Ακούστε τους τουρκοκύπριους, κραυγάζουν για διαφύλαξη της ταυτότητας τους

Της Ελένης Κωνσταντίνου

 

Ακούστε τους Τουρκοκυπρίους, κραυγάζουν για διαφύλαξη της ταυτότητάς τους

Ο κίνδυνος αφανισμού της τουρκοκυπριακής κοινότητας και περαιτέρω φτωχοποίησής της λόγω παρεμβάσεων από πλευράς Τουρκίας είναι κάτι παραπάνω από φανερός. Πλέον δεν κρατούν κανένα πρόσχημα, αφού στην ουσία επιθυμούν όχι απλά τα κατεχόμενα να είναι σε πλήρη εξάρτηση από την Τουρκία, αλλά να τα μετατρέψουν και με τη βούλα σε προτεκτοράτο, σε έναν πλήρη έλεγχο των πάντων.

Οι κραυγές αγωνίας βεβαίως των χιλιάδων προοδευτικών Τουρκοκυπρίων δεν είναι σημερινές, είναι υπαρκτές όλα αυτά τα χρόνια που προειδοποιούσαν για την εξέλιξη, ενώ δεν παρέλειπαν να ζητούν και τη βοήθεια των Ελληνοκυπρίων, ώστε να μπορέσουν να επιβιώσουν ως κοινότητα.

Η πρόσφατη περίπτωση της προέδρου του Κόμματος Κοινοτικής Δημοκρατίας, Μινέ Ατλί, που κλήθηκε στο λεγόμενο επαρχιακό δικαστήριο Λευκωσίας λόγω παραπόνου που είχε υποβάλει ο Ερσίν Τατάρ για προσβολή του από ανάρτησή της στα κοινωνικά δίκτυα, αποτελεί το κερασάκι στην τούρτα στην προσπάθεια πλήρους ελέγχου της ελευθερίας έκφρασης και πιο συγκεκριμένα της έκφρασης που μπορεί να ενοχλεί την Άγκυρα. Η Ατλί αφέθηκε ελεύθερη, αλλά υπέγραψε εγγύηση 50 χιλιάδων λιρών, μέχρι τη μέρα που θα κληθεί και πάλι ενώπιον του λεγόμενου δικαστηρίου, όπου θα δικαστεί για προσβολή του Τατάρ.

Σε συνέντευξή της στη «Χαραυγή» πριν λίγους μήνες κατέγραφε την αγωνία της και προειδοποιούσε για το τι θα ακολουθούσε, αφού οι πιέσεις μέρα με τη μέρα γίνονταν όλο και πιο έντονες.

«Δεν μας σέβονται, θέλουν να μας επιβάλλουν τι θα πράττουμε. Θέλουν την πλήρη ομογενοποίησή μας με την τουρκική ταυτότητα. Αυτό είναι κάτι που δεν θα επιτρέψουμε. Βρισκόμαστε κάτω από συνεχείς απειλές για το θέμα αυτό και αυτό που χρειάζεται είναι ένας κοινός αγώνας ενάντια σε αυτή τη μεγάλη απειλή. Και όταν λέω κοινό αγώνα δεν εννοώ μόνο από μέρους των προοδευτικών τουρκοκυπριακών ομάδων, αλλά όλων των προοδευτικών Κυπρίων, Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων», είχε πει μεταξύ άλλων σκιαγραφώντας το τι θα ακολουθούσε.

Σήμερα, μετά τις συνεχείς διώξεις όσων εκφέρουν αντίθετη άποψη ή ασκούν κριτική στην ηγεσία, αλλά και με το “πρωτόκολλο” που δόθηκε από πλευράς Τουρκίας, φαίνεται ξεκάθαρα ότι όλα αυτά για τα οποία προειδοποιούσαν οι προοδευτικοί Τουρκοκύπριοι γίνονται πράξεις. Χαρακτηριστική και η τοποθέτηση της συντεχνίας των Τ/κ δασκάλων, που έχει στοχοποιηθεί πολλές φορές από την Άγκυρα για τις δυναμικές αντιδράσεις και παρεμβάσεις τόσο στον κοινό αγώνα ειρηνικής συμβίωσης όσο και στην αντίστασή τους για αφομοίωση από την Τουρκία. Ενώπιόν τους πλέον υπάρχει περαιτέρω περιορισμός των ελευθεριών, έλεγχος των λιμανιών, θα μπορούν να αποκτούν περιουσίες ξένοι, θα ενισχυθεί η τουρκική παρουσία στο νησί. Ζητήματα τα οποία έφεραν ήδη τις πρώτες αντιδράσεις, αφού οι προοδευτικοί Τουρκοκύπριοι δεν πρόκειται να ανεχτούν παρεμβάσεις που θα πλήξουν τις κοσμικές αξίες τους, τα ήθη και έθιμά τους, τον πολιτισμό τους και την κυπριακή ταυτότητά τους.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News


Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy