Ακρίβεια: Η πρόταση ΑΚΕΛ για φόρο στα υπερκέρδη και τα παραδείγματα άλλων χωρών

Η πρόταση του ΑΚΕΛ και τα παραδείγματα σε Βρετανία, Ιταλία, Ρουμανία

Η πρόταση του ΑΚΕΛ για επιβολή ειδικής φορολογίας στα υπερκέρδη τα οποία έχουν οι εταιρείες στον τομέα της ενέργειας λόγω της ακρίβειας, ώστε να δημιουργηθεί ένα ταμείο μέσω του οποίου να στηριχθούν ευάλωτες ομάδες, είναι ρεαλιστική και εφαρμόζεται ήδη σε άλλα ευρωπαϊκά κράτη όπως η Βρετανία, η Ιταλία και η Ρουμανία.

Σημειώνεται μάλιστα ότι αποτελεί μια από τις συστάσεις τις οποίες έδωσε η Κομισιόν προς τα κράτη-μέλη της ΕΕ για αντιμετώπιση της έκτακτης ανάγκης η οποία έχει δημιουργηθεί. Επισημαίνεται επίσης ότι την ερχόμενη Τετάρτη 6 Ιουλίου οι ευρωβουλευτές θα συζητήσουν με την Επιτροπή και το Συμβούλιο την ΕΕ την ιδέα της «φορολόγησης των απροσδόκητων κερδών που σημειώνουν επί του παρόντος οι εταιρείες ενέργειας».

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, «υπό το πρίσμα της εκτόξευσης των τιμών της ενέργειας και της εντεινόμενης οικονομικής πίεσης επί των νοικοκυριών, οι ευρωβουλευτές θα συζητήσουν τα πλεονεκτήματα της επιβολής έκτακτης φορολογίας στα κέρδη των εταιρειών ενέργειας, αλλά και ποιος θα ήταν ο αποτελεσματικότερος τρόπος να υλοποιηθεί το σχέδιο αυτό». Επισημαίνεται επίσης ότι «σε ψήφισμα που εγκρίθηκε τον Μάιο, οι ευρωβουλευτές τέθηκαν επί της αρχής υπέρ ενός τέτοιου φόρου». Ακόμη, επισημαίνεται ότι «τον Μάρτιο η Επιτροπή πρότεινε επίσης στα κράτη-μέλη να επιβάλουν αυτόν το φόρο», αλλά και ότι «ορισμένες χώρες έχουν ήδη επιβάλει πρόσφατα τέτοιου είδους φόρους, όπως η Ιταλία, η Ρουμανία και το Ηνωμένο Βασίλειο».

Σημειώνεται ότι η Κύπρος είναι μεταξύ των κρατών-μελών της ΕΕ που αντιμετωπίζουν τα περισσότερα προβλήματα, καθώς έχει από τις υψηλότερες τιμές λόγω της χρήσης του μαζούτ και των ρύπων.

Επισημαίνεται επίσης ότι με βάση στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας, μέχρι τον Μάιο ο πληθωρισμός στον ηλεκτρισμό έφτασε στο 40,8%.

Ακόμη, επισημαίνεται ότι με βάση στοιχεία της ΑΗΚ οι επόμενοι λογαριασμοί θα σπάσουν κάθε προηγούμενο ρεκόρ. Συγκεκριμένα, για τον Ιούλιο η μέση σταθμική τιμή των καυσίμων -η οποία καθορίζει σε μεγάλο βαθμό το ύψος του λογαριασμού – έφτασε στα 1.061,50 ευρώ, σε σύγκριση με 930,29 ευρώ τον προηγούμενο μήνα. Δηλαδή αυξήθηκε κατά 14,1%. Μάλιστα σε σύγκριση με τον περσινό Ιούλιο (521,31 ευρώ), το κόστος το οποίο θα κληθούν να πληρώσουν οι καταναλωτές είναι αυξημένο κατά 103,6%!

Μειοδοτικοί διαγωνισμοί

Το ΑΚΕΛ έχει καταθέσει πρόταση για τη διενέργεια μειοδοτικών διαγωνισμών για τις ΑΠΕ. Σημειώνεται ότι το 2012 που πραγματοποιήθηκε μειοδοτικός διαγωνισμός εξασφαλίστηκαν τιμές μέχρι 7,4 σεντ/κιλοβατώρα, ενώ σήμερα με τα σχέδια της κυβέρνησης του ΔΗΣΥ οι καταναλωτές  πληρώνουν 18 σεντ/κιλοβατώρα. Επισημαίνεται επίσης ότι οι καταναλωτές σε άλλες χώρες, όπου πραγματοποιούνται τέτοιοι διαγωνισμοί, πληρώνουν πολύ λιγότερα (1,5 σεντ στην Πορτογαλία, 3,5 σεντ στην Ελλάδα και 5 σεντ στη Γερμανία).

Κωνσταντίνος Ζαχαρίου

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.