Αν δεν καταφέρουμε να μοιράσουμε τα αγαθά αυτού του νησιού, θα τα μοιράσουν μεταξύ τους οι μεγάλες δυνάμεις, λέει ο Ακιντζί

Η Kıbrıs (27.02.20) γράφει ότι ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί δήλωσε ότι εκείνοι που στο παρελθόν μοιράστηκαν τον πόνο αυτού του νησιού πρέπει να καταφέρουν να μοιράσουν δίκαια και τα αγαθά του, διότι σε αντίθετη περίπτωση θα έρθουν οι μεγάλες δυνάμεις και θα μοιραστούν μεταξύ τους αυτά τα αγαθά, αφήνοντας τους κατοίκους του νησιού να υποφέρουν. Μιλώντας προψές σε συγκέντρωση στην κατεχόμενη Κυθραία, ο Ακιντζί είπε:

«Αφού έχουμε και εμείς δικαίωμα στο φυσικό αέριο και το αποδέχεται αυτό και η ΕΕ και τα ΗΕ και η ελληνοκυπριακή πλευρά, τότε να καθίσουμε να βρούμε μια κοινή διέξοδο. Πρέπει ως Κύπριοι να βρούμε τον τρόπο του διαμοιρασμού. Μπορούμε να άρουμε τις εντάσεις και να συναντηθούμε στον δρόμο της λογικής. Σε αντίθετη περίπτωση δεν πρέπει να είναι μάντης κανείς για να δει ότι μπορεί να μεγαλώσουν οι εντάσεις. Ακόμα και αυτό δείχνει πόσο χρειάζεται η λύση του Κυπριακού».

Ο Ακιντζί επανέλαβε την άποψη ότι η δήλωση μετά την τριμερή συνάντηση του Βερολίνου, η οποία έλαβε την έγκριση και των δύο πλευρών, είναι πολύ θετική από την άποψη ότι περιέχει τις αρχές πάνω στις οποίες «στέκεται με ευαισθησία» η τουρκοκυπριακή πλευρά σε σχέση με την λύση του Κυπριακού. Ανέφερε ότι στο κείμενο επιβεβαιώνεται ξεκάθαρα η διζωνική δικοινοτική ομοσπονδιακή λύση και τονίζεται η πολιτική ισότητα, η αποτελεσματική συμμετοχή στις αποφάσεις και η εκ περιτροπής προεδρία, ενώ πρώτη φορά γίνεται δεχτός από τον Πρόεδρο Αναστασιάδη ο στόχος της στρατηγικής συμφωνίας και μια διαδικασία χωρίς ανοικτό τέλος επικεντρωμένη στο αποτέλεσμα. Σημείωσε ότι μετά τις «εκλογές» θα επαναρχίσει η διαδικασία, όμως δεν θα είναι μια διαπραγματευτική διαδικασία που θα διαρκέσει επί μακρόν, όπως παλιά, διότι πλέον θα έρθει η στιγμή των αποφάσεων.

Ο Ακιντζί επανέλαβε επίσης την θέση ότι η λύση στην Κύπρο θα είναι προς όφελος και της Τουρκίας και όχι μόνο του νησιού και της περιοχής. «Η λύση του κυπριακού προβλήματος μπορεί να ανοίξει μιαν νέα σελίδα στις σχέσεις της Τουρκίας με την περιοχή και την ΕΕ», σημείωσε και πρόσθεσε ότι η πιο ρεαλιστική επιλογή που υποστηρίζεται από την διεθνή κοινότητα και αποτελεί επίσημη θέση τόσο της τουρκοκυπριακής πλευράς όσο και της Τουρκίας είναι ένα ομοσπονδιακό οικοδόμημα στο οποίο θα υπάρχουν δύο πολιτικά ίσα ιδρυτικά κράτη. Η εναλλακτική σε αυτό είναι το στάτους κβο, δηλαδή η εδραίωση της διαίρεσης, είπε.