Χελώνες και φώκιες βρίσκουν καταφύγιο…

 

Το Τμήμα Αλιείας και Θαλάσσιων Ερευνών και το Λύκειο Αποστόλων Πέτρου και Παύλου πραγματοποίησαν, χθες, εκδήλωση πόντισης τεχνητού υφάλου στη θαλάσσια περιοχή Λεμεσού από δύτες και μαθητές του Λυκείου.

Ως αποτέλεσμα της συστηματικής και συλλογικής εργασίας που έγινε ολόχρονα από τους μαθητές και μαθήτριες του συγκεκριμένου σχολείου, χαρακτήρισε την πόντιση του τεχνητού υφάλου ο Υπουργός Παιδείας, Κώστας Χαμπιαούρης, οι οποίοι υπό την καθοδήγηση των καθηγητών τους μελέτησαν, διερεύνησαν και συμμετείχαν στην κατασκευή μέρους του τεχνητού υφάλου που αποτελείται κυρίως από αμφορείς και πήλινα αγγεία.

Ο Υπουργός Γεωργίας Κώστας Καδής από πλευράς του επεσήμανε ότι ανάλογες πρωτοβουλίες αναπτύσσουν δυναμικές και συνθήκες που θα βοηθήσουν στο να διατηρηθεί το θαλάσσιο περιβάλλον ζωντανό και υγιές για τις σημερινές και για τις επόμενες γενιές.

Ο κ. Χαμπιαούρης αναφέρθηκε στο χαιρετισμό του ιδιαίτερα στη δουλειά που γίνεται στα σχολεία σε ό,τι αφορά τα ζητήματα του περιβάλλοντος και της αειφόρου ανάπτυξης, χαρακτηρίζοντάς την ως σπουδαία. Στη συνέχεια είπε ότι η πόντιση αποτελεί πρωτοβουλία ξεχωριστής σημασίας, γιατί αναλαμβάνεται από μαθητές, αναδεικνύοντας για πολλοστή φορά ότι η νέα γενιά είναι φορέας αλλαγής στην προσπάθεια προστασίας και διατήρησης του περιβάλλοντος.

Ο Υπουργός Γεωργίας, Κώστας Καδής, εξέφρασε μεγάλη ικανοποίηση για την εποικοδομητική συνεργασία που αναπτύχθηκε μεταξύ του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού και του Υπουργείου Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος με αφορμή την εκδήλωση αυτή. Στην προστατευόμενη περιοχή «Δασούδι» έχουν ήδη τοποθετηθεί στη θάλασσα δύο σκάφη, αφού καθαρίστηκαν και προετοιμάστηκαν κατάλληλα, και έντεκα άλλες διαφορετικές κατασκευές και, σύμφωνα με τον κ. Καδή, μέχρι το τέλος του 2020 προγραμματίζεται στην περιοχή η δημιουργία σαράντα ακόμη τεχνητών υφάλων.

Σημείωσε πως από την μέχρι τώρα πόντιση τεχνιτών υφάλων τα αποτελέσματα είναι πολύ ενθαρρυντικά, αφού πολλά είδη ψαριών και θαλάσσιων προστατευόμενων ειδών, όπως χελώνες και φώκιες, βρίσκουν καταφύγιο ή επισκέπτονται περιστασιακά την περιοχή. Την περιοχή επισκέπτονται επίσης εκατοντάδες Κύπριοι δύτες ελεύθερης και αυτόνομης κατάδυσης και χιλιάδες άλλοι κολυμβητές, που απολαμβάνουν τη θαλάσσια ζωή που αναπτύσσεται.

Το Τμήμα Αλιείας και Θαλασσίων Ερευνών του Υπουργείου Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, προωθεί έργα τεχνητών υφάλων και άλλα παρόμοιου τύπου έργα σε επτά θαλάσσιες περιοχές της Κύπρου (Αμαθούντα, Παραλίμνι, Αγία Νάπα, Δασούδι, Γεροσκήπου, Πόλη Χρυσοχούς και Λάρνακα), συνολικού κόστους 2,2 εκ. ευρώ, στο πλαίσιο υλοποίησης του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Θάλασσα», για την προγραμματική περίοδο 2014-2020