Η ακρίβεια οδηγεί περισσότερο κόσμο στα Κοινωνικά Παντοπωλεία

Στη Λάρνακα 89 οικογένειες παρέλαβαν χθες πακέτο με τρόφιμα

Οι επιπτώσεις της ακρίβειας αποτυπώνονται και στην αύξηση των δικαιούχων στήριξης από το Κοινωνικό Παντοπωλείο του Δήμου Λάρνακας, οι οποίοι σχεδόν διπλασιάστηκαν τον τελευταίο μήνα, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε χθες ο υπεύθυνος του Παντοπωλείου.

Ο Γιώργος Γερασίμου ανέφερε ότι οι αριθμοί είναι μεν κατά πολύ μειωμένοι σε σύγκριση με την περίοδο της κρίσης του 2013 όταν στηρίζονταν μέχρι και 465 οικογένειες, ωστόσο τις τελευταίες εβδομάδες οικογένειες αυξάνονται και αποτείνονται στο Κοινωνικό Παντοπωλείο για τα απολύτως απαραίτητα, κάτι που αποδίδεται στην ακρίβεια. «Το Μάιο του 2014 προσφέραμε πακέτο σε 465 οικογένειες, δηλαδή σχεδόν τρεις χιλιάδες άτομα. Ωστόσο με την έναρξη του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος οι ανάγκες μειώθηκαν και φτάσαμε σε μόλις 38 οικογένειες. Με την έναρξη της πανδημίας οι ανάγκες συμπολιτών μας αυξήθηκαν πάρα πολύ, ενώ με το lockdown δίναμε πακέτα δύο φορές την εβδομάδα σε συνολικά 280 οικογένειες. Όμως τον τελευταίο μήνα, με τις αυξήσεις των τιμών των αγαθών, που είναι δύσκολο τόσο για το δήμο να εξασφαλίσει χρήματα για να αγοραστούν προϊόντα αλλά και για τους προμηθευτές μας να προσφέρουν αγαθά και προϊόντα, οι οικογένειες έχουν αυξηθεί από 60 που ήταν πριν πέντε μήνες σε 105», ανέφερε ο κ. Γερασίμου.

Το Κοινωνικό Παντοπωλείο του Δήμου Λάρνακας διένειμε χθες τα πακέτα για την Πρωτοχρονιά σε 89 οικογένειες. Το πακέτο περιέχει εκτός από τα συνηθισμένα τρόφιμα, χάμπουργκερ με λαχανικά, κοτόπουλο, κιμά και βασιλόπιτα. Την περασμένη εβδομάδα, για τα Χριστούγεννα, το πακέτο περιείχε μεταξύ άλλων λουκάνικα, παστουρμά, κουραμπιέδες, μελομακάρονα, μπισκότα και σοκολατάκια για τα παιδιά.

Πάντως, ο υπεύθυνος του Παντοπωλείου παραδέχθηκε ότι έχει μειωθεί η εθελοντική προσφορά στον οργανισμό σε σύγκριση με την αρχική περίοδο λειτουργίας του, όταν υπήρξε μεγάλο ενδιαφέρον για προσφορά. Όπως είπε, το τελευταίο διάστημα δεν υπάρχει μεγάλη ανταπόκριση για προσφορά εργασίας, αφού όσοι ενδιαφέρονται μπορούν να δουλέψουν μόνο ορισμένες ώρες της ημέρας, οι οποίες όμως δεν εξυπηρετούν το Παντοπωλείο.

Πρόσφατα, ο Γ. Γερασίμου αποκάλυψε ότι η ακρίβεια έχει επηρεάσει αρνητικά και το ίδιο το Κοινωνικό Παντοπωλείο, το οποίο έχει αρχίσει να αντιμετωπίζει σοβαρά θέματα βιωσιμότητας ένεκα της δραματικής μείωσης των δωρητών. Μάλιστα, αυτό συμβαίνει σε μια περίοδο που οι αιτήσεις οικογενειών για στήριξη πήραν την ανιούσα, λόγω της ακρίβειας που έχει γονατίσει πολλά νοικοκυριά.

Όπως ανέφερε ο Γιώργος Γερασίμου, πολλοί ιδιώτες δωρητές σταμάτησαν να προσφέρουν στο Παντοπωλείο, κάτι που οφείλεται στα νέα οικονομικά δεδομένα που έφερε η ακρίβεια.  Πρόκειται για ιδιώτες που προσέφεραν χρηματικά ποσά για σκοπούς αγοράς ειδών πρώτης ανάγκης για δικαιούχες οικογένειες, πολλοί από τους οποίους, όμως, σταμάτησαν τις δωρεές.

Τάσος Περδίος

 

 

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.