Ακτή Ελεφαντοστού: Ξανά στο εδώλιο η Σιμόν Γκμπαγκμπό

Η πρώην πρώτη κυρία της Ακτής Ελεφαντοστού, Σιμόν Γκμπαγκμπό, η οποία καταδικάστηκε ήδη από τη δικαιοσύνη της χώρας της σε κάθειρξη 20 ετών, για “παραβίαση της κρατικής ασφάλειας”, θα εμφανιστεί ενώπιον της δικαιοσύνης, την Τρίτη, στο Αμπιτζάν, σε νέα δίκη.

Η σύζυγος του πρώην Προέδρου, Λοράν Γκμπαγκμπό, η οποία βρίσκεται φυλακισμένη στο Αμπιτζάν, κατηγορείται για “εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας”, “εγκλήματα κατά των αιχμάλωτων πολέμου” και “εγκλήματα κατά των άμαχων πληθυσμών”, που διαπράχθηκαν κατά την κρίση που ξέσπασε μετά τις εκλογές του 2010-2011, σύμφωνα με την απόφαση περί παραπομπής στο Kακουργιοδικείο του Αμπιτζάν, αντίγραφο της οποίας έλαβε το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων AFP.

Η κρίση, που στοίχισε τη ζωή 3.000 ανθρώπων σε διάστημα πέντε μηνών, προκλήθηκε από την άρνηση του Λοράν Γκμπαγκμπό να αναγνωρίσει τη νίκη του αντιπάλου του Αλασάν Ουαταρά στις προεδρικές εκλογές το Νοέμβριο του 2010. Η Σιμόν Γκμπαγκμπό, 66 ετών, διώκεται επίσης από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο για “εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας”.

Το Αμπιτζάν αρνείται όμως τη μεταγωγή της, ισχυριζόμενο ότι είναι σε θέση να εξασφαλίσει υποδειγματική δικαιοσύνη στην Ακτή Ελεφαντοστού. “Οι κατηγορίες αυτές έχουν επινοηθεί για να ικανοποιηθεί μια συγκεκριμένη διεθνής κοινότητα. Είναι κρίμα! Φτάνει πια!”, δήλωσε ο Ματιρίν Ντιραμπού, ένας από τους δικηγόρους της Σιμόν Γκμπαγκμπό, καταγγέλλοντας παράλογες κατηγορίες εναντίον της πελάτισσάς του.

ΚΥΠΕ

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.