Ακόμη μία σύσκεψη σήμερα για το χαλλούμι – Στο Προεδρικό οι αγροτικές οργανώσεις

Αναζητείται  η… «χρυσή τομή» ανάμεσα στα συμφέροντα των εμπλεκομένων

 

Αναζητείται «χρυσή τομή» για το μεγάλο κεφάλαιο το οποίο ονομάζεται χαλλούμι και γι’ αυτήν συγκαλείται ακόμα μια σύσκεψη σήμερα Δευτέρα.

Συγκεκριμένα, σε σύσκεψη που θα πραγματοποιηθεί στο Προεδρικό και θα δώσουν το «παρών» τους αγροτικές οργανώσεις καθώς και ο Υπουργός Γεωργίας, Κώστας Καδής, θα τεθούν όλα επί τάπητος με σκοπό να συμφωνήσουν όλοι ή τουλάχιστον να βρεθεί μία μέση λύση για να μη χαθεί η Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης.

Η πρόσφατη καταγγελία της Γερμανίας είναι άκρως σημαντική και χτύπησε καμπάνες για την κυβέρνηση. «Η κυβέρνηση, όπως εξάλλου δήλωσε ο ίδιος ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, δεν πρόκειται να ανεχτεί παραβίαση των προϋποθέσεων που αφορούν την παραγωγή του χαλλουμιού», είπε ο διευθυντής του Γραφείου Τύπου του Προέδρου της Δημοκρατίας, Ανδρέας Ιωσήφ, στη «Χ».

Να υπενθυμίσουμε πως οι γερμανικές Αρχές γνωστοποίησαν στο δίκτυο για την καταπολέμηση της απάτης στον τομέα των τροφίμων τον εντοπισμό τυριού στην αγορά με την ονομασία χαλλούμι χωρίς να αναφέρεται στη σήμανσή του το λογότυπο ΠΟΠ, καταγγέλλοντας ουσιαστικά και την Κυπριακή Δημοκρατία.

Το γεγονός αυτό ταρακούνησε τους κυβερνώντες, με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να συγκαλεί σύσκεψη στην οποία θα τεθούν επί τάπητος οι τελευταίες αυτές εξελίξεις και η αύξηση του κόστους παραγωγής στον πρωτογενή τομέα της οικονομίας, συνεπεία της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία αλλά και της πανδημίας.

Όπως είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε, στη σημερινή σύσκεψη οι αγροτικές οργανώσεις αναμένεται να θέσουν θέματα οικονομικής βοήθειας, με την κυβέρνηση να προτίθεται να προβεί σε ανακοινώσεις. Θα τεθούν επίσης και θέματα νομικής φύσεως όσον αφορά το κεφάλαιο ΠΟΠ.

Οι διαφωνίες πάντως εξακολουθούν να υπάρχουν στο θέμα της ποσόστωσης γάλακτος, με τους αιγοπροβατοτρόφους να καταγγέλλουν πως οι τυροκόμοι προτείνουν ακόμη τιμές για πώληση του αιγοπρόβειου γάλακτος κάτω του κόστους παραγωγής του.

Προχωρά σε ελέγχους το Υπουργείο Γεωργίας

Το Υπουργείο Γεωργίας αναμένεται να προχωρήσει από σήμερα σε ελέγχους στην αγορά για να διαπιστωθεί κατά πόσον τα προϊόντα που φέρουν την ονομασία χαλούμι προέρχονται από τυροκόμους που έχουν ενταχθεί στο σύστημα ελέγχου και πιστοποίησης για παραγωγή προστατευόμενης ονομασίας προέλευσης ΠΟΠ.

Σχετική επιστολή προς τον Σύνδεσμο Τυροκόμων και σε όλα τα εγγεγραμμένα τυροκομεία απέστειλε την Παρασκευή ο διευθυντής του υπουργείου γεωργίας Ανδρέας Γρηγορίου, μετά τη λήξη της προθεσμίας που έδωσε στα εμπλεκόμενα μέρη στην παραγωγή χαλουμιού να στείλουν τις απόψεις τους για το θέμα της ποσόστωσης με βάση τον φάκελο ΠΟΠ.

Παναγιώτης Βασιλείου

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.