Ακρίβεια και ανεργία: Τη λύση θα δώσει ο λαός!

Του Γιώργου Τ. Γεωργίου*


Κατεβάστε το  Dialogos App
Apple | Android | HuaweiΗ ακρίβεια, η ανεργία, ο πληθωρισµός οδηγούν καθηµερινά σε παραπέρα φτωχοποίηση του λαού. Κύριο µενού της περιόδου οι αυξήσεις σε ηλεκτρικό ρεύµα, καύσιµα, τρόφιµα και άλλα είδη πρώτης ανάγκης.

Ο δείκτης τιµών καταναλωτή ξεπερνά τις 104 µονάδες, ιστορικά από τις υψηλότερες τιµές από τον Ιανουάριο του 2020 που η Στατιστική Υπηρεσία Κύπρου δηµοσίευσε τα στοιχεία. Αναφέρω ενδεικτικά ότι η αύξηση στο ηλεκτρικό ρεύµα αγγίζει το 40% και στα καύσιµα το 20%, συγκριτικά µε την περσινή χρονιά. Παρόµοιες αυξήσεις παρατηρούνται στα σιτηρά, το γάλα, το κρέας και ασφαλώς σ’ όλα τα εισαγόµενα προϊόντα.

Πρόσφατα, η Eurostat ανέφερε για την Κύπρο ότι το 19% των παιδιών µας βρίσκονται σε συνθήκες κάτω του ορίου φτώχειας, χωρίς να έχουν τη δυνατότητα πρόσβασης σε καθηµερινά για τον άνθρωπο είδη πρώτης ανάγκης. Περίπου το ¼ του λαού µας, κοντά 220.000 χιλιάδες συµπατριώτες µας και πάλι µε στατιστικές της Eurostat βρίσκονται εδώ και καιρό κάτω του ορίου φτώχειας. ∆εν έχουν να πληρώσουν το ρεύµα, το νερό, το τηλέφωνο και άλλες βασικές υποχρεώσεις. Πολλά µάλιστα νοικοκυριά µατώνουν καθηµερινά στον αγώνα για επιβίωση!

Αν προσθέσουµε ακόµα και το γεγονός ότι το δικαίωµα στη στέγη έγινε προνόµιο, ότι τα ενοίκια έχουν φτάσει στα 600 – 1.000 ευρώ και µάλιστα δεν βρίσκεις προς ενοικίαση, προσθέτοντας και την αναντιστοιχία σε µισθούς των 700 – 800 ευρώ, κατανοεί ο καθένας τις δυσκολίες που βιώνει η νέα γενιά του τόπου και ιδιαίτερα τα νέα ζευγάρια.

Οι λόγοι της νέας οικονοµικής κρίσης που καλείται και πάλι ο λαός να πληρώσει είναι πολλοί, εξωγενείς αλλά και τοπικοί.

Η αύξηση του κόστους µεταφοράς εµπορευµάτων, λόγω των προβληµάτων στην εφοδιαστική αλυσίδα, η ανάγκη για µετάβαση σε πιο φιλικές στο περιβάλλον µορφές ενέργειας µε αποτέλεσµα το κόστος να µεταφέρεται στις πλάτες του λαού, αλλά και οι ευρύτερες γεωπολιτικές εντάσεις επιδρούν στις τιµές, ιδιαίτερα των εισαγόµενων προϊόντων.

∆υστυχώς, η κυβέρνηση Ν. Αναστασιάδη – ∆ΗΣΥ αποδείχθηκε για ακόµα µια φορά ανίκανη και ανεπαρκής να αντιµετωπίσει όλο αυτό το κύµα των αυξήσεων, ανέτοιµη και απροετοίµαστη χωρίς πλάνο και σχέδιο για να ενεργήσει ως καταλύτης προς επίλυση των προβληµάτων. Μάλιστα, φέρει και αποκλειστικές ευθύνες για πολιτικές αποφάσεις και επιλογές της που επιδείνωσαν τα πράγµατα.

Η αδυναµία της να φέρει το φυσικό αέριο, η απουσία ολοκληρωµένου σχεδιασµού για τις ΑΠΕ άφησαν εκτεθειµένη τη χώρα. Λόγω αυτής της ανεπάρκειας καλούµαστε επιπρόσθετα να καταβάλουµε πέναλτι περίπου 200 εκατοµµύρια ευρώ, λόγω µη ανταπόκρισης στους στόχους και χρονοδιαγράµµατα.

Η απόφαση για κλείσιµο της Επιτροπής Σιτηρών επιδείνωσε ακόµα περισσότερο την κατάσταση. ∆εν έφτανε αυτό, δεν µερίµνησαν ώστε να υπάρχουν τα απαραίτητα στρατηγικά αποθέµατα όπως προβλέπεται και από τη νοµοθεσία. Κραυγή αγωνίας και απόγνωσης από τους γεωργούς και κτηνοτρόφους.

Μια κυβέρνηση που παραπαίει, µε το κυβερνών κόµµα να τυρβάζει περί άλλα. Πού είναι ο κ. Αβέρωφ Νεοφύτου να διαµαρτυρηθεί για την αύξηση των καυσίµων, πού είναι η κυβέρνηση και ο ∆ΗΣΥ να δράσουν, να ασκήσουν τον ρυθµιστικό τους ρόλο ως κράτος; Κάνουν προεκλογική εκστρατεία και αρκούνται σε επικοινωνιακά παιχνίδια, την ίδια ώρα που κάνουν αβίωτη την καθηµερινότητα του λαού.

Το ΑΚΕΛ µπροστά στην κρισιµότητα των εξελίξεων κινητοποιεί το λαό και καταθέτει ολοκληρωµένες προτάσεις και ιδέες για αντιµετώπιση της κρίσης. Πρόταση για µείωση των τιµών στο ηλεκτρικό ρεύµα µε µείωση του ΦΠΑ από 19% στο 9%. Πρόταση για την αξιοποίηση των εσόδων από το εµπόριο των ρύπων, ώστε να στηριχθούν οι ευάλωτες οµάδες. Πρόταση για στήριξη των γεωργοκτηνοτρόφων και δηµιουργία στρατηγικών αποθεµάτων σε σιτηρά.

Είναι πλέον ξεκάθαρο ότι τίποτα δεν µπορούµε να αναµένουµε από αυτήν την κυβέρνηση που βρίσκεται στη δύση της.

Τώρα είναι η ώρα του λαού, ήρθε η ώρα του λαού να µιλήσει! Όλοι στους δρόµους, στον αγώνα για τα δικαιώµατά µας. ∆εν υπάρχει άλλος δρόµος από την ορµητική είσοδο του εργαζόµενου λαού στη συλλογική δράση. Για να κάνουµε όλοι µαζί τη διαφορά στη δοκιµαζόµενη χώρα µας. Βάζουµε στο προσκήνιο τις σύγχρονες ανάγκες της κοινωνίας, αλλά και τις προϋποθέσεις για την ικανοποίησή τους. Μπορούµε να περάσουµε στην αντεπίθεση και να σαρώσουµε ό,τι µπαίνει εµπόδιο στην ευηµερία του λαού!

*Μέλος Πολιτικού Γραφείου, Επαρχιακός Γραµµατέας ΑΚΕΛ Λεµεσού

Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.
Ακολουθήστε μας και στο Google News.