Ακόμη μία «δέσμευση» Αναστασιάδη πήγε περίπατο – Εισπράττει κανονικά την σύνταξη …που αποποιήθηκε

«Ενόσω είμαι Πρόεδρος της Δημοκρατίας αποποιούμαι του δικαιώματος βουλευτικής σύνταξης»

«Δεσμεύομαι» αποδεικνύονται οι υποσχέσεις του Νίκου Αναστασιάδη (και) για τη βουλευτική του σύνταξη.

Σύμφωνα με τη δήλωση Πόθεν Έσχες του Ν. Αναστασιάδη για το 2021, η οποία αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα της Βουλής, αποκαλύπτεται πως εισπράττει βουλευτική σύνταξη ύψους €4.080 τον μήνα, την οποίαν αποποιήθηκε δημόσια το 2015 με σκοπό να καταβάλλεται ως εισφορά απευθείας από το Γενικό Λογιστήριο στον Ανεξάρτητο Φορέα Κοινωνικής Στήριξης, του οποίου Πρόεδρος είναι η Πρώτη Κυρία κ. Άντρη Αναστασιάδη. Σκοπός της ίδρυσης και λειτουργίας του Φορέα είναι η παροχή οικονομικής στήριξης στους άπορους φοιτητές.

Διαβάστε επίσης:

Ακόμα ένα «δεσμεύομαι» – Στον ΠτΔ παραμένει το «Nicos plot» στο Πέρα Πεδί

Όπως σημειώνει η εφημερίδα «Πολίτης» η διαπίστωση ότι ο Πρόεδρος εισπράττει από το 2018 και εντεύθεν τη βουλευτική του σύνταξη (σύνταξη γενικού λογιστηρίου) προκύπτει από τη σύγκριση του «Πόθεν Έσχες» που κατέθεσε στις 31/5/2018 με την επανεκλογή του στην Προεδρία της Δημοκρατίας, με το «Πόθεν Έσχες» που κατέθεσε στις 15 του μήνα, με τη συμπλήρωση τριών χρόνων στο προεδρικό αξίωμα.

Ειδικότερα, στο «Πόθεν Έσχες» του 2018, στο πεδίο «Κατάσταση μικτών εισοδημάτων», ο Πρόεδρος Αναστασιάδης δήλωσε τις τρεις συντάξεις που λαμβάνει με την εξής σημείωση: «Το έτος 2015 είχε πληρωθεί ποσό €48.345 για σύνταξη από αποχώρηση από τη Βουλή και μετά την αφαίρεση φόρων και αποκοπών για €23.848, το υπόλοιπο για €24.497 δόθηκε εισφορά στον Ανεξάρτητο Φορέα Κοινωνικής Στήριξης. Στον Φορέα δόθηκε εισφορά και το έτος 2016, το ποσό των €21.700». Ωστόσο, στο «Πόθεν Έσχες» του 2021 δεν γίνεται καμία αναφορά σε εισφορά στον Ανεξάρτητο Φορέα Κοινωνικής Στήριξης. Αντίθετα, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης περιέλαβε στις ετήσιες απολαβές του και τη βουλευτική σύνταξη.

H Προεδρική δέσμευση

Στις 11/2/2015, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ανακοίνωσε ότι ενόσω είναι Πρόεδρος της Δημοκρατίας αποποιείται του δικαιώματος βουλευτικής σύνταξης. Η ανακοίνωση της Προεδρίας σημείωνε τα εξής: «Σχετικά με το θέμα που προέκυψε μετά την απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου για τις πολλαπλές συντάξεις αξιωματούχων του κράτους, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επιθυμεί να δηλώσει ότι ενόσω είναι Πρόεδρος της Δημοκρατίας αποποιείται του δικαιώματος βουλευτικής σύνταξης». Θα πρέπει να επισημανθεί ότι η θητεία του κ. Αναστασιάδη έληξε τον Ιανουάριο του 2018. Ακολούθησαν εκλογές όπου και επανεξελέγη. Συνεπώς, θα έπρεπε να ανανεώσει τη σχετική οδηγία του προς το Γενικό Λογιστήριο για αποποίηση της βουλευτικής σύνταξης που λαμβάνει, κάτι που δεν φαίνεται να έπραξε με βάση το «Πόθεν Έσχες» του 2021.

Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.
Ακολουθήστε μας και στο Google News.