Ακόµη και ο ∆ράκος του παραµυθιού σέβεται την ιερή στιγµή του θανάτου…

Η συγκινητική αλλά και οργισµένη επιστολή ενός πατέρα που έχασε τον γιο του

Ο Κωστάκης Σιελουβάρης κήδευσε τον αγαπηµένο πρωτότοκο γιο του Λούκα στις 22 Φεβρουαρίου 2023, σε ηλικία µόλις 48 ετών. Όπως αναφέρει σε ανοιχτή επιστολή του «κανένας λόγος και κανένας χρόνος δεν πρόκειται ποτέ, ούτε να γιατρέψει, ούτε να επουλώσει, ούτε να απαλύνει το συντριπτικό κάταγµα που δέχθηκε η ψυχή και η καρδιά µου. Μόνη µου παρηγοριά είναι η βεβαιότητα που νιώθω, ότι το ταξίδι του Λούκα µε προορισµό τη γειτονιά των αγγέλων, θα έχει αίσιο τέλος». Σηµειώνει ότι, η σύντοµη διαδροµή του στον µάταιο τούτο κόσµο, άφησε αρκετά δείγµατα γραφής για να µπορεί να µετρηθεί και να κριθεί από όλους όσοι τον γνώρισαν. Ο διακαής πόθος του και ο βαθύς καημός του, ήταν να αποχωρήσει όρθιος και στιβαρός. Η απαίτησή του, ήταν να μην κλάψει κανένας, διότι όπως ο ίδιος έλεγε χαμογελώντας «έζησα πέντε ζωές», τόσο γεμάτος και ευλογημένος ένιωθε. «Αν ποτέ κάποιος θελήσει να με βρει, να ψάξει μες στην πνοή των αγαπημένων μου και μες στις λίμνες των ματιών τους», συνήθιζε να λέει.

Ο Κωστάκης Σιελουβάρης ευχαριστεί στην επιστολή του, όλους όσοι τίµησαν τη µνήµη του Λούκα είτε µε την παρουσία τους στη νεκρώσιµο ακολουθία είτε µε άλλους τρόπους. Ευχαριστεί ιδιαίτερα όλους τους γιατρούς και νοσηλευτές που περπάτησαν δίπλα στον Λούκα στην ανυπόφορη και απαίσια τρίµηνη διαδροµή µέχρι τη µοιραία βραδιά της 20ης Φεβρουαρίου. Η όλη στάση και συµπεριφορά τους -σε ανθρώπινο και επιστηµονικό επίπεδο- ήταν απλά συγκινητική. Από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Νίκο Χριστοδουλίδη, τη Γενική Διευθύντρια του Υπουργείου Υγείας κ. Χριστίνα Γιαννάκη μέχρι τον τελευταίο φίλο ή γνωστό του αποβιώσαντα, νιώθω μεγάλη ευγνωμοσύνη και απέραντη ικανοποίηση για τον γλυκύτατο τρόπο που συμπαραστάθηκαν τόσο στον Λούκα όσο και στην οικογένειά μου. Όλοι ανεξαιρέτως, είτε με την ιδιότητά τους, είτε με την άδολη προθυμία τους, δήλωσαν το παρόν τους συμμεριζόμενοι την τραγικότητα των στιγμών.

Ο Κωστάκης Σιελουβάρης καταγγέλει, όµως, ότι «βρέθηκε κάποιος που µε τη στάση και τη συµπεριφορά του φρόντισε να ενισχύσει το σπαρακτικό κλάµα και τον αβάσταχτο καηµό που νιώθει ένας γονιός την ώρα που το παιδί του εγκαταλείπει τον κόσµο και τα όνειρά του» αναφερόµενος στον προσωπικό γιατρό του Λούκα.

Γράφει συγκεκριµένα: «Την 20η Φεβρουαρίου, ο γιος µου άφησε την τελευταία του πνοή στις 21:43, περιτριγυρισµένος από 30 περίπου άτοµα, φίλους, συγγενείς, αδελφούς και γονείς. Γύρω στις 22:40 ο, γνωστός στην Πάφο, γιατρός κλήθηκε να πιστοποιήσει τον θάνατο, έτσι ώστε να παραληφθεί η σορός από το Γραφείο Κηδειών που είχε αναλάβει τη διαδικασία της ταφής. Ο συγκεκριµένος κύριος θεώρησε απαράδεκτο να τον ενοχλούν τέτοια ώρα. Εκστόµισε µάλιστα το απαράδεκτο (υπάρχουν µαρτυρίες που το επιβεβαιώνουν) «Ετηλεφωνήσετε µου έτσι ώρα για τούτον τον λόγο;» και έκλεισε το τηλέφωνο αρνούµενος να παρευρεθεί. Εµβρόντητοι οι παρευρισκόµενοι ξέσπασαν σε λυγµούς. Την πιστοποίηση θανάτου έκανε τελικά η ∆ρ Θέλµα Σιαηλή, την οποία και ευχαριστώ δηµόσια.

Αµετανόητος ο γιατρός δε δίστασε τις επόµενες µέρες να αραδιάσει ένα σωρό ψέµατα, αρλούµπες και ασυναρτησίες διαψεύδοντας δεκάδες µάρτυρες. Η αήθης και αντιδεοντολογική συµπεριφορά του ορκισµένου στον Ιπποκράτη θεραπευτή, βαραίνει αποκλειστικά τον ίδιο και τη συνείδησή του»..

Απευθύνεται, τέλος στον γιατρό που τους πλήγωσε ανεπανόρθωτα µε τη στάση του λέγοντας: «Είµαι ο Κωστάκης Σιελουβάρης και θα ζήσω την υπόλοιπη ζωή µου µε τον ανίκητο θρήνο της απώλειας. Εσύ θα πορευτείς µε τα θλιβερά επιτεύγµατά σου. Γνωρίζω πολύ καλά ότι δε σε βαραίνουν ποινικές ευθύνες. Αυτό όµως δε σε απαλλάσσει, από την ηθική διάσταση της ασύλληπτης, από τον ανθρώπινο νου, συµπεριφοράς σου. Ακόµη και «Ο ∆ράκος του παραµυθιού» σέβεται την ιερή στιγµή του θανάτου. Αναγνωρίζει ότι η ανείπωτη τραγωδία του αποχωρισµού, διέπεται από άγραφους νόµους. Την ώρα που έσβηνε ένας περήφανος θαλασσαιµικός, εσύ επέλεξες τον εύκολο δρόµο της πνευµατικής αποσύνθεσης. Ένα είναι σίγουρο, το φως θα αστράψει στα µάτια όλων µας.

Καλό Παράδεισο Λούκα µας».

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.