Ακριβά κοστίζει η γκάφα του Υπ. Εσωτερικών με το Κτήμα Μακένζι

Πληρώσαμε €250.000 για φύλαξη και νέο τ/κ τεμάχιο στον διαχειριστή - Δόθηκε άλλο τεμάχιο στο διαχειριστή με ενοίκιο €500 αντί...€2000!

Πολύ ακριβά κόστισε στον φορολογούμενο η γκάφα του Υπουργείου Εσωτερικών στην περιβόητη υπόθεση του Κτήματος Μακένζι στη Λάρνακα. Ως γνωστόν, η αίθουσα δεξιώσεων κατεδαφίστηκε τον Μάιο του 2019 μετά τα γνωστά γεγονότα με την απόφαση του Επαρχιακού Δικαστηρίου Λάρνακας, το οποίο διέταξε το Υπ. Εσωτερικών να επιστρέψει τη γη στον νόμιμο ιδιοκτήτη της έχοντας κρίνει ότι η γη είχε τεθεί υπό την κηδεμονία του Κηδεμόνα Τουρκοκυπριακών Περιουσιών παρανόμως.

Η γκάφα του Υπ. Εσωτερικών δεν στοίχισε μόνο στους διαχειριστές της αίθουσας που ξηλώθηκε αλλά και σε όλους τους φορολογούμενους. Μόνο για τη φύλαξη του χώρου κατά τη διάρκεια του πρώτου εξαμήνου του 2019 όταν εκτελείτο η απόφαση του δικαστηρίου, χρειάστηκε επιπρόσθετο ποσό 256 χιλιάδων ευρώ, πληρωτέο προς την Αστυνομία.

Το ακριβές ποσό είναι 256.361 ευρώ από τα οποία μάλιστα, η Υπηρεσία Διαχείρισης Τουρκοκυπριακών Περιουσιών αδυνατούσε να ξοφλήσει στην Αστυνομία Κύπρου τις €100 χιλιάδες!

Όπως αναφέρουν οι πληροφορίες μας, η Αστυνομία εισέπραξε αρχικώς ποσό €155.369 και είχε λαμβάνειν τουλάχιστον μέχρι τις αρχές του 2020 ποσό €100.992 που αναλογούν σε αγορά υπηρεσιών από μέλη της Αστυνομικής Διεύθυνσης Λάρνακας για την τριμηνία Απριλίου, Μαΐου και Ιουνίου 2019. H «X» ζήτησε τη θέση του Υπ. Εσωτερικών για την υπόθεση αλλά δεν υπήρξε ανταπόκριση.

Νέο τ/κ τεμάχιο δίπλα στο Κτήμα Μακένζι με έκπτωση στο ενοίκιο Πέραν των πιο πάνω όμως, οι κακοί χειρισμοί του Υπουργείου Εσωτερικών ανάγκασαν το Υπουργείο να σπεύσει να παραχωρήσει στους ιδιοκτήτες της αίθουσας δεξιώσεων «Κτήμα Μακένζι» άλλη τουρκοκυπριακή γη με ευνοϊκούς όρους ούτως ώστε να αποζημιωθούν οι επιχειρηματίες για τη ζημιά που υπέστησαν.

Η Υπηρεσία Διαχείρισης Τουρκοκυπριακών Περιουσιών αποφάσισε να εγκρίνει την παραχώρηση σε έναν εκ των τριών πρώην ιδιοκτητών του Κτήματος Μακένζι τμήματα από τρία όμορα τουρκοκυπριακά τεμάχια επί της λεωφόρου Αρτέμιδος στη Λάρνακα, ακριβώς δίπλα στο πρώην Κτήμα Μακένζι για σκοπούς δημιουργίας αίθουσας εκδηλώσεων και παιδικής χαράς. Συγκεκριμένα, έχει παραχωρηθεί στον επιχειρηματία συνολική έκταση 18.936 τετραγωνικών μέτρων από τρία τεμάχια για τα οποία δόθηκε γενναία έκπτωση στο ενοίκιο το οποίο από 2 χιλιάδες ευρώ μηνιαίως που είχε εκτιμηθεί από το Κτηματολόγιο, καθορίστηκε στα 500 ευρώ μηνιαίως λόγω της «ειδικής περίπτωσης» και για «ανθρωπιστικούς λόγους», σύμφωνα με τον Κηδεμόνα.

Αξιοσημείωτο είναι όμως και το γεγονός ότι και τα νέα τουρκοκυπριακά ακίνητα που παραχωρούνται δεν είναι καθαρά από πιθανές επιπλοκές και επιπτώσεις για το δημόσιο αφού το ένα από αυτά ανήκει στην οικογένεια Helvajioglu που έχει ζητήσει απόδοση της περιουσίας της. Ως εκ τούτου και προκειμένου να αποφύγει την τραγική κατάληξη της υπόθεσης του Κτήματος Μακένζι, ο Κηδεμόνας έβαλε όρο στον επιχειρηματία να χρησιμοποιήσει το εν λόγω τεμάχιο μόνο για επιφανειακές καλύψεις για χώρους στάθμευσης. Επίσης, σύμφωνα με την Υπηρεσία Διαχείρισης Τουρκοκυπριακών Περιουσιών, ο επιχειρηματίας έχει δεσμευτεί ότι σε περίπτωση απόδοσης της περιουσίας στους ιδιοκτήτες της, δεν θα έχει οποιαδήποτε απαίτηση και θα παραδώσει άμεσα την περιουσία.

Τάσος Περδίος

Όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον Κόσμο και όλη την επικαιρότητα στο dialogos.com.cy