Δεν ακούνε ούτε το ΕΒΕΛ ούτε το ΤΕΠΑΚ

Του Χρήστου Χαραλάμπους

 

Είναι πλέον ολοφάνερο ότι οι κυβερνώντες, στο παρά πέντε της εκπνοής της εξουσίας τους, προσπαθούν με διάφορες προφάσεις και τεχνάσματα να πετύχουν, στη βάση κάποιων σκοπιμοτήτων, την ακύρωση της δημιουργίας του Τεχνολογικού Πάρκου στη Λεμεσό, προσβλέποντας ενδεχομένως στη συνέχιση της διακυβέρνησής τους και μετά τον ερχόμενο Φεβρουάριο.

Βέβαια, την απάντηση θα την δώσει ο ίδιος ο λαός, ο οποίος περιμένει πώς και πώς την ώρα που θα πάνε στα σπίτια τους όλοι αυτοί που την τελευταία δεκαετία δεν έκαναν τίποτε άλλο παρά να εξυπηρετούν τα ποικιλόμορφα συμφέροντα των λίγων ιδιωτών, σε αντίθεση με τον ασφυκτικό οικονομικό κλοιό που δημιούργησαν για το σύνολο της κοινωνίας.

Ειδικότερα όμως σε ό,τι αφορά το θέμα του Τεχνολογικού Πάρκου, ενός σημαντικού έργου που εκκρεμεί εδώ και μια εικοσαετία, είναι αξιοπερίεργη η προκλητική περιφρόνηση και ο ετσιθελισμός που επέδειξαν όλα αυτά τα χρόνια οι κυβερνώντες, ακόμα και στη θέληση φορέων που θα είχαν κάθε λόγο να ικανοποιήσουν.

Να θυμίσουμε ότι ενώνοντας τη φωνή του με αυτή των βουλευτών, που με κάθε ευκαιρία τόνιζαν και τονίζουν την αναγκαιότητα του πάρκου, ο εμποροβιομηχανικός κόσμος της Λεμεσού άπειρες φορές είχε ζητήσει από την κυβέρνηση να προχωρήσει στις διαδικασίες για προώθηση του έργου, τονίζοντας ότι το Τεχνολογικό Πάρκο στο Πεντάκωμο θα συμβάλει ουσιαστικά στην ανάπτυξη της έρευνας και καινοτομίας, τομείς που αποτελούν κλειδί για το παρόν και το μέλλον και όπου η χώρα μας αποδεδειγμένα εξακολουθεί να υστερεί.

Μάλιστα ο ίδιος ο πρόεδρος του ΕΒΕΛ, Ανδρέας Τσουλλόφτας, αρκετές φορές είχε τονίσει ότι η επιλογή από την Πολιτεία το συγκεκριμένο έργο να γίνει στο Πεντάκωμο «ήταν το αποτέλεσμα ενδελεχούς μελέτης από τα ίδια τα κυβερνητικά τμήματα και δεν προέκυψε ούτε από κλήρωση, ούτε έγινε χατιρικώς», εκφράζοντας την πεποίθηση ότι θα πρέπει να γίνει μια νέα διαδικασία με σωστά κριτήρια και κίνητρα, όπως π.χ. η δημιουργία των βασικών υποδομών και δρόμων -που πρέπει να είναι ευθύνη του κράτους και όχι των εταιρειών υψηλής τεχνολογίας- που θα στεγαστούν εκεί.

Κατηγορηματική και η θέση του ΤΕΠΑΚ τόσο για το ότι θα πρέπει να δοθεί προτεραιότητα στις διαδικασίες για να προχωρήσει το πάρκο όσο και για το χώρο δημιουργίας του. Θέσεις οι οποίες τέθηκαν επανειλημμένα σε συνεδριάσεις της αρμόδιας Κοινοβουλευτικής Επιτροπής από εκπρόσωπους του πανεπιστημίου.

«Το Πεντάκωμο είναι ο καταλληλότερος χώρος για ένα πραγματικά σωστό Τεχνολογικό Πάρκο και το ΤΕΠΑΚ  δεν συζητεί την όποια μετακίνηση του έργου σε άλλο χώρο», είχε πει χαρακτηριστικά ο αντιπρύτανης Ακαδημαϊκών Υποθέσεων του ΤΕΠΑΚ, καθηγητής στο Τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών, Παντελής Κελίρης, καλώντας τους κρατικούς φορείς να κινηθούν άμεσα και χωρίς παλινωδίες και αμφιταλαντεύσεις, υποδεικνύοντας ότι «θα πρέπει στην προκήρυξη του έργου να περιληφθούν στοιχεία που να την καθιστούν ελκυστική, οπότε θα υπάρξουν και ενδιαφέρουσες προτάσεις».

 

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News


Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy