Ακόμα ένα θύμα μέχρι το επόμενο…

Αυτό που όλοι σκεφτόμασταν αλλά δεν θέλαμε να πιστέψουμε, επιβεβαιώθηκε. Ο γυναικοκτόνος ομολόγησε την δολοφονία της Καρολάιν – της συζύγου του, της μητέρας του παιδιού του.

Σοκ ε;  Δεν ήτανε τελικά κάποιος αλλοδαπός, δεν ήτανε κάποιος μετανάστης που ήρθε στη χώρα για να αλλοιώσει την κουλτούρα μας, τον πολιτισμό μας. Ήτανε αυτός που κρατούσε τα κλειδιά. Μα είναι δυνατόν ένας Έλληνας να έκανε κάτι τέτοιο; Και λευκός μάλιστα;

Ε ναι λοιπόν είναι δυνατόν! Γιατί το έγκλημα δεν έχει να κάνει με την καταγωγή του ανθρώπου, ούτε με το χρώμα του δέρματος του ή την οικονομική του κατάσταση. Το έγκλημα μπορεί να προέρχεται από οπουδήποτε και ντροπή σε αυτούς που επιδίωξαν εξαρχής να ρίξουν το φταίξιμο σε ανθρώπους ξένης καταγωγής μόνο και μόνο για να ικανοποιήσουν τις δικές τους σκοπιμότητες.

Διερωτάστε και εσείς γιατί; Πώς είναι δυνατόν να την σκότωσε; Μην το ψάχνετε! Την σκότωσε επειδή μπορούσε. Επειδή είναι άντρας, είναι ο Μπάμπης και επειδή φυσικά η κοινωνία τον έμαθε ότι οι γυναίκες δεν πρέπει να λένε πολλά πολλά- και άμα πούνε θα δούνε τι θα πάθουνε.

Και όχι συγγνώμη αν σας το χαλάω αλλά η Καρολάιν δεν θα είναι το τελευταίο θύμα. Γιατί δεν πρόκειται για μεμονωμένες περιπτώσεις αλλά για ένα πολύ καλά οργανωμένο έγκλημα που ονομάζεται πατριαρχία. Η γυναικοκτονία είναι γέννημα θρέμμα αυτού του σάπιου συστήματος, που ονομάζεται πατριαρχία και έχει τις ρίζες του βαθιά χωμένες στις κοινωνίες μας και το καπιταλιστικό σύστημα.

Αυτό το τέρας που πολύ συνειδητά διατηρείται και διαιωνίζεται, μας μαθαίνει πως η ζωή ενός άντρα έχει περισσότερη αξία από αυτή της γυναίκας, μας αφήνει να πιστεύουμε πως δεν είναι δυνατόν να υπάρχει ισότητα μεταξύ ανδρών και γυναικών, μαθαίνει στους άντρες  να είναι βαρβάτοι και να χτυπάνε το χέρι στο τραπέζι (αν δεν χτυπάνε τις γυναίκες), που συντηρεί στερεότυπα που πλήττουν τις γυναίκες και την αξία τους, που επιτρέπει σε βίαιους πατέρες να βλέπουν τα παιδιά τους, που φωνάζει με περηφάνια «Πατρίς, θρησκεία οικογένεια», που δικαιολογεί βίαιες συμπεριφορές και ρίχνει το φταίξιμο στις γυναίκες. Αυτό είναι το σύστημα που προκαλεί πόνο σε εκατομμύρια γυναίκες και αφαιρεί την ζωή από ακόμα περισσότερες.

Η Καρολάιν λοιπόν ΔΕΝ θα είναι το τελευταίο θύμα, αλλά ένα ακόμα στη σειρά μέχρι το επόμενο. Μέχρι ο επόμενος άντρας να νιώσει την ανάγκη να δείρει την γυναίκα του, να βιάσει ένα κορίτσι/ αγόρι στο δρόμο, να χτυπήσει το χέρι του στο τραπέζι, να σκοτώσει. Επειδή έχουν τη δύναμη που απλόχερα το σύστημα τους προσφέρει. Επειδή μπορούν.

Αυτή η αλυσίδα θα συνεχιστεί μέχρι επιτέλους να ξυπνήσει αυτή η κοινωνία και να καταλάβει τη παγίδα στην οποία έχει πέσει. Αυτή η αλυσίδα θα συνεχιστεί μέχρι να καταλάβει και ο τελευταίος άνθρωπος σε αυτή τη γη τι πάει να πει γυναικοτκονία και το έγκλημα που συντελείται κατά των γυναικών.

Σοφία Λαζαρή

Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.
Ακολουθήστε μας και στο Google News.