Η ακρίβεια γεμίζει τα ταμεία, αλλά τα νοικοκυριά αναστενάζουν!

Του Νεόφυτου Νεοφύτου

Η κυβέρνηση Αναστασιάδη – ΔΗΣΥ καταθέτει τον τελευταίο της προϋπολογισμό στη Βουλή και «πανηγυρίζει» ότι έχει κάνει «μαξιλαράκι» εκατομμυρίων ευρώ, ενώ την ίδια στιγμήδεκάδες νοικοκυριά και μικρές επιχειρήσεις αναστενάζουν από την ακρίβεια.

Σύμφωνα με στοιχεία που δημοσίευσαν οι Financial Times, η Κύπρος βρίσκεται στις τελευταίες θέσεις σε ό,τι αφορά το ύψος των δημοσίων δαπανών για στήριξη των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων από το αυξημένο κόστος ενέργειας. Η κυβέρνηση ΔΗΣΥ είτε δεν μπορεί, είτε δεν θέλει να αντιμετωπίσει τις συνέπειες της ακρίβειας. Επιμένει δογματικά να βάζει εμπόδια σε μέτρα ανακούφισης της κοινωνίας από τις αυξήσεις στα καύσιμα και τον ηλεκτρισμό, παραπέμποντας τις προτάσεις νόμου που ψήφισε η πλειοψηφία της Βουλής για μείωση των φόρων στα καύσιμα και στον ηλεκτρισμό, στο Ανώτατο Δικαστήριο. Επιμένει δογματικά και με ιδεολογικές αγκυλώσεις να αρνείται να συζητήσει και να δεχθεί τους νόμους που ψήφισε η Βουλή για αντιμετώπιση της ακρίβειας, ενώ αρνείται συνάντηση με το ΑΚΕΛ για να συζητήσουν το θέμα της φορολόγησης των υπερκερδών στον τομέα της ενέργειας.

Η κυβέρνηση, η οποία ετσιθελικά περιφρονεί τη Βουλή, εντός της εβδομάδας καταθέτει και επίσημα τον προϋπολογισμό του 2023. Αναμένονται έντονες συζητήσεις και αντιπαραθέσεις, αφού πρόκειται για έναν προϋπολογισμό, ο οποίος στηρίζεται στις πληθωριστικές τάσεις και στην ακρίβεια. Το Υπουργείο Οικονομικών προβλέπει αυξημένα έσοδα 2,9 δις ευρώ μέχρι το 2023. Η αύξηση των εσόδων οφείλεται κυρίως στις αυξημένες εισπράξεις από φόρους, σημαντικό μέρος των οποίων προέρχεται λόγω των αυξήσεων των τιμών.

Η κυβέρνηση του ΔΗΣΥ προτιμά να κάνει «μαξιλαράκια» και να συνεχίζει το «φαγοπότι» με οικονομικά σκάνδαλα και διασπάθιση δημοσίου χρήματος αντί νοικοκύρευμα και επιστροφή μέρους των αυξημένων εσόδων σε όσους πραγματικά τα έχουν ανάγκη ώστε να βοηθηθεί και ευρύτερα η οικονομία.

Οι πολίτες καλούνται τον ερχόμενο Φεβρουάριο να απομακρύνουν από την εξουσία την κυβέρνηση ΔΗΣΥ και τους συνεχιστές αυτών των πολιτικών, όπως επιζητούν οι κ.κ. Αβέρωφ Νεοφύτου και Ν. Χριστοδουλίδης. Αν πραγματικά θέλουμε αλλαγή, τότε να δοθεί ψήφος εμπιστοσύνης στη νέα προοδευτική διακυβέρνηση υπό τον Α. Μαυρογιάννη, η οποία θα νοιάζεται πραγματικά για τα φτωχά και μεσαία στρώματα του λαού μας.

 

 

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.