτουργίας των υπηρεσιών ασφαλείας της χώρας για να αποφύγουμε στο μέλλον τέτοιου είδους ζητήματα», πρόσθεσε.

Ο Γιάννης Οικονόμου, όσον αφορά την παρακολούθηση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, επέμεινε στη γνωστή θέση της κυβέρνησης ότι όλη η διαδικασία ήταν νόμιμη, αλλά υπήρξε «υπηρεσιακή αστοχία».

Σημειώνεται ότι ο ΣΥΡΙΖΑ αποφάσισε πως θα υπερψηφίσει την πρόταση ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛΛ. για σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής υπό το φως των αποκαλύψεων για το σκάνδαλο των υποκλοπών, ενώ θα καταψηφίσει την τοποθέτηση του Θεμιστοκλή Δεμίρη στη θέση του διοικητή της ΕΥΠ.

Το ΚΚΕ στηρίζει τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής για τις παρακολουθήσεις του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, Νίκου Ανδρουλάκη, δημοσιογράφων και του τηλεφωνικού κέντρου της Κ.Ε. του ΚΚΕ, που είναι υπόθεση έξι χρόνων, δήλωσε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος, Θανάσης Παφίλης.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy