ΑΚΕΛ: Ζητά ουσιαστική στήριξη μικρομεσαίων και λύση στα ενοίκιαΟυσιαστική στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και προώθηση μέτρων για επίλυση του προβλήματος των ενοικίων, ζήτησε εκ νέου χθες το ΑΚΕΛ διά του Άντρου Κυπριανού.

Ο Γ.Γ. του ΑΚΕΛ σε δηλώσεις του πριν την ανακοίνωση των νέων μέτρων τόνισε ότι από την αρχή το ΑΚΕΛ έθεσε τους ακόλουθους στόχους: Οι εργαζόμενοι να συνεχίσουν να έχουν εισόδημα, οι αυτοεργοδοτούμενοι, οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις και οι μεγάλες να στηριχθούν για να καλύψουν άμεσα λειτουργικά έξοδα ώστε να ξεπεράσουν τις δύσκολες συνθήκες της περιόδου και το κράτος να μπορεί να χρηματοδοτεί τις ανάγκες του.

«Από την πρώτη στιγμή επιμέναμε στην ανάγκη να στηριχθούν οι ΜμΕ και οι αυτοεργοδοτούμενοι απευθείας από το κράτος με αποτέλεσμα η Κυβέρνηση να περιλάβει στο νομοσχέδιο για τις κρατικές εγγυήσεις την απευθείας στήριξη 100 εκατ. ευρώ την οποία στην συνέχεια απόσυρε μαζί με όλο το νομοσχέδιο. Αναμένουμε ότι οι νέες εξαγγελίες της Κυβέρνησης θα περιλαμβάνουν εκ νέου αυτή την πρόταση, η οποία κατά την άποψή μας θα πρέπει να είναι αυξημένη», τόνισε ο Α. Κυπριανού. Απέρριψε επίσης τους ισχυρισμούς τους οποίους προέβαλε η Κυβέρνηση το προηγούμενο διάστημα ότι δεν υπάρχουν δημοσιονομικά περιθώρια για μεγαλύτερη στήριξη των μικρομεσαίων, υπενθυμίζοντας ότι το αρχικό νομοσχέδιο περιλάμβανε 250 εκατ. ευρώ για  επιδότηση επιτοκίων, τα οποία δεν αξιοποιήθηκαν αφού το μέτρο αποσύρθηκε, ενώ υπολογίστηκαν επίσης 1,3 δισ. ευρώ για στήριξη των εργαζομένων και των επιχειρήσεων, αλλά μέχρι στιγμής δαπανήθηκαν μόνο 219 εκατ. ευρώ. Συνεπώς «υπάρχει η δυνατότητα στήριξης των ΜμΕ με ποσό μεγαλύτερο από τα 100 εκατ. ευρώ», υπέδειξε. Ανέφερε ακόμη ότι για το θέμα των ενοικίων έγινε ένα θετικό βήμα με την ψήφιση των προτάσεων από τη Βουλή, αλλά δεν είναι αρκετό. Όπως υπέδειξε, η Κυβέρνηση έχει ευθύνη να παρέμβει, αφού ο εθελοντικός χαρακτήρας των μέτρων που λήφθηκαν αφήνει εγκλωβισμένες χιλιάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις στη διάθεση του εκάστοτε ιδιοκτήτη.