Ακίνητα αξίας 125 εκατ. ευρώ περιλαμβάνει το καλεντάρι των πλειστηριασμών μέχρι τα μέσα Ιουλίου, ενώ συνεχώς προστίθενται καινούρια ακίνητα. Μάλιστα η λίστα περιλαμβάνει περισσότερες από 130 κατοικίες, οι περισσότερες από τις οποίες έχουν αξία κάτω από το όριο του «Εστία» (350 χιλ. ευρώ). Οι τράπεζες και οι εταιρείες εξαγοράς πιστώσεων επιδόθηκαν το τελευταίο διάστημα σ’ έναν αγώνα δρόμου ποιος θα ξεφορτωθεί πρώτος τα δάνεια τα οποία συνδέονται με ενυπόθηκες εξασφαλίσεις, αγνοώντας ουσιαστικά τις συστάσεις της Κεντρικής Τράπεζας στην τελευταία έκθεση Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας ότι «η διάθεση ακινήτων από τα πιστωτικά ιδρύματα θα πρέπει να γίνεται με προσοχή, καθώς μαζικές πωλήσεις θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε απότομες μειώσεις στις τιμές των ακινήτων, δημιουργώντας αρνητικές αλληλεπιδράσεις μεταξύ της πραγματικής οικονομίας και του χρηματοπιστωτικού τομέα». Μάλιστα τόσο οι τράπεζες όσο και οι εταιρείες εξαγοράς πιστώσεων ακολουθούν επιθετική πολιτική και στα ακίνητα τα οποία παίρνουν έναντι δανείων, αφού έχουν μαζέψει ακίνητα αξίας πέραν των 2 δισ. ευρώ.

Πρώτη στις εκποιήσεις η Πάφος

Σύμφωνα με στοιχεία τα οποία συνέλεξε η εφημερίδα μας, οι τράπεζες και οι εταιρείες εξαγοράς πιστώσεων έχουν καταχωρίσει ειδοποιήσεις για πλειστηριασμό συνολικά 546 ακινήτων αξίας πέραν των 125 εκατ. ευρώ, το αμέσως επόμενο διάστημα. Το καλεντάρι ξεκινά από αυτή την εβδομάδα και φτάνει μέχρι τα μέσα Ιουνίου, ενώ συνεχώς προστίθενται νέες ειδοποιήσεις. Οι περισσότερες προγραμματισμένες εκποιήσεις αφορούν την Πάφο, αφού βγαίνουν στο σφυρί 196 ακίνητα αξίας πέραν των 43 εκατ. ευρώ.

Το μεγαλύτερο φιλέτο βρίσκεται στην Αγία Βαρβάρα και περιλαμβάνει συνολικά 83 συνεχόμενα μεγάλα χωράφια, με την επιφυλασσόμενη τιμή πώλησης να ξεκινά στα 19,4 εκατ. ευρώ. Επίσης η λίστα περιλαμβάνει μία τουριστική μονάδα, με την επιφυλασσόμενη τιμή πώλησης να ξεκινά στις 906,8 χιλ. ευρώ. Ακολουθεί η Λευκωσία όπου είναι προγραμματισμένες εκποιήσεις για 105 ακίνητα, αξίας πέραν των 33,5 εκατ. ευρώ. Το πιο ακριβό φιλέτο είναι ένα οικόπεδο στον Στρόβολο έκτασης 1.255 τ.μ., το οποίο βγαίνει στο σφυρί με επιφυλασσόμενη τιμή πώλησης 5 εκατ. ευρώ. Τρίτη στη σειρά είναι η Λεμεσός όπου είναι προγραμματισμένες εκποιήσεις για 107 ακίνητα, αξίας πέραν των 24 εκατ. ευρώ. Το πιο ακριβό φιλέτο είναι ένα κτίριο με καταστήματα στον Άγιο Νεκτάριο, με επιφυλασσόμενη τιμή πώλησης 2,4 εκατ. ευρώ. Στην τέταρτη θέση βρίσκεται η Λάρνακα όπου είναι προγραμματισμένες εκποιήσεις για 103 ακίνητα, αξίας 17,5 εκατ. ευρώ. Τα πιο ακριβά φιλέτα είναι ένα κτίριο στη Χρυσοπολίτισσα με επιφυλασσόμενη τιμή 1 εκατ. ευρώ, και ένας μεγάλος χώρος 1.942 τ.μ. στη Στοά Κλεόπα με επιφυλασσόμενη τιμή 995,5 χιλ. ευρώ. Στην πέμπτη θέση βρίσκεται η Αμμόχωστος όπου είναι προγραμματισμένες εκποιήσεις για 36 ακίνητα, αξίας 7 εκατ. ευρώ περίπου. Το μεγαλύτερο φιλέτο είναι ένα οικόπεδο 14.976 τ.μ. με κτίρια, το οποίο βγαίνει στο σφυρί με επιφυλασσόμενη τιμή πώλησης 1,6 εκατ. ευρώ.

Στο σφυρί 130 κατοικίες, οι περισσότερες στη Λάρνακα

Σχεδόν ένα στα τέσσερα ακίνητα που βγαίνουν στο σφυρί το αμέσως επόμενο διάστημα, είναι κατοικία ή διαμέρισμα (130 από τα 546 για τα οποία καταχωρήθηκε ειδοποίηση πλειστηριασμού με ημερομηνία μέχρι τα μέσα Ιουλίου). Μάλιστα τα περισσότερα είναι αξίας κάτω από το όριο των 350 χιλ. ευρώ που θέτει το «Εστία». Στην πρώτη θέση βρίσκεται η Λάρνακα με 55 κατοικίες από τις οποίες οι 24 έχουν τιμή εκκίνησης κάτω από τις 100 χιλ. ευρώ.

Ακολουθεί η Λεμεσός με 31 κατοικίες, από τις οποίες 3 έχουν τιμή εκκίνησης κάτω από 100 χιλ. ευρώ, ενώ άλλες 9 έχουν τιμή εκκίνησης 100 – 200 χιλ. ευρώ. Στην τρίτη θέση βρίσκεται η Πάφος με 28 κατοικίες και διαμερίσματα. Μάλιστα σε 13 περιπτώσεις η τιμή εκκίνησης είναι κάτω από τις 100 χιλ. ευρώ. Στην τέταρτη θέση βρίσκεται η Λευκωσία με 12 κατοικίες και διαμερίσματα, εκ των οποίων οι 4 έχουν τιμή εκκίνησης κάτω από 100 χιλ. ευρώ και άλλες 4 μεταξύ 100 – 200 χιλ. ευρώ. Στην πέμπτη θέση είναι η Αμμόχωστος με 5 κατοικίες, από τις οποίες οι τέσσερις έχουν τιμή εκκίνησης κάτω από 150 χιλ. ευρώ.

Κωνσταντίνος Ζαχαρίου