Ακρίβεια: Οι συνοικισµοί δείχνουν πάντοτε την αληθινή εικόνα… και είναι τραγική

  • Όταν πριν από πέντε µήνες πληρώναµε 100 ευρώ ρεύµα, και τώρα πληρώνουµε 200 ή 250 ευρώ, καταλαβαίνετε ότι όχι µόνο δεν µπορώ να πάρω ένα µικρό δώρο για τα εγγόνια µου, ούτε τα βασικά του µήνα δεν µπορώ να έχω πλέον.
  • Το τελευταίο διάστηµα όποτε έρχεται ο λογαριασµός της ΑΗΚ τον αφήνουµε για µερικές ώρες στο τραπέζιμ γιατί φοβόµαστε να τον ανοίξουµε. Ξέρουµε ότι δεν θα µας φτάσουν τα χρήµατα, ωστόσο το ρεύµα πρέπει να πληρωθεί.
  • Αν δηλαδή ένας άνθρωπος 80 ετών αύριο δεν µπορεί να πληρώσει το ρεύµα επειδή παίρνει χαµηλή σύνταξη, τι θα γίνει, θα του το κόψουν;

Του Κυριάκου Λοΐζου

Όσο περνά ο καιρός και σφίγγουν τα ζωνάρια, ολοένα και περισσότερο εξαιτίας της ακρίβειας οι άνθρωποι του μόχθου, οι ηλικιωμένοι, οι ευάλωτες ομάδες και πολλοί άλλοι βρίσκονται πραγματικά σε απόγνωση, αφού έτσι κι αλλιώς τα πράγματα ήταν ήδη δύσκολα γι’ αυτούς, πόσω μάλλον σε αυτή τη συγκυρία.

Η κυβέρνηση μπορεί να διατείνεται πως το πρόβλημα με την ακρίβεια στο ρεύμα, στα τρόφιμα και γενικότερα στην ενέργεια είναι παγκόσμιο ή ευρωπαϊκό, ωστόσο τα παραδείγματα της Ισπανίας και της Πορτογαλίας, οι οποίες πήραν γενναία μέτρα για τους πολίτες, δεν αφήνουν περιθώρια άλλων τέτοιων «επιχειρημάτων».

Ψάχνουν φωνή για να ακουστούν

Τι πραγματικά συμβαίνει στον απλό κόσμο και ποια είναι η αληθινή εικόνα σε περιοχές όπου κατά κανόνα ζουν άνθρωποι με χαμηλά εισοδήματα, ηλικιωμένοι και αρκετοί άνεργοι;

Η «Χαραυγή» βρέθηκε σε έναν από τους πολλούς συνοικισμούς, τους οποίους το κράτος έχει πραγματικά αφήσει στην τύχη τους. Σε προηγούμενο ρεπορτάζ μας είχαμε καταδείξει τα προβλήματα σχετικά με τις εγκαταστάσεις στους συνοικισμούς, καθώς είναι αφημένοι στο χρόνο. Και να ’ταν μόνο αυτό…

Στην καρδιά της Λευκωσίας, στο συνοικισμό στο Πλατύ, μιλήσαμε με ανθρώπους οι οποίοι έψαχναν φωνή και ήθελαν να ακουστούν για να πουν τι περνάνε το τελευταίο κυρίως διάστημα εξαιτίας της ακρίβειας.

Ούτε τα βασικά του μήνα δεν μπορώ πλέον να έχω

«Εδώ και κάποια χρόνια πηγαίνω στο δημοτικό σχολείο, που είναι ακριβώς κάτω από το σπίτι και παίρνω τα εγγόνια μου για να τα φέρω εδώ, αφού οι γονείς τους δουλεύουν πολλές ώρες. Μέχρι και πέρσι συνήθιζα στο γυρισμό να πηγαίνουμε στο περίπτερο ή στην υπεραγορά και να τους παίρνω κάτι τις, έτσι για να χαρούν, παιδιά είναι. Πλέον, πιστέψτε με, δεν μπορώ να το κάνω», είπε ο κ. Ζ., προσθέτοντας ότι αυτό είναι αρκετά οδυνηρό για έναν παππού.

«Όταν πριν από πέντε μήνες πληρώναμε 100 ευρώ ρεύμα, και τώρα πληρώνουμε 200 ή 250 ευρώ, καταλαβαίνετε ότι όχι μόνο δεν μπορώ να πάρω ένα μικρό δώρο για τα εγγόνια μου, αλλά ούτε τα βασικά του μήνα δεν μπορώ να έχω, έτσι όπως τα είχα πριν».

Όπως ανέφερε ο κ. Ζ., η ακρίβεια στα τρόφιμα τούς έχει φέρει σε δύσκολη θέση, αφού η αξία του «καλαθιού» για τον μήνα έχει αυξηθεί κατά 50 – 70 ευρώ. «Αν παίρναμε πολύ υψηλές συντάξεις, δεν θα είχαμε κανένα πρόβλημα, δεν θα κάναμε αυτή την κουβέντα. Και δεν είναι μόνο η δική μου οικογένεια, είναι σχεδόν όλοι εδώ που περνούν δύσκολα», τόνισε.

Τώρα που ξεκίνησαν οι ζέστες θα δυσκολέψει ακόμη περισσότερο η κατάσταση

Στον δεύτερο συνοικισμό στο Πλατύ, προς το Πάρκο της Αθαλάσσας, συναντήσαμε ένα νεαρό ζευγάρι που ζει εκεί τα τελευταία δύο χρόνια. Ο Γ. και η Β., δύο τριαντάρηδες με καταγωγή από τον Μαραθόβουνο και τη Ζώδια αντίστοιχα, ξεκίνησαν την κουβέντα από τις εξωφρενικές τιμές στο ρεύμα.

«Μπορεί οι γονείς μας να είναι πρόσφυγες και οι δύο, αλλά εμείς εδώ το σπίτι το νοικιάζουμε. Το τελευταίο διάστημα όποτε έρχεται ο λογαριασμός της ΑΗΚ τον αφήνουμε για μερικές ώρες στο τραπέζι, γιατί φοβόμαστε να τον ανοίξουμε. Ξέρουμε ότι δεν θα μας φτάσουν τα χρήματα, ωστόσο το ρεύμα πρέπει να πληρωθεί. Ειδικά τώρα που ξεκίνησαν οι ζέστες, είναι σίγουρο ότι θα δυσκολέψει ακόμη περισσότερο η κατάσταση», είπε ο Γ., ο οποίος εργάζεται στον ιδιωτικό τομέα με αγορά υπηρεσιών, ενώ η Β., άνεργη τους τελευταίους έξι μήνες, υπογράμμισε την ανάγκη για πραγματική και ουσιαστική βοήθεια από το κράτος.

«Κοιτάξτε, εγώ αυτή τη στιγμή είμαι άνεργη, ωστόσο μπορεί σε μερικές μέρες ή μήνες να βρω δουλειά. Όμως υπάρχουν ζητήματα τα οποία δεν αφορούν μόνο εμένα, αλλά όλους όσοι παίρνουν λίγα χρήματα ή έχουν διάφορα προβλήματα. Δεν πιστεύω ότι το κράτος δεν μπορεί να κάνει κάτι για να ανακόψει αυτή την “τρέλα” με τις τιμές στα καύσιμα και στην ενέργεια. Αυτό που ζούμε δεν έχει προηγούμενο», είπε η Β., η οποία σκέφτεται και τους ηλικιωμένους γείτονές της στο συνοικισμό. «Αν δηλαδή ένας άνθρωπος 80 ετών αύριο δεν μπορεί να πληρώσει το ρεύμα επειδή παίρνει χαμηλή σύνταξη, τι θα γίνει, θα του το κόψουν;» αναρωτήθηκε ρητορικά.

Ποτέ δεν ήμασταν ζητιάνοι, αλλά τώρα δεν μπορούμε να ζήσουμε

Γύρω από το καφενείο του συνοικισμού, εκεί όπου βρίσκεται και το μπακάλικο της γειτονιάς, βρήκαμε την κα Μ. και τη ρωτήσαμε πώς βιώνει την ακρίβεια και ποιες αλλαγές έγιναν στη ζωή της. Θυμωμένη, και με δύο τσάντες με ψώνια στο χέρι, είπε πως πρώτη φορά δυσκολεύεται τόσο πολύ να τα βγάλει πέρα, καθώς ζει μόνη της σε ένα από τα διαμερίσματα του συνοικισμού.

«Πέρα από τα άλλα προβλήματα που υπάρχουν εδώ και μας κάνουν τη ζωή δύσκολη, όπως τα κτίρια τα οποία λιώνουν, αντιμετωπίζουμε τις ανάγκες μας για επιβίωση. Ποτέ δεν ήμασταν ζητιάνοι για να ζητούμε ελεημοσύνη από την κυβέρνηση, αλλά τώρα δεν μπορούμε να ζήσουμε. Εμένα ποιος θα μου πληρώσει το ρεύμα που ήρθε κοντά στα 200 ευρώ;» τόνισε η κα Μ., η οποία παίρνει σύνταξη γύρω στα 600 ευρώ μηνιαίως.

Όπως είπε, υποχρεώθηκε το τελευταίο διάστημα να πάρει πράγματα από το μπακάλικο με πίστωση, ενώ τον χειμώνα που μας πέρασε η ίδια δυσκολεύτηκε πολύ. «Θες να πάρεις ένα γκάζι για να ζεσταίνεσαι το χειμώνα και το πληρώνεις 17 ευρώ, έρχεται καλοκαίρι και αναγκάζεσαι να ανάβεις το κλιματιστικό, και μετά ξανά το ίδιο από την αρχή».

Η ακρίβεια που μαστίζει τον τόπο ακολουθείται από μία τραγικότητα, την οποία δεν συναντά κανείς μόνο στους προσφυγικούς συνοικισμούς. Ωστόσο εκεί η κατάσταση είναι ακόμα πιο δύσκολη για τους κατοίκους, αν αναλογιστούμε και τα άλλα, χρόνια προβλήματα τα οποία παραμένουν άλυτα.

Καταλήγοντας, η κα Μ. εξέφρασε την ανησυχία για το άμεσο μέλλον, αφού, όπως είπε, περιμένει ότι οι αυξήσεις δεν θα σταματήσουν εδώ. «Νομίζω πως τα ψώνια μας για το σπίτι θα μειωθούν κι άλλο, αφού οι τιμές αυξάνονται σχεδόν καθημερινά».

Ακολουθήστε μας στο Google News.
Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.