«Άκρως απογοητευτικό και απαράδεκτο»

Του Κωνσταντίνου Ζαχαρίου

 

 

Άστραψε και βρόντηξε ο Υπουργός Οικονομικών Κωνσταντίνος Πετρίδης για την απόφαση της πλειοψηφίας της Βουλής να προχωρήσει σε στοχευμένη προσωρινή αναστολή των εκποιήσεων για τις περιπτώσεις πρώτης κατοικίας και μικρής επαγγελματικής στέγης. Χαρακτήρισε μάλιστα το αποτέλεσμα της βούλησης των κομμάτων ως «άκρως απογοητευτικό και απαράδεκτο».

Πάντως πάνω στο θυμό του είπε και κάποιες αλήθειες ο Κ. Πετρίδης. Για παράδειγμα, ανέφερε ότι η ρύθμιση η οποία ψηφίστηκε από τη Βουλή εκλαμβάνεται από την κυβέρνηση και τις τράπεζες ως «καθολική αναστολή των εκποιήσεων». Δηλαδή επιβεβαίωσε με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο ότι το ενδιαφέρον της κυβέρνησης, καθώς επίσης των τραπεζών και των εταιρειών εξαγοράς πιστώσεων όσον αφορά τις εκποιήσεις, δεν εστιάζεται στις επαύλεις, τις μεγάλες περιουσίες, τους μεγαλοντιβέλοπες που φέσωσαν τον τόπο κτλ. Αυτά που θέλουν να αρπάξουν είναι τα σπίτια των νοικοκυριών και τις επαγγελματικές στέγες των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Εκεί εστιάζεται καθολικά το ενδιαφέρον τους. Γι’ αυτό βάφτισε τη στοχευμένη και προσωρινή ρύθμιση ως «καθολική αναστολή των εκποιήσεων».

Ανέφερε μάλιστα ότι η απόφαση των κομμάτων της αντιπολίτευσης για στοχευμένη και προσωρινή προστασία των δανειοληπτών «πλήττει την αξιοπιστία της Κύπρου». Ναι, ο Κ. Πετρίδης, ο οποίος μετακόμισε στο Προεδρικό από την πρώτη μέρα της διακυβέρνησης του ΔΗΣΥ και είχε πρωταγωνιστικό ρόλο σε όλες τις μεγάλες στιγμές (π.χ. κουρεμα καταθέσεων, κλείσιμο Συνεργατισμού, αλλαγή του νομοθετικού πλαισίου για τις εκποιήσεις, «χρυσά» διαβατήρια κτλ), υποστηρίζει ότι η στοχευμένη και προσωρινή προστασία των δανειοληπτών «πλήττει την αξιοπιστία της Κύπρου». Τόσο μεγάλο είναι το θράσος του.

Και φυσικά δεν έκανε καμιά αναφορά στις υποχρεώσεις της κυβέρνησης όσον αφορά τις υπερχρεώσεις, τις καταχρηστικές ρήτρες, την προστασία του δικαιώματος στη στέγη κτλ.

Η Κύπρος για πρώτη φορά είναι αντιμέτωπη με κύμα άστεγων. Χιλιάδες πολίτες έχουν χάσει τα σπίτια και τις περιουσίες τους και άλλοι τόσοι βρίσκονται σε κίνδυνο. Οι μισθοί των εργαζομένων και ιδιαίτερα των νέων έχουν μειωθεί σε εξευτελιστικά επίπεδα, ενώ την ίδια ώρα οι πλούσιοι γίνονται πλουσιότεροι. Η ακρίβεια θερίζει, τα νοικοκυριά δεινοπαθούν, οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις βάζουν λουκέτο η μία πίσω από την άλλη κτλ.

Αυτά αφήνει πίσω της η κυβέρνηση του ΔΗΣΥ. Αυτό είναι το αποτέλεσμα των πολιτικών της και είναι «άκρως απογοητευτικό και απαράδεκτο».

Η Κύπρος έχει ανάγκη από μια διακυβέρνηση η οποία να διαθέτει ευαισθησία στις αποφάσεις της πλειοψηφίας και να στηρίζει τους ευάλωτους. Η Κύπρος και ιδιαίτερα η νέα γενιά έχουν ανάγκη για προοδευτική αλλαγή στη διακυβέρνηση του τόπου. Δεν μπορούν να συμβιβαστούν με κατώτατους μισθούς φτώχειας, νέους να ζητιανεύουν για εργασία με εισοδήματα πείνας, κύματα άστεγων, συντάξεις ανέχειας κτλ. Η Κύπρος και ιδιαίτερα η νέα γενιά θέλουν μια κυβέρνηση με όραμα. Και η επιλογή είναι μία: Η ψήφιση του Ανδρέα Μαυρογιάννη στις επερχόμενες προεδρικές εκλογές.

Αυτή θα είναι η απάντηση της κοινωνίες στις αστείες και προκλητικές αναφορές των στελεχών της κυβέρνησης και του ΔΗΣΥ.

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.