Ακόμη ένα επεισόδιο στο σίριαλ που αφορούν το ΓεΣΥ και τα ιδιωτικά νοσηλευτήρια εντός του συστήματος

Δίχως τέλος είναι τα παρατράγουδα που αφορούν το ΓεΣΥ και τα ιδιωτικά νοσηλευτήρια εντός του συστήματος.

Άνιση αμοιβή μεταξύ των συμβεβλημένων με το ΓεΣΥ νοσηλευτηρίων για τις ίδιες υπηρεσίες, διαπιστώνει αυτή την φορά ο Επίτροπος Εποπτείας του συστήματος υγείας Χριστόδουλος Καϊσής. Με επιστολή του ζητά μάλιστα γνωμάτευση από τη Νομική Υπηρεσία ώστε, να διαφανεί εάν υφίσταται ή όχι παρανομία. Επεσήμανε πως εάν κάποιοι παρανομούν, πρέπει κάποια στιγμή να σταματήσουν.

Μιλώντας στον Άστρα εξήγησε ότι μία επέμβαση κοστίζει διαφορετικά αν διενεργηθεί σε ένα μεγάλο ή ένα μικρό νοσηλευτήριο.

Ο Επίτροπος έγινε δέκτης παραπόνων από 24 μικρά νοσηλευτήρια, τα οποία μάλιστα προειδοποιούν ότι θα κινηθούν νομικά εναντίον του Οργανισμού Ασφάλισης Υγείας. Είπε πως ο ΟΑΥ είχε υποσχεθεί σε αυτά τα νοσηλευτήρια με την ένταξη τους στο ΓεΣΥ, ότι το 2022 θα υπήρχε ισότιμη μεταχείριση.

Την ίδια ώρα Χριστόδουλος Καϊσής επανάφερε το ζήτημα των γιατρών που είναι εκτός ΓεσΥ αλλά εργάζονται σε ιδιωτικά νοσηλευτήρια που είναι συμβεβλημένα με το γενικό σύστημα.

Αναφερόμενος στη γνωμάτευση της Νομικής Υπηρεσίας, που ξεκαθαρίζει ότι αυτοί οι γιατροί πρέπει να εγκαταλείψουν τα νοσηλευτήρια, τόνισε ότι όταν κάτι κρίνεται παράνομο είναι εμφανές ότι πρέπει να σταματήσει.

Από την πλευρά του ο Αναπληρωτής Διευθυντής του ΟΑΥ Ανδρέας Παπακωνσταντίνου σημείωσε ότι οι διαφορετικές τιμές προκύπτουν από το μνημόνιο που συμφωνήθηκε μεταξύ του οργανισμού, του Υπουργείο Υγείας και του συνδέσμου ιδιωτικών νοσηλευτηρίων.

Πρόσθεσε ότι η ανησυχία των νοσηλευτηρίων κατά τη συζήτηση για την ένταξη τους στο ΓεΣΥ, ήταν πως δεν θα ήταν οικονομικά βιώσιμα. Είπε πως δημιουργήθηκε μια φόρμουλα για μια μεταβατική περίοδο ώστε να αμείβονται με τις υπηρεσίες τους στο ΓεΣΥ, περίπου το ίδιο με πριν.

Ο κ. Παπακωνσταντίνου σημείωσε ότι από την 1η Ιανουαρίου του 2023 θα υπάρξουν διαφοροποιήσεις ώστε τα νοσηλευτήρια να αμείβονται στη βάση ποιοτικών και όχι οικονομικών κριτηρίων.

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.