Ακίνητα: Έσκασε η φούσκα των «χρυσών» διαβατηρίων

Τα στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας δείχνουν ότι έχει σκάσει η φούσκα η οποία δημιουργήθηκε στον τομέα των ακινήτων, λόγω των «χρυσών» διαβατηρίων.


Κατεβάστε το  Dialogos App
Apple | Android | HuaweiΣύμφωνα με τα στοιχεία το πρώτο τρίμηνο ο Δείκτης Τιμών Κατοικιών μειώθηκε απότομα κατά 5.8%, σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο καθώς και με το πρώτο τρίμηνο του 2020.

Σημειώνεται ότι τα στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας παρουσιάζουν μεγάλη απόκλιση από τα αντίστοιχα στοιχεία της Κεντρικής Τράπεζας, τα οποία δείχνουν αύξηση του Δείκτη Τιμών Κατοικιών κατά 0,9% το πρώτο τρίμηνο σε σύγκριση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο.

Οι διαφορές στα αποτελέσματα οφείλονται στις διαφορετικές μεθοδολογίες που ακολουθεί η κάθε πλευρά. Συγκεκριμένα ο Δείκτης της Στατιστικής Υπηρεσίας βασίζεται στις συναλλαγές οι οποίες πραγματοποιούνται, ενώ ο Δείκτης της Κεντρικής Τράπεζας βασίζεται σε εκτιμήσεις αγοραίων τιμών ακινήτων. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι ο Δείκτης της Στατιστικής Υπηρεσίας επηρεάζεται άμεσα από την αναπροσαρμογή της συμπεριφοράς των ξένων αγοραστών οι οποίοι κατά κανόνα επιλέγουν ακίνητα με μεγαλύτερη αξία από το μέσο όρο. Εξού και η απότομη μείωση μετά τον τερματισμό του προγράμματος των «χρυσών» διαβατηρίων. Εκτιμάται επίσης ότι και ο Δείκτης της Κεντρικής Τράπεζας θα επηρεαστεί από το σκάσιμο της φούσκας των ακινήτων, αλλά με πιο σταδιακό τρόπο. Εξάλλου η τελευταία έκθεση της Κεντρικής Τράπεζας αποτυπώνει το μειωμένο ενδιαφέρον για πολυτελή ακίνητα στις παραλιακές περιοχές, λόγω της κατάργησης του Επενδυτικού Προγράμματος.

Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.
Ακολουθήστε μας και στο Google News.