Ακραία ανισότητα και στους μισθούς

  • Το πλουσιότερο 10% του παγκόσμιου εργατικού δυναμικού καρπώνεται πλέον σχεδόν το 50% των συνολικών εργασιακών αποδοχών στον πλανήτη και το φτωχότερο 50% των εργαζομένων μόλις το 6,4%
  • Πάνω από… 3 αιώνες πρέπει να δουλέψει το φτωχότερο 10% των εργαζομένων της υφηλίου για να κερδίσει όσα το πλουσιότερο 10% κερδίζει σε έναν χρόνο
  • Η έκθεση της ILO συμπεραίνει ότι το μερίδιο που καρπώθηκαν οι εργαζόμενοι από το παγκόσμιο εισόδημα συρρικνώθηκε από 53,7% το 2004 σε 51,4% το 2017

Τον ακραία άνισο τρόπο με τον οποίο κατανέμονται οι εργασιακές αποδοχές στον πλανήτη αναδεικνύει μια νέα μελέτη της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας (ILO) που δόθηκε την Πέμπτη στη δημοσιότητα.

Σύμφωνα με τη μελέτη (The Global Labour Income Share and Distribution), το πλουσιότερο 10% του παγκόσμιου εργατικού δυναμικού καρπώνεται πλέον σχεδόν το 50% των συνολικών εργασιακών αποδοχών στον πλανήτη, ενώ αντίθετα το φτωχότερο 50% των εργαζομένων μόλις το 6,4%. Περίπου 650 εκατομμύρια εργαζόμενοι -δηλαδή το 20% του παγκόσμιου εργατικού δυναμικού- κερδίζουν όλοι μαζί λιγότερο από το 1% του συνόλου των εργασιακών αποδοχών παγκοσμίως.

«Η πλειονότητα του παγκόσμιου εργατικού δυναμικού υποφέρει από τις εντυπωσιακά χαμηλές αμοιβές. Αρκετοί εργαζόμενοι που έχουν δουλειά δεν έχουν αρκετά για να ζήσουν» προειδοποίησε ο οικονομολόγος του Τμήματος Στατιστικής της ILO, Ρότζερ Γκόμις, κατά τη χθεσινή παρουσίαση της μελέτης, συμπληρώνοντας ότι «η μέση αμοιβή του φτωχότερου 50% των εργαζομένων του πλανήτη είναι μόλις 198 δολάρια το μήνα, ενώ το φτωχότερο 10% αυτών θα πρέπει να εργαστεί περισσότερο από… τρεις αιώνες για να κερδίσει όσα το πλουσιότερο 10% σε έναν χρόνο»!

 

Μελέτη από 189 χώρες

H μελέτη, που βασίστηκε σε στοιχεία της περιόδου 2005-2017 από 189 χώρες, δείχνει με τρόπο ξεκάθαρο ότι η άνοδος στις αποδοχές των υψηλότερα αμειβόμενων εργαζομένων είναι άμεσα συνδεδεμένη με τις απώλειες που καταγράφονται στις αποδοχές τόσο της μεσαίας τάξης (το μεσαίο 60% των εργαζομένων) όσο και του φτωχότερου 20% των εργαζομένων.

Εξετάζοντας τη μέση κατανομή των εργασιακών αμοιβών μεταξύ των χωρών, η ILO διαπίστωσε ότι το μερίδιο της μεσαίας τάξης στο σύνολο των παγκόσμιων αμοιβών μειώθηκε από 44,8% το 2004 σε 43% το 2017, ενώ αυτό του κατώτερου 20% των εργαζομένων από 3,9% σε 3,5% αντίστοιχα. Αντίθετα, την ίδια περίοδο, το μερίδιο του ανώτερου 20% των εργαζομένων αυξήθηκε από 51,3% σε 53,5%.

Η μέση αμοιβή ενός εργαζόμενου του ανώτερου 10% του παγκόσμιου εργατικού δυναμικού ήταν 7.555 δολάρια το μήνα. Αντίθετα, ένας εργαζόμενος του κατώτερου 10% είχε απολαβές μόλις 22 δολάρια το μήνα.

Είναι χαρακτηριστικό ότι μεταξύ των χωρών στη μεγέθυνση αυτής της ανισότητας σημαντικό ρόλο διαδραμάτισαν οι ανεπτυγμένες ΗΠΑ, η Γερμανία, η Βρετανία και η Ιταλία. Οι αποδοχές των υψηλότερα αμειβόμενων εργαζομένων σε αυτές τις οικονομίες είχαν δυσανάλογα μεγάλη άνοδο και ήταν σε απόλυτη αντίθεση με τη στασιμότητα ή και μείωση που εμφάνισαν αντίστοιχα οι αποδοχές των μεσαίων και φτωχότερων στρωμάτων.

Μια άλλη διαπίστωση της έκθεσης είναι ότι οι φτωχότερες χώρες τείνουν να έχουν πολύ υψηλότερα επίπεδα μισθολογικών ανισοτήτων, κάτι το οποίο επιδεινώνει τις κακουχίες των ευάλωτων πληθυσμών. Στην Υποσαχάρια Αφρική, το κατώτερο 50% του εργατικού δυναμικού έχει μερίδιο μόλις 3,3% στις συνολικές αποδοχές. Αντίθετα, στην Ευρωπαϊκή Ενωση, η ίδια ομάδα εργαζομένων καρπούται το 22,9% των συνολικών εισοδημάτων που προσφέρονται στους εργαζόμενους.

Η έκθεση της ILO συμπεραίνει τέλος ότι το μερίδιο που καρπώθηκαν οι εργαζόμενοι από το παγκόσμιο εισόδημα συρρικνώθηκε από το 53,7% το 2004 σε 51,4% το 2017.

Αντίθετα, το αντίστοιχο μερίδιο του κεφαλαίου αυξήθηκε από 46,3% σε 48,6%. Η τάση αυτή διακόπηκε προσωρινά μόνο κατά τη διάρκεια της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης 2008-2009, καθώς σε περιόδους κρίσεων οι αμοιβές των εργαζομένων τείνουν να μειώνονται συνήθως πιο αργά από τις προσόδους του κεφαλαίου. Ας σημειωθεί ότι πρωταγωνίστριες αυτής της μείωσης του μεριδίου της εργασίας στο παγκόσμιο εισόδημα ήταν η Ευρώπη και οι ΗΠΑ.

 

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy