Ακριβό το ψωμί πανάκριβο το γάλα

Πώς συγκρίνεται η Κύπρος με άλλες χώρες της ΕΕ όσον αφορά τις τιμές σε βασικά αγαθά και υπηρεσίες

Το πιο ακριβό γάλα στην Ευρώπη και από τα πιο ακριβά ψωμιά πληρώνουν οι Κύπριοι καταναλωτές με βάση έρευνα της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας. Η έρευνα, η οποία βασίζεται σε στοιχεία του 2019, συγκρίνει τιμές βασικών αγαθών και υπηρεσιών στα κράτη-μέλη της ΕΕ. Συγκεκριμένα, η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία πραγματοποίησε έρευνα η οποία κάλυψε περισσότερα από 2.000 καταναλωτικά αγαθά και υπηρεσίες σε ολόκληρη την Ευρώπη και προχώρησε στη σύγκριση του επιπέδου των τιμών σε κάθε χώρα, σε σχέση με τον μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Δηλαδή στις περιπτώσεις που ο δείκτης τιμών σε συγκεκριμένα αγαθά και υπηρεσίες είναι υψηλότερος από 100, η υπό αναφορά χώρα είναι σχετικά ακριβότερη από τον μέσο όρο της ΕΕ, ενώ αντίθετα στις περιπτώσεις που ο δείκτης είναι χαμηλότερος από το 100, η χώρα είναι σχετικά φθηνότερη από τον μέσο όρο της ΕΕ. Σύμφωνα με την έρευνα, στην κατηγορία των τροφίμων και μη αλκοολούχων ποτών ο δείκτης στην Κύπρο είναι 106,4, που σημαίνει ότι το επίπεδο των τιμών είναι σχετικά πιο υψηλό από τον μέσο όρο της ΕΕ. Η ακρίβεια στην υπό αναφορά κατηγορία οφείλεται κυρίως στην υποκατηγορία η οποία αφορά τα γαλακτοκομικά και τυροκομικά προϊόντα και τα αβγά, καθώς και στην υποκατηγορία η οποία αφορά το ψωμί και τα δημητριακά.

Πιο συγκεκριμένα, στην υποκατηγορία η οποία αφορά τα γαλακτοκομικά προϊόντα ο δείκτης ανέρχεται στο 133,7. Δηλαδή το επίπεδο των τιμών στην Κύπρο είναι κατά 33,7% πιο υψηλό από τον μέσο όρο της ΕΕ. Μάλιστα με βάση την έρευνα της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας, η Κύπρος είναι η πιο ακριβή χώρα της ΕΕ, ενώ στη δεύτερη θέση είναι η Ελλάδα στην οποία ο δείκτης ανέρχεται στο 133. Αντίθετα οι πιο φθηνές χώρες είναι η Πολωνία, στην οποία ο δείκτης ανέρχεται στο 69,9, και η Λιθουανία, στην οποία ο δείκτης ανέρχεται στο 89,2. Επίσης, στην υποκατηγορία η οποία αγορά το ψωμί ο δείκτης στην Κύπρο βρίσκεται στο 120,3, που σημαίνει ότι το επίπεδο των τιμών είναι κατά 20,3% πιο υψηλό από τον μέσο όρο της ΕΕ. Με βάση τα στοιχεία η Κύπρος βρίσκεται στην πέμπτη θέση με τις πιο υψηλές τιμές. Τα πιο ακριβά ψωμιά είναι στη Δανία (150,5) και την Αυστρία (133,3), ενώ τα πιο φθηνά ψωμιά είναι στη Ρουμανία (52,4) και τη Βουλγαρία (64,5).

Ακόμη η Κύπρος είναι σχετικά πιο ακριβή στα έλαια και τα λίπη, αφού ο δείκτης στην υπό αναφορά υποκατηγορία ανέρχεται στο 118,7, καθώς και στα μη αλκοολούχα ποτά (105,4), ενώ είναι σχετικά πιο φθηνή στο κρέας (89,3), το ψάρι (94) και τα φρούτα, τα λαχανικά και τις πατάτες (93,6). Επιπρόσθετα, η Κύπρος είναι πιο ακριβή σε άλλα φαγητά, αφού ο δείκτης ανέρχεται στο 121,6.

Ακρίβεια στην ιδιωτική εκπαίδευση και την Υγεία

Όσον αφορά τα υπόλοιπα, η Κύπρος είναι πιο ακριβή στους τομείς της Εκπαίδευσης και της Υγείας. Συγκεκριμένα, στον τομέα της Εκπαίδευσης ο δείκτης στην Κύπρο βρίσκεται στο 149,2, που σημαίνει ότι το επίπεδο των τιμών είναι κατά 49,2% πιο υψηλό από τον μέσο όρο της ΕΕ. Μάλιστα με βάση τα στοιχεία η Κύπρος βρίσκεται στην πέμπτη θέση με τις πιο υψηλές τιμές, στην υπό αναφορά κατηγορία.

Οι πιο ακριβές χώρες είναι το Λουξεμβούργο (373,8) και η Αυστρία (177,9), ενώ οι πιο φθηνές χώρες είναι η Βουλγαρία (34,4) και η Ρουμανία (36,4). Επίσης στην Υγεία ο δείκτης στην Κύπρο βρίσκεται στο 102,7, που σημαίνει ότι το επίπεδο των τιμών είναι σχετικά πιο υψηλό από τον μέσο όρο της ΕΕ.

Οι πιο ακριβές χώρες είναι η Σουηδία (173,8) και η Ιρλανδία (166,5), ενώ οι πιο φθηνές χώρες είναι η Βουλγαρία (33,5) και η Ρουμανία (34,1). Σημειώνεται ότι η μελέτη της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας βασίζεται σε στοιχεία για τις δαπάνες που πραγματοποιούνται από τα νοικοκυριά, με εξαίρεση τις δαπάνες οι οποίες πραγματοποιούνται από κυβερνητικά ή μη κερδοσκοπικά ιδρύματα, όπως για παράδειγμα κρατικές εκπαιδευτικές υπηρεσίες και υπηρεσίες υγειονομικής περίθαλψης.

Δηλαδή τα πιο πάνω στοιχεία αφορούν τις ιδιωτικές δαπάνες για την Εκπαίδευση και την Υγεία, όχι και τις κρατικές δαπάνες.

Πιο υψηλές οι τιμές σε ηλεκτρισμό και καύσιμα

Όσον αφορά τα υπόλοιπα, η Κύπρος είναι πιο ακριβή στην κατηγορία η οποία αφορά τον ηλεκτρισμό, το φυσικό αέριο και άλλα καύσιμα, αφού ο δείκτης βρίσκεται στο 101,2, καθώς και στην κατηγορία η οποία αφορά τις οικιακές συσκευές, αφού ο δείκτης βρίσκεται στο 108,4. Επίσης, η Κύπρος είναι σχετικά πιο ακριβή στα αλκοολούχα ποτά, αφού ο δείκτης ανέρχεται στο 105,8.

Οι κατηγορίες που είναι πιο φθηνή η Κύπρος

Από την άλλη πλευρά η χώρα μας είναι πιο φθηνή στα καπνικά προϊόντα, αφού ο δείκτης ανέρχεται στο 86,5, καθώς επίσης στα είδη ένδυσης (95,5) και τα είδη υπόδησης (95). Επίσης, η Κύπρος είναι πιο φθηνή στην κατηγορία η οποία αφορά τα έπιπλα, τα χαλιά και άλλες επενδύσεις δαπέδων, αφού ο δείκτης ανέρχεται στο 95,8, καθώς και στα εστιατόρια και τα ξενοδοχεία, αφού ο δείκτης ανέρχεται στο 94,3. Ακόμη, η Κύπρος είναι πιο φθηνή στους τομείς των μεταφορών (85,7) και των επικοινωνιών (89,9), καθώς και στην κατηγορία η οποία αφορά την ψυχαγωγία και τον πολιτισμό (91,1).

Ο πληθωρισμός και οι προβλέψεις του ΥΠΟΙΚ

Σημειώνεται ότι με βάση τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας, τον Μάιο ο Δείκτης Τιμών Καταναλωτή σημείωσε μείωση κατά 1,5%, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο μήνα του προηγούμενου έτους. Επίσης, τον Μάιο ο Εναρμονισμένος Δείκτης Τιμών Καταναλωτή σημείωσε μείωση κατά 1,4%, σε σύγκριση με τον Μάιο του 2019, ενώ σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα αυξήθηκε κατά 0,1%.

Ακόμη, για την περίοδο Ιανουαρίου – Μαΐου σημειώθηκε μείωση κατά 0,2%, σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο. Σύμφωνα με τις προβλέψεις του Υπουργείου Οικονομικών (οι οποίες καταγράφονται στο Στρατηγικό Πλαίσιο Δημοσιονομικής Πολιτικής 2021 – 2023 πάνω στο οποίο θα βασιστεί ο κρατικός προϋπολογισμός για το επόμενο έτος), ο Εναρμονισμένος Ρυθμός Πληθωρισμού θα ανέλθει φέτος σε -0,3%, ενώ το 2021 θα ανέλθει στο 1%.

Επίσης, η ιδιωτική κατανάλωση αναμένεται να μειωθεί φέτος κατά 7%, ενώ για το 2021 αναμένεται να αυξηθεί κατά 4%. Ακόμη, αναμένεται ότι οι εισαγωγές θα μειωθούν φέτος κατά 21,3% και θα αυξηθούν το 2021 κατά 17,5%, ενώ οι εξαγωγές θα μειωθούν φέτος κατά 26,1% και θα αυξηθούν το 2021 κατά 21,2%.

Κωνσταντίνος Ζαχαρίου

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.