Ακιντζί: Δεν τηρήθηκαν οι ευρωπαϊκές υποσχέσεις προς τους Τ/κ

«Όταν οι Τ/κ επιδεικνύουν βούληση για λύση ανοίγουν οι πόρτες διεθνώς…»

 

«Παρατηρούμε ότι όταν οι Τουρκοκύπριοι επιδεικνύουν βούληση για λύση του Κυπριακού ανοίγουν γι’ αυτούς οι πόρτες στις διεθνείς πλατφόρμες», δήλωσε ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί, στην παρουσίαση του βιβλίου των Καϊχάν Καράτζα και δρ Μεχμέτ Τσαγλάρ με τίτλο «Κύπρος: Ο οικογενειακός καβγάς της Ευρώπης», στο οποίο συμπεριλαμβάνονται οι συζητήσεις για την Κύπρο στο Συμβούλιο της Ευρώπης κατά την περίοδο 1950-1974. Σύμφωνα με τη «Βατάν», ο κ. Ακιντζί είπε ότι μετά το δημοψήφισμα το 2004 είχαν την ευκαιρία να βρεθούν στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης προσθέτοντας ότι «κατά την περίοδο μετά τις προσπάθειες για το Σχέδιο Ανάν δεν κατέστη δυνατό να τηρηθούν όλες οι υποσχέσεις που μας δόθηκαν. Δεν έγιναν όλα που υποσχέθηκαν, ειδικά οι θεσμοί της, οι θεσμοί της Ευρώπης εντός του πλαισίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αυτό πρέπει να υπογραμμιστεί». Ο Μουσταφά Ακιντζί είπε ακόμα ότι χαροποιεί το γεγονός ότι μετά το 2004 οι Τουρκοκύπριοι έχουν έστω και περιορισμένο δικαίωμα λόγου στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης και εξέφρασε την πεποίθηση ότι θα πάρουν αυτό που δικαιούνται όχι μόνο στο Συμβούλιο της Ευρώπης, αλλά και σε όλες τις διεθνείς πλατφόρμες. «Πρέπει να αγωνιζόμαστε γι’ αυτό χωρίς να απομακρυνόμαστε από τη βούληση για λύση, χωρίς να βαριόμαστε, χωρίς να κουραζόμαστε. Όταν απομακρυνόμαστε από τη βούληση για λύση, παρατηρήσαμε ότι εδραιώνεται η εκπροσώπηση των Ελληνοκυπρίων μόνων τους. Το Συμβούλιο της Ευρώπης είναι ένα παράδειγμα γι’ αυτό. Αυτό δεν είναι αποδεχτό».

Σε «προεκλογική περίοδο»

Στο μεταξύ, άρχισε χθες η δίμηνη «προεκλογική περίοδος» στα κατεχόμενα ενόψει των «προεδρικών εκλογών» της 11ης Οκτωβρίου, με τις τελικές υποψηφιότητες να ανακοινώνονται μέσα Σεπτεμβρίου. Υποψήφιοι στις «προεδρικές» είναι ο Μουσταφά Ακιντζί, ο Ερσίν Τατάρ, ο Κουντρέτ Οζερσάι, ο Τουφάν Ερχιουρμάν, ο Ερχάν Αρικλί και τελευταίος ανακοίνωσε την υποψηφιότητά του ως ανεξάρτητος πριν λίγες ημέρες, ο Σερντάρ Ντενκτάς. Ερσίν Τατάρ, Τουφάν Ερχιουρμάν και Ερχάν Αρικλί είναι κομματικοί υποψήφιοι ως πρόεδροι των κομμάτων τους, ΚΕΕ, ΡΤΚ και κόμμα Αναγέννησης αντίστοιχα. Στις 4 Σεπτεμβρίου θα υποβληθούν οι υποψηφιότητες και θα οριστικοποιηθούν με ανακοίνωση από το «ανώτατο εκλογικό συμβούλιο» στις 14 του μήνα. Η προεκλογική εκστρατεία των υποψηφίων αρχίζει επίσημα στις 15 Σεπτεμβρίου και λήγει στις 10 Οκτωβρίου. Οι δημοσιοποιήσεις δημοσκοπήσεων και προεκλογικών μετρήσεων επιτρέπονται μέχρι τις 26 Σεπτεμβρίου.

Στις απαγορεύσεις κατά την προεκλογική εκστρατεία εντάσσονται οι προσλήψεις στο «δημόσιο», οι προαγωγές, η παραχώρηση «υπηκοοτήτων» και αδειών ενοικιαζόμενων αυτοκινήτων (Τ), οι άδειες οπλοφορίας, οι τελετές για κατάθεση θεμέλιου λίθου, εγκαινίων, η χρήση υπηρεσιακών οχημάτων για προεκλογικές περιοδείες, ούτε θα μπορούν να συνοδεύουν «δημόσιοι υπάλληλοι» στις περιοδείες τους υποψηφίους. Απαγορεύεται επίσης η διανομή γης, οικιστικής ή αγροτικής, επιβάλλεται οι μαθητές σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης όπως και οι εκπαιδευτικοί να παραμείνουν ουδέτεροι, απαγορεύεται η διανομή προεκλογικού υλικού σε χώρους του “δημοσίου” ή από μέσα που ανήκουν στο δημόσιο».