Ακρίβεια: 1,16 δις ευρώ αυξημένα έσοδα για το κράτος – Όσο αυξάνονται οι τιμές αυξάνονται και οι φόροι για το κράτος

«Κότα με χρυσά αβγά» αποδεικνύεται η ακρίβεια για το κράτος, αφού τα έσοδα κατά την περίοδο Ιανουαρίου – Σεπτεμβρίου 2022 αυξήθηκαν κατά 1,16 δις ευρώ σε σύγκριση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο, κυρίως λόγω των φόρων.

Σύμφωνα με στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας, τα οποία δόθηκαν χθες στη δημοσιότητα, το πρώτο εννεάμηνο τα συνολικά έσοδα του κράτους ανήλθαν στα 7,98 δις ευρώ, σε σύγκριση με 6,83 δις ευρώ την αντίστοιχη περσινή περίοδο, σημειώνοντας αύξηση της τάξης του 16,9% (ήτοι +1,16 δις ευρώ).

Από την άλλη πλευρά, οι δαπάνες σημείωσαν αύξηση της τάξης του 1,6% (ήτοι +115,1 εκατ. ευρώ) και ανήλθαν στα 7,4 δις ευρώ, σε σύγκριση με 7,28 δις ευρώ την αντίστοιχη περσινή περίοδο.

Ως αποτέλεσμα των πιο πάνω προέκυψε πλεόνασμα ύψους 587 εκατ. ευρώ (που αντιστοιχεί σε 2,2% επί του ΑΕΠ), σε σύγκριση με έλλειμμα ύψους 453,3 εκατ. ευρώ (1,9% επί του ΑΕΠ) για την περίοδο Ιανουαρίου – Σεπτεμβρίου 2021.

Σημειώνεται ότι για τους σκοπούς της ετοιμασίας του Κρατικού Προϋπολογισμού για το 2023 το Υπουργείο Οικονομικών υπολόγισε ότι τα έσοδα της κυβέρνησης για το 2022 θα είναι αυξημένα κατά 1,1 δις ευρώ. Ωστόσο, τα στοιχεία δείχνουν ότι το ποσό θα είναι πολύ μεγαλύτερο.

«Πρωταθλητές» στην αύξηση των εσόδων από φόρους

Επισημαίνεται επίσης ότι με βάση πρόσφατη έκθεση της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας, η Κύπρος καταγράφει τη μεγαλύτερη αύξηση στα έσοδα του κράτους από φόρους, λόγω της ακρίβειας, μεταξύ όλων των κρατών-μελών της ΕΕ. Συγκεκριμένα, όπως αναφέρεται στη μελέτη το 2020 τα έσοδα του κράτους από τους φόρους ανήλθαν στο 34% του ΑΕΠ (7,45 δις ευρώ), ενώ το 2021 εκτοξεύτηκαν στο 36% (8,66 δις ευρώ) κυρίως λόγω της ακρίβειας.

Στο «ψυγείο» οι μειώσεις φόρων σε ρεύμα και πετρελαιοειδή

Τα στοιχεία επιβεβαιώνουν ότι υπάρχουν δημοσιονομικά περιθώρια για στήριξη των νοικοκυριών και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Παρά ταύτα, δεν υπάρχει η αναγκαία πολιτική βούληση από την πλευρά της κυβέρνησης.

Υπενθυμίζεται ότι η Βουλή ψήφισε με μεγάλη πλειοψηφία (διά χειρός όλων των κομμάτων πλην του ΔΗΣΥ) δύο νομοθεσίες για μείωση των φόρων στο ηλεκτρικό ρεύμα και τα πετρελαιοειδή. Παρά ταύτα, η κυβέρνηση αρνήθηκε να τις εφαρμόσει. Αντί αυτού ο Πρόεδρος Αναστασιάδης έκανε αναπομπή, η οποία απορρίφθηκε από τη Βουλή, και στη συνέχεια έκανε αναφορά στο Ανώτατο Δικαστήριο. Ως αποτέλεσμα αυτού οι νόμοι μπήκαν στον «πάγο» και ουδείς γνωρίζει πότε θα εξεταστούν.

Δημοσιονομικά περιθώρια

Τα στοιχεία επιβεβαιώνουν ότι υπάρχουν δημοσιονομικά περιθώρια για στήριξη των νοικοκυριών και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Παρά ταύτα, δεν υπάρχει η αναγκαία πολιτική βούληση από την πλευρά της κυβέρνησης, η οποία συνεχίζει να αρνείται να εφαρμόσει τους νόμους της Βουλής για μείωση των φόρων στο ηλεκτρικό ρεύμα και τα πετρελαιοειδή.

 

Κωνσταντίνος Ζαχαρίου

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.