Ακόμη χρειάζεται δρόμος για να προοδεύσουν μυαλά και νοοτροπίες

Της Ελένης Κωνσταντίνου

Συνήθως όταν τίθενται θέματα έμφυλης ισότητας οι συνομιλητές μας εκτιμούν ότι λίγο πολύ τα έχουμε πει, ότι πλέον αυτά τα ζητήματα είναι μπανάλ, ότι έχουν γίνει πολλά και πως η κοινωνία έχει προοδεύσει στο πώς αντιμετωπίζει τις γυναίκες σήμερα σε σχέση με το πώς αντιμετώπιζε τις μανάδες ή τις γιαγιάδες μας. Ωστόσο, ό,τι και να λένε και παρά τα όποια βήματα προόδου, η ισότητα των φύλων συνεχίζει να αποτελεί ζητούμενο.


Η πραγµατικότητα και οι καθηµερινές εµπειρίες των γυναικών δείχνουν πως χρειάζονται πολλά ακόµα να γίνουν για την επίτευξη της έµφυλης ισότητας. Αρχίζοντας από την ανισοµισθία, το σεξισµό, την απρόσκοπτη πρόσβαση σε υπηρεσίες υγείας, τα σεξουαλικά και αναπαραγωγικά δικαιώµατα µέχρι το έγκληµα της βίας λόγω φύλου είµαστε ενώπιον ενός ψηφιδωτού που κάποτε πρέπει να αρχίσει να σπάζει για να δηµιουργηθεί ένα νέο και πιο στέρεο, βασισµένο σε δικαιώµατα για τα οποία δεν έπρεπε καν να συζητάµε σήµερα.

Στα χαρτιά υπάρχουν πολλά γραμμένα, στην πράξη όμως πόσα γίνονται; Για παράδειγμα η Κύπρος καταλαμβάνει μόλις 57% στο δείκτη ισότητας των φύλων, ποσοστό το οποίο αντιστοιχεί στην 21η θέση σε σύνολο 28 κρατών-μελών της ΕΕ. Ενώ με τα σημερινά δεδομένα η έμφυλη ισότητα θα επέλθει μετά το 2080.

Ενδεικτικό και το γεγονός ότι η συμμετοχή των γυναικών στη δημόσια σφαίρα περιορίζεται στο 23%, αλλά και το ότι οι γυναίκες είναι τα συχνότερα θύματα έμφυλης βίας. Γυναίκες που αν τολμήσουν να καταγγείλουν τη βία που υφίστανται πολλές φορές θα αμφισβητηθούν ή δεν θα στηριχθούν στο βαθμό που πρέπει αφού πρόσφατα, όπως αναφέρθηκε και στη Βουλή όπου συζητήθηκε το θέμα, πολύ λίγες είναι οι περιπτώσεις στις οποίες παραχωρείται δωρεάν νομική αρωγή για να μπορέσουν να προχωρήσουν είτε με καταγγελία, είτε με διαζύγιο κ.λπ. Γυναίκες που ακόμη στις μέρες μας δολοφονούνται για τις επιλογές τους, γιατί θέλησαν να ξεφύγουν από τους δυνάστες τους και δυστυχώς είναι αρκετές. Αλλά ακόμη έστω μία να ήταν το ζήτημα παραμένει το ίδιο.


Γυναίκες που πρέπει να δουλέψουν πιο σκληρά για να αποδείξουν την αξία τους ή ακόμη και να εργάζονται παραπάνω αμείβονται λιγότερα γιατί είναι γυναίκες. Γυναίκες που αναλαμβάνουν πολλαπλούς ρόλους και δεν έχουν ούτε περιθώριο να αποτύχουν ή να έχουν μια κακή μέρα γιατί στο τέλος θα επικριθούν.

Ζητήματα που αν και παραπέμπουν σε άλλες δεκαετίες, δυστυχώς είναι υπαρκτά και είναι δίπλα μας.

Για όλα αυτά και για ακόμη παραπάνω θα έχουν την ευκαιρία όσοι επιθυμούν να ακούσουν στο Femme Fest Cyprus, το πρώτο Φεστιβάλ Προώθησης της Ισότητας των Φύλων στην Κύπρο, µία δράση από τις γυναίκες για όλη την κοινωνία που θα πραγματοποιηθεί αύριο Κυριακή.


Ένα φεστιβάλ που έρχεται κατά κάποιον τρόπο για να ταράξει τα νερά, να προκαλέσει τη συζήτηση και τoν προβληματισµό για όλα όσα απασχολούν τη γυναίκα και την κοινωνία γενικότερα, να αποτελέσει χώρο αποδοχής στη διαφορετικότητα και σεβασµού στα δικαιώµατα όλων των ανθρώπων.

Για να πάµε ένα βήµα πιο κοντά σε µια κοινωνία πιο συνεκτική, µια κοινωνία πιο δίκαιη, μέχρι όλα αυτά ναι να θεωρούνται μπανάλ. Ως τότε όμως υπάρχει ακόμη δρόμος…

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.