Ακίνητα 9 δισ. ευρώ στα ταμεία εξαγοράς δανείων

AΚΕΛ: «Σχέσεις συμφερόντων μεταξύ στελεχών τραπεζών και ταμείων»

Aκίνητα αξίας 9 δισ. ευρώ πέρασαν στα χέρια των επενδυτικών ταμείων τα οποία δραστηριοποιούνται στον τομέα της αγοράς δανείων από τις τράπεζες, σύμφωνα με στοιχεία τα οποία αποκάλυψε χθες ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας, Κωνσταντίνος Ηροδότου, σε συνεδρία της Επιτροπής Οικονομικών της Βουλής με θέμα την εξέταση του κρατικού προϋπολογισμού για το 2022.

Όπως ανέφερε ο Διοικητής τα ταμεία αγόρασαν από τις τράπεζες δάνεια για τα οποία υπάρχουν απαιτήσεις, συνολικού ύψους 16,3 δισ. ευρώ. Σημειώνεται μάλιστα ότι άφησε σαφώς να εννοηθεί ότι τα δάνεια αγοράστηκαν με μεγάλη έκπτωση, λέγοντας ότι «η πραγματική αξία τους είναι πολύ – πολύ πιο χαμηλή».

Σύμφωνα με στοιχεία τα οποία κατατέθηκαν στη συνεδρία, ακίνητα αξίας 1 δισ. ευρώ πέρασαν στην ιδιοκτησία των ταμείων μέσα από συμφωνίες με δανειολήπτες για ανταλλαγές έναντι χρεών, ενώ ακίνητα αξίας 8 δισ. ευρώ είναι υποθηκευμένα έναντι δανείων, τα περισσότερα από τα οποία είναι μη εξυπηρετούμενα και ως εκ τούτου κατά πάσα πιθανότητα, είτε θα περάσουν και αυτά στην ιδιοκτησία των ταμείων είτε θα πουληθούν σε πλειστηριασμούς.

Σημειώνεται ότι η ομάδα του ΑΚΕΛ στην Επιτροπή Οικονομικών ζήτησε επιτακτικά από τον Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας «να εξετάσει -ως η αρμόδια Εποπτική Αρχή- τις σχέσεις συμφερόντων μεταξύ διευθυνόντων συμβούλων και στελεχών των τραπεζών, των εταιρειών εξαγοράς πιστώσεων και των εταιρειών διαχείρισης δανείων».

Υπενθυμίζεται επίσης ότι -όπως αποκάλυψε πρόσφατα η εφημερίδα μας- η Κεντρική Τράπεζα διαβάθμισε ως «απόρρητα» όλα τα στοιχεία τα οποία αφορούν τις εταιρείες εξαγοράς πιστώσεων, περιλαμβανομένων των ονομάτων των μετόχων τους, ενώ αρνήθηκε να τα δώσει για έλεγχο ακόμη και στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, η οποία με βάση τη νομοθεσία έχει την ευθύνη για εποπτεία της αγοράς επενδυτικών υπηρεσιών σε κινητές αξίες, καθώς και των συναλλαγών σε κινητές αξίες που πραγματοποιούνται στην Κυπριακή Δημοκρατία, αλλά και του τομέα των συλλογικών επενδύσεων και των διοικητικών υπηρεσιών που δεν εμπίπτουν στην αρμοδιότητα του ΣΕΛΚ και του Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου.

Αξίζει να σημειώσουμε ότι η Κεντρική Τράπεζα στην τελευταία της έκθεση για τις τιμές των κατοικιών επεσήμανε ότι, μεταξύ των παραγόντων που «πρέπει να αξιολογούνται σε συνεχή βάση» είναι «η προσπάθεια διάθεσης ακινήτων από τα χαρτοφυλάκια των τραπεζών και των εταιρειών εξαγοράς πιστώσεων προς την αγορά».

«Απόρρητα» τα στοιχεία για μετόχους

Η Κεντρική Τράπεζα διαβάθμισε ως «απόρρητα» όλα τα στοιχεία τα οποία αφορούν τις εταιρείες εξαγοράς πιστώσεων, περιλαμβανομένων των ονομάτων των μετόχων τους, ενώ αρνήθηκε να τα δώσει για έλεγχο ακόμη και στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς

Κωνσταντίνος Ζαχαρίου

Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.
Ακολουθήστε μας και στο Google News.