Στον αέρα παραμένει η Συμφωνία Πλαίσιο και το Ταμείο Προνοίας

Δυσαρεστημένοι παρουσιάζονται οι εκπαιδευτικοί, οι οποίοι ήδη μελετούν τα επόμενα βήματά τους, αφού ακόμη περιμένουν απάντηση από το Υπουργείο Οικονομικών σε σχέση με τη Συμφωνία Πλαίσιο καθώς και το Ταμείο Προνοίας για τους νεοεισερχόμενους στην εκπαίδευση.


Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες της Χαραυγής, η καθυστέρηση που παρουσιάζεται από κυβερνητικής πλευράς να προωθηθούν τα εν λόγω ζητήματα, ήδη έχει φέρει τα πρώτα μουρμουρητά με τις επηρεαζόμενες εκπαιδευτικές οργανώσεις ΟΕΛΜΕΚ, ΠΟΕΔ και ΟΛΤΕΚ να μελετούν μέτρα αντίδρασης εάν χρειαστεί.

Προτεραιότητα των εκπαιδευτικών για το 2018 είναι η τήρηση της Συμφωνίας Πλαίσιο που θα δεσμεύει Υπουργείο Οικονομικών και εκπαιδευτικές οργανώσεις. Ένα πλαίσιο με το οποίο οι εκπαιδευτικές οργανώσεις θα κατοχυρώσουν για πρώτη φορά θεσμικά το ρόλο τους στις διαβουλεύσεις με το Υπουργείο Οικονομικών.

Η ίδια Συμφωνία Πλαίσιο θα προνοεί ακόμα, μεταξύ άλλων, και τη δημιουργία Ταμείου Προνοίας για τους νεοεισερχόμενους στην Εκπαίδευση μετά τον Οκτώβριο του 2011.

Σε ό,τι αφορά την πρόταση από πλευράς κυβέρνησης, όπως είχε αρχικά παρουσιαστεί, αυτή δεν ικανοποιούσε τους εκπαιδευτικούς, οι οποίοι και ανέμεναν ότι σύντομα θα άρχιζε ο διάλογος ώστε να υπήρχε και σύντομη κατάληξη. Στη Συμφωνία υπάρχουν και πρόνοιες οι οποίες αφορούν σταδιακή αποκατάσταση των μισθών, γενικές αυξήσεις εντός του 2018, καθώς και πρόνοιες που αφορούν το θέμα των επιβαρύνσεων που επιβάλλονται σε περίπτωση πρόωρης αφυπηρέτησης των εκπαιδευτικών.

Ελένη Κωνσταντίνου