Η ακρίβεια αντιμετωπίζεται. Πώς;

Του
Βαλεντίνου Φακοντή*

 

Η ακρίβεια µπορεί να αντιµετωπιστεί. Αλλά πώς;

Οι αριθµοί µιλούν από µόνοι τους. Οι πληθωριστικές τάσεις τον Μάρτιο έφτασαν στο 5,8%. Ταυτόχρονα, καταγράφεται µεγάλη ακρίβεια σε είδη πρώτης ανάγκης και υψηλό κόστος ενέργειας. Έτσι, οι λογαριασµοί του ηλεκτρισµού πάνε στα ύψη, οι τιµές των καυσίµων διαρκώς ανεβαίνουν, ενώ υπάρχουν προβλέψεις για περαιτέρω αυξήσεις. Υπογραµµίζω ιδιαίτερα τις µεγάλες αυξήσεις στα στεγαστικά δανειστικά επιτόκια, τα οποία σε σχέση µε το 2020 έχουν τριπλασιαστεί.

Οι συνέπειες από τις συνεχόµενες πληθωριστικές πιέσεις είναι µεγάλες:

Πρώτο, τα νοικοκυριά δεν µπορούν να ανταποκριθούν στις βασικές υποχρεώσεις τους (πληρωµή λογαριασµών, ενοικίων, εξασφάλιση βασικών αναγκών).

∆εύτερο, οι δανειολήπτες χάνουν την ικανότητα αποπληρωµής των δανείων τους µπροστά στον κίνδυνο για κύµα κόκκινων δανείων.

Τρίτο, η αγοραστική αξία των νοικοκυριών χάνεται εξαιτίας του πληθωρισµού, αφού οι µισθοί είναι καθηλωµένοι.

Την ίδια ώρα, στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας αναφέρουν πλεόνασµα ύψους 363 εκατ. ευρώ στα δηµόσια οικονοµικά για την περίοδο Ιανουαρίου – Φεβρουαρίου 2023. Το πλεόνασµα αυτό σαφώς έχει να κάνει µε τα αυξηµένα έσοδα από φόρους λόγω της ακρίβειας.

Είναι λοιπόν δικαιολογηµένη η απαίτηση µέρος τουλάχιστον αυτού του πλεονάσµατος να επιστραφεί στην κοινωνία και ιδιαίτερα τις πιο ευάλωτες οµάδες του πληθυσµού.

Οι ευθύνες της κυβέρνησης είναι µεγάλες, γιατί είναι η ίδια που έχει την υποχρέωση να εφαρµόσει πολιτικές στήριξης ειδικά των ευάλωτων οµάδων πληθυσµού, όπως επίσης και να παίρνει µέτρα στήριξης για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Μέχρι σήµερα δεν έχουµε δει να λαµβάνονται πρωτοβουλίες και να αναπτύσσονται πολιτικές προς αυτή την κατεύθυνση.

Το ΑΚΕΛ δεν διαπιστώνει µόνο. Προτείνει συγκεκριµένα µέτρα που δίνουν λύσεις στα προβλήµατα.

Γι’ αυτό προτείνουµε να συνεχιστεί η επιδότηση στον ηλεκτρισµό και στο φόρο κατανάλωσης των καυσίµων. Προτείνουµε την κατάργηση της διπλής φορολογίας στα καύσιµα. Προτείνουµε καταβολή της ΑΤΑ σε όλους τους εργαζόµενους. Προτείνουµε να εξεταστεί το ενδεχόµενο αναδιαρθρώσεων για διευκόλυνση των δανειολήπτων ή και επιδότησης επιτοκίων µε συγκεκριµένα κριτήρια στα στεγαστικά δάνεια.

Υπενθυµίζω ακόµα ότι εκκρεµούν δύο προτάσεις νόµου του ΑΚΕΛ για φορολόγηση των υπερκερδών στον τοµέα της ενέργειας, ώστε να δοθεί στο κράτος ακόµα ένα εργαλείο για να στηριχθούν νοικοκυριά και επιχειρήσεις που γονατίζουν από την ακρίβεια. Μια πρόταση που αναγνωρίζουν όλοι διεθνώς ότι θα πρέπει να προωθηθεί.

Η κυβέρνηση οφείλει να µελετήσει τα πιο πάνω ζητήµατα και να πάρει αποφάσεις. Εµείς, ως η κύρια δύναµη της αντιπολίτευσης, προτείνουµε εφικτές λύσεις, αλλά είναι η κυβέρνηση που έχει την ευθύνη για τις τελικές αποφάσεις!

* Βουλευτής ΑΚΕΛ Πάφου

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy