Ακίνητα 80 εκατ. ευρώ στο σφυρί από τράπεζες και εταιρείες εξαγοράς πιστώσεων

Το ΥΠΟΙΚ δεν έχει καταθέσει ακόμη οποιοδήποτε σχέδιο, ενώ εκπνέει στις 31/7 το μορατόριουμ για πρώτη κατοικία και μικρή επαγγελματική στέγη

 

Οι τράπεζες και οι εταιρείες εξαγοράς πιστώσεων έχουν προγραμματίσει πλειστηριασμούς για 392 ακίνητα συνολικής αξίας 83 εκατ. ευρώ περίπου για το αμέσως επόμενο διάστημα.

Η ροή των πλειστηριασμών είναι μειωμένη σε σύγκριση με την προηγούμενη περίοδο, κυρίως λόγω της νομοθεσίας η οποία εγκρίθηκε στην τελευταία συνεδρία της προηγούμενης Βουλής, μετά από πρόταση του ΑΚΕΛ, με την οποία έχει ανασταλεί κάθε διαδικασία για τις περιπτώσεις πρώτης κατοικίας αξίας μέχρι 500 χιλ. ευρώ, επαγγελματικής στέγης μικρομεσαίων επιχειρήσεων και τεμαχίων στα οποία ασκείται γεωργοκτηνοτροφική αξίας μέχρι 250 χιλ. ευρώ.

Σημειώνεται ωστόσο ότι το μορατόριουμ λήγει στις 31 Ιουλίου, αλλά η κυβέρνηση ακόμη δεν έχει καταθέσει στη Βουλή οποιοδήποτε σχέδιο για προστασία των ευάλωτων δανειοληπτών όπως υποσχέθηκε. Ως εκ τούτου, το θέμα αναμένεται να συζητηθεί κατά προτεραιότητα από τη νέα Βουλή, λόγω και των επιπτώσεων της πανδημίας.

Μεταξύ των 392 ακινήτων τα οποία θα βγούνε στο σφυρί το αμέσως επόμενο διάστημα, τα 93 είναι κατοικίες, 254 οικόπεδα και χωράφια, 33 εμπορικά ακίνητα, 10 πολυκατοικίες και 2 τουριστικές μονάδες.

Σημειώνεται ότι η Πάφος και η Λευκωσία βρίσκονται στην πρώτη και τη δεύτερη θέση, με 112 και 111 ακίνητα αντίστοιχα, ενώ ακολουθεί η Λεμεσός με 100 ακίνητα, η Λάρνακα με 47 και η ελεύθερη περιοχή Αμμοχώστου με 22.

Επισημαίνεται επίσης ότι στις κατοικίες η Λευκωσία βρίσκεται στην πρώτη θέση με 46 οικίες και διαμερίσματα και 5 πολυκατοικίες, ενώ ακολουθεί η Λεμεσός με 17 ακίνητα, η Πάφος με 16, η Λάρνακα με 11 οικίες και διαμερίσματα και 2 πολυκατοικίες και η ελεύθερη περιοχή Αμμοχώστου με 4 οικίες και διαμερίσματα και 3 πολυκατοικίες.

Ακόμη, επισημαίνεται ότι στα οικόπεδα και τα χωράφια η Πάφος βρίσκεται στην πρώτη θέση με 91 ακίνητα, ενώ ακολουθούν η Λεμεσός με 73, η Λευκωσία με 45, η Λάρνακα με 32 και η ελεύθερη περιοχή Αμμοχώστου με 13.

Οι πλειστηριασμοί αφορούν τα ακόλουθα:

Λευκωσία: Προγραμματίστηκαν 23 πλειστηριασμοί. Η λίστα περιλαμβάνει 111 ακίνητα συνολικής αξίας 33,2 εκατ. ευρώ. Από αυτά τα 46 είναι κατοικίες, 45 οικόπεδα και χωράφια, 15 εμπορικά ακίνητα και 5 πολυκατοικίες.

Λεμεσός: Προγραμματίστηκαν 26 πλειστηριασμοί. Η λίστα περιλαμβάνει 100 ακίνητα συνολικής αξίας 19,5 εκατ. ευρώ. Από αυτά τα 17 είναι κατοικίες, 73 οικόπεδα και χωράφια και 10 εμπορικά ακίνητα.

Λάρνακα: Προγραμματίστηκαν 17 πλειστηριασμοί. Η λίστα περιλαμβάνει 47 ακίνητα συνολικής αξίας 11 εκατ. ευρώ. Από αυτά τα 11 είναι κατοικίες, 32 οικόπεδα και χωράφια, 2 εμπορικά ακίνητα και 2 πολυκατοικίες.

Πάφος: Προγραμματίστηκαν 17 πλειστηριασμοί. Η λίστα περιλαμβάνει 112 ακίνητα συνολικής αξίας 11 εκατ. ευρώ. Από αυτά τα 16 είναι κατοικίες, 91 οικόπεδα και χωράφια και 5 εμπορικά ακίνητα.

Αμμόχωστος: Προγραμματίστηκαν 12 πλειστηριασμοί. Η λίστα περιλαμβάνει 22 ακίνητα συνολικής αξίας 8,2 εκατ. ευρώ. Από αυτά τα 3 είναι κατοικίες, 13 οικόπεδα και χωράφια, 1 εμπορικό ακίνητο, 3 πολυκατοικίες και 2 τουριστικά καταλύματα.

Κωνσταντίνος Ζαχαρίου

Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.
Ακολουθήστε μας και στο Google News.