Ακραία πρόταση – «Απαγόρευση των τ/κ συντεχνιών και λήψη μέτρων κατά της τ/κ αντιπολίτευσης», εισηγείται Τούρκος ναύαρχος

Ο Τούρκος εν αποστρατεία ναύαρχος Τζιχάντ Γιαϊτζί, ο οποίος είναι ένας από τους εμπνευστές του δόγματος «Γαλάζια Πατρίδα», με νέα δημόσια παρέμβασή του, ζητά από την Άγκυρα και την τουρκοκυπριακή ηγεσία να λάβουν από κοινού μέτρα κατά της τουρκοκυπριακής αντιπολίτευσης. Στον κατάλογο των «μέτρων» που εισηγείται ο Τούρκος στρατιωτικός, ξεχωρίζει η πρόταση για την απαγόρευση των αντιπολιτευόμενων τ/κ συντεχνιών.

«Ενώ το Κυπριακό είναι ένα ζήτημα που αναγνωρίζεται ως εθνική υπόθεση από όλα τα τμήματα της κοινωνίας στην Τουρκία, δυστυχώς δεν είναι αποδεκτό στον ίδιο βαθμό στην τδβκ. Ειδικά στην εσωτερική πολιτική δομή που αναπτύχθηκε μετά το 2002 και το σχέδιο Ανάν, ο Ραούφ Ντενκτάς παραμερίστηκε και οι κρατικοί θεσμοί και οργανώσεις, τα συνδικάτα, οι δημοσιογράφοι και οι πρωτοβουλίες έγιναν ευάλωτοι στις παρεμβάσεις της ΕΕ», γράφει ο κ. Γιαϊτζί σε νέο άρθρο γνώμης που αναδημοσιεύει η τ/κ ιστοσελίδα «Οζγκιούρ Γκαζέτε».

Στο άρθρο του, ο εν αποστρατεία ναύαρχος ασκεί κριτική στις τ/κ συντεχνίες με το πρόσχημα ότι εξυπηρετούν τα συμφέροντα της ελληνοκυπριακής πλευράς, συναντώνται με τον Έλληνα Πρωθυπουργό ενώ μποϊκοτάρουν την άφιξη του Τούρκου Προέδρου στα κατεχόμενα. Επίσης, ισχυρίζεται ότι στα κατεχόμενα η παιδεία «έχει σχεδόν πάψει να είναι εθνική».

Οι συντεχνίες των εκπαιδευτικών στο ψευδοκράτος, «έχουν υπερβεί τα όρια και τις αρμοδιότητές τους, έχουν παρέμβει σε όλα τα τρέχοντα πολιτικά ζητήματα, έχουν διαταράξει και αλλοιώσει τη λειτουργία του κράτους με συνεχείς απεργίες και διαμαρτυρίες, ενώ διαμαρτύρονται ακόμη και για το νερό που έρχεται από την Τουρκία. Μέσω των εκπαιδευτικών που ανήκουν σε εκπαιδευτικά σωματεία με αυτή την αντίληψη, ο θαυμασμός για τη Δύση, την ελληνοκυπριακή πλευρά και την Ελλάδα, η αντίθεση προς την Τουρκία και το μίσος προς τους προερχόμενους από την Τουρκία έχουν λάβει σοβαρές διαστάσεις μεταξύ των νέων στην τδβκ. Αυτό έχει γίνει ακόμη και μόδα. Στην τδβκ η νεολαία που είναι πιστή στο κράτος, τη χώρα και το έθνος της έχει σχεδόν εξαφανιστεί», γράφει.

Ο κ. Γιαϊτζί θέτει ακόμη στο στόχαστρο του το πρόγραμμα «Imagine» της ΕΕ, διάφορα προγράμματα που έχουν ως στόχο τη συνεργασία των δυο κοινοτήτων και τον Ευρωβουλευτή Νιαζί Κιζίλγκιουρεκ. Επίσης, κατηγορεί τους αντιπολιτευόμενους Τουρκοκύπριους δημοσιογράφους με το σκεπτικό ότι δεν εξυπηρετούν την κοινή γραμμή της Άγκυρας και των κατεχομένων στο Κυπριακό. Ακόμη, ισχυρίζεται ότι «με την τδβκ να γίνεται μέλος-παρατηρητής του Οργανισμού Τουρκικών Κρατών, όλες αυτές οι δραστηριότητες της πέμπτης φάλαγγας» θα μπορούσαν να λάβουν διαστάσεις.

«Υπάρχουν ομάδες εντός της τδβκ που καταβάλλουν εντατικές προσπάθειες για τα ελληνοκυπριακά συμφέροντα και τις λεγόμενες περιουσίες τους. Ένας από τους σοβαρότερους κινδύνους στην τδβκ είναι η υποστηριζόμενη από τις ΗΠΑ ε/κ διασπορά στο Λονδίνο. Με τη βοήθεια των Εβραίων, το ε/κ κεφάλαιο και η εκκλησία εξαπλώνονται και ενισχύονται στην τδβκ μέσω της αγοράς γης», ισχυρίζεται επίσης ο κ. Γιαϊτζί.

Με σημείο αναφοράς τα προαναφερόμενα ο Τούρκος εν αποστρατεία στρατιωτικός προτείνει μέτρα, τα οποία, σύμφωνα με τον ίδιο, πρέπει να λάβουν από κοινού η Άγκυρα και τα κατεχόμενα. Στη λίστα αυτών των μέτρων ξεχωρίζουν ιδέες όπως «να δηλωθεί με σαφήνεια ότι η Κύπρος είναι απαραίτητη για την ασφάλεια και την ευημερία της Τουρκίας και ότι η Τουρκία θα είναι πάντα παρούσα στην Κύπρο, να εξηγήσουμε στη νεολαία της τδβκ ότι η Τουρκία πλήρωσε και συνεχίζει να πληρώνει κάθε είδους τίμημα, συμπεριλαμβανομένου του αίματος και του εμπάργκο, για να σώσει τους Τουρκοκύπριους».

Εισηγείται, ακόμα, να αλλάξει η διδακτική ύλη στα κατεχόμενα σύμφωνα με το εθνικιστικό αφήγημα της Άγκυρας, να γίνουν νομικές ρυθμίσεις για την επιβολή σοβαρών ποινικών κυρώσεων σε άτομα και οργανώσεις που δρουν κατά του ψευδοκράτους. Αναφέρει ακόμα ότι «θα πρέπει να κλείσουν τα συνδικάτα που λειτουργούν κατά της τδβκ, να εγκαταλειφθεί η πρακτική των προκαταβολικών κρατήσεων από τους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων για τις συνδικαλιστικές οργανώσεις, παρακολούθηση των πηγών οικονομικών εσόδων των εφημερίδων και των δημοσιογράφων, να αξιολογηθεί ο περιορισμός στις αγορές γης και ακινήτων από αλλοδαπούς και εταιρείες με ξένους εταίρους» στα κατεχόμενα.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy