Ακραία σχέδια για υποχρεωτική ενεργειακή λιτότητα από την ΕΕ

  • Καθημερινή ενημέρωση

    Κάθε πρωί η επικαιρότητα στο inbox σου.


Οι προσπάθειες της ΕΕ δεν είναι αρκετές για να επιβιώσει το χειμώνα χωρίς ρωσικό φυσικό αέριο, τονίζει ο ΙΕΑ

 

Ακόμη και επιβολή υποχρεωτικού δελτίου κατανάλωσης φυσικού αερίου φαίνεται πως εξετάζει η Κομισιόν σε περίπτωση που η κατάσταση στο ενεργειακό πεδίο επιδεινωθεί περαιτέρω.

Η σκληρή αντιπαράθεση της Ε.Ε. με τη Μόσχα κορυφώνεται στον απόηχο και της «ανωτέρας βίας» που επικαλείται η Gazprom για επιστροφή στις κανονικές ροές φυσικού αερίου προς την Ένωση, αλλά και της εκπεφρασμένης ευρωπαϊκής σκέψης για περαιτέρω κυρώσεις.

Σύμφωνα με τρεις Ευρωπαίους αξιωματούχους που μίλησαν στο politico, η Επιτροπή θα μπορούσε να φέρει «δελτίο» κατανάλωσης για κάθε κράτος – μέλος, ενώ το θέμα αναμένεται να συζητηθεί επισταμένως αύριο στο πλαίσιο προγραμματισμένων επαφών.

Το πλάνο της Κομισιόν περιλαμβάνει έναν νομικό μηχανισμό που θα δίνει τη δυνατότητα στα κράτη – μέλη να υιοθετήσουν τα προτεινόμενα μέτρα με ψηφοφορία, παρακάμπτοντας, ουσιαστικά, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και αποκλείοντας την πιθανότητα κάποια χώρα να ασκήσει βέτο.

Το ακραίο αυτό σενάριο έρχεται την περίοδο που οι Βρυξέλλες και εν γένει η Δύση κατηγορούν τη Μόσχα ότι εργαλειοποιεί το ζήτημα της ενέργειας και εκβιάζει, ωστόσο δεν υπάρχει κάποιο σημάδι αυτοκριτικής για τη μέχρι τώρα στάση της Ε.Ε. στο ζήτημα, για τις κυρώσεις και για το γεγονός ότι το λογαριασμό στο τέλος θα πληρώσουν πάλι οι Ευρωπαίοι πολίτες.

Ο στόχος είναι να υπάρξει συμφωνία στην έκτακτη σύνοδο για την ενέργεια που θα διεξαχθεί στις 26 Ιουλίου. Οι συζητήσεις περιστρέφονται γύρω από τη μείωση της κατανάλωσης φυσικού αερίου στο 5 – 20%, ενώ ο ρεαλιστικός στόχος είναι ανάμεσα στο 10 – 15%. Εάν το σχέδιο εγκριθεί, θα δώσει τη δυνατότητα στην Κομισιόν να επιβάλει υποχρεωτικές περικοπές στην κατανάλωση από μόνη της, έπειτα από αίτημα τουλάχιστον.

Σε κάθε περίπτωση, η 21η Ιουλίου παραμένει κομβική ημερομηνία, καθώς αναμένεται να ολοκληρωθούν οι εργασίες συντήρησης στον αγωγό Nord Stream.

ΙΕΑ: Βάλτε φρένο στην κατανάλωση

Εν τω μεταξύ, τη Δευτέρα ήρθε και η προειδοποίηση από τον Διεθνή Οργανισμό Ενέργειας (ΙΕΑ), ο οποίος επέλεξε δραματικούς τόνους για να χτυπήσει καμπανάκια σχετικά με την ενεργειακή επάρκεια εντός Ε.Ε. Ο εκτελεστικός διευθυντής, Φατίχ Μπιρόλ, σημείωσε ότι τα ευρωπαϊκά έθνη πρέπει να προβούν σε επείγουσα και συντονισμένη δράση για να αποτρέψουν μια δυνητικά καταστροφική κρίση στον εφοδιασμό με φυσικό αέριο αυτόν το χειμώνα που θα προκληθεί από τη μείωση της ρωσικής τροφοδοσίας. Πρόσθεσε πως «εάν η Ρωσία αποφασίσει να διακόψει εντελώς την παροχή φυσικού αερίου, προτού η Ευρώπη φτάσει τα επίπεδα αποθήκευσης έως και 90%, η κατάσταση θα είναι ακόμη πιο σοβαρή και προκλητική. Θα απαιτήσει ψύχραιμη ηγεσία, προσεκτικό συντονισμό και ισχυρό βαθμό αλληλεγγύης».

Η επίτευξη αυτού του επιπέδου αποθήκευσης 90% εξακολουθεί να είναι δυνατή, σύμφωνα με την ΙΕΑ, αλλά η Ευρώπη πρέπει να δράσει τώρα και να αξιοποιήσει κάθε μέρα που απομένει. Ο Μπιρόλ αναφέρθηκε σε συγκεκριμένα μέτρα, όπως είναι η άμεση και δραστική μείωση στην κατανάλωση φυσικού αερίου. Τόνισε πως το επιπλέον αέριο που πρέπει να εξοικονομηθεί τους επόμενους τρεις μήνες είναι της τάξης των 12 δισ. κυβικών μέτρων.

Σε κάθε περίπτωση, υπογράμμισε ότι δεν είναι αρκετές οι προμήθειες από μη ρωσικές πηγές, ακόμα κι εάν η παραγωγή Φ.Α. στην Ευρώπη συνεχίσει να ακολουθεί τις πρόσφατες τάσεις και οι εισροές LNG αυξηθούν σε παρόμοιο ποσοστό-ρεκόρ όπως το πρώτο εξάμηνο του έτους.

Ακολουθήστε μας στο Google News.
Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.