Ακύρωσε τη αυριανή συνάντηση του με τον ΠτΔ ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού (Βίντεο)

Ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ, Άντρος Κυπριανού, ακύρωσε την αυριανή συνάντηση του με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη. Σε δήλωση του ο Άντρος Κυπριανού, τονίζει ότι όσοι στηρίζουν τη λύση του Κυπριακού και υπερασπίζονται τα δικαιώματα των προσφύγων θεωρούνται εχθροί της κυβέρνησης.

Η ακύρωση της συνάντησης έρχεται αφότου ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας χθες είχε προβεί σε τοξικές δηλώσεις εναντίων του κόμματος της αριστεράς, ισχυριζόμενος ότι το ΑΚΕΛ πρέπει να συναισθανθεί ότι εκπροσωπεί και τους Ελληνοκύπριους.

Ο ΓΓ του ΑΚΕΛ, γνωστοποιεί την ακύρωση της συνάντησης με ένα tweet:

Η αυριανή συνάντηση με τον @AnastasiadesCY ακυρώνεται.
Δεν θα είχε νόημα μετά τις τοξικές δηλώσεις του εναντίον του @AKEL1926. #Cyprus

 

Αυτούσια η ανακοίνωση:

Θέλω να εκφράσω τη μεγάλη λύπη και τη δυσφορία του ΑΚΕΛ για τις χθεσινές δηλώσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας, με τις οποίες ουσιαστικά ο ΠτΔ υπονοεί ότι το ΑΚΕΛ εξυπηρετεί τα συμφέροντα -δεν ξέρω- της Τουρκίας, των Τουρκοκυπρίων; Δεν ξέρω τι εννοούσε ο κ. Αναστασιάδης.

Φτάσαμε στο σημείο με τη λογική που έχει αναπτύξει τα τελευταία δυόμιση με τρία χρόνια ο κ. Αναστασιάδης, να θεωρούνται όσοι στηρίζουν λύση στο Κυπριακό, όσοι θεωρούν ότι η χώρα μας πρέπει να επανενωθεί, ότι οι πρόσφυγες πρέπει να έχουν το δικαίωμα να επιλέξουν την επιστροφή στα σπίτια και τις περιουσίες τους να είναι εχθροί του κράτους, εχθροί της κυβέρνησης. Αυτή είναι η λογική που αναπτύσσεται από τον κ. Αναστασιάδη, ο οποίος θα πρέπει να διερωτηθεί γιατί όλοι εκείνοι που είναι ενάντια στη λύση Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας τον στηρίζουν αυτή τη στιγμή πολύ έντονα –θα έλεγα- κάποιοι από αυτούς.

Είναι λυπηρό γιατί έχουμε καταντήσει σε αυτό το σημείο. Εμείς δεν θα σταματήσουμε να εκφράζουμε την ανησυχία μας για το πού οδηγούνται τα πράγματα. Θα επαναλάβουμε ότι πηγαίνοντας στη συνάντηση της 25ης του Νιόβρη, ο στόχος μας θα έπρεπε να πώς μεγιστοποιούμε τις δυνατότητες αυτή η συνάντηση να αποδώσει θετικά αποτελέσματα και να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις επανέναρξης ουσιαστικού διαλόγου που θα οδηγήσει σε λύση στο συμφωνημένο πλαίσιο. Το τονίζω αυτό γιατί θέλω να επαναλάβω ότι ουδέποτε, και προκαλώ τον κ. Αναστασιάδη, ουδέποτε απαιτήσαμε να υπάρξουν οι οποιεσδήποτε υποχωρήσεις στο Κυπριακό από θέματα αρχών για να οδηγηθούμε προς την κατεύθυνση της λύσης.

Θα πω ακόμα κάτι. Ότι εκείνοι που διευκολύνουν την Τουρκία, είναι εκείνοι που με την τακτική τους δεν την υποχρεώνουν να καθίσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και να τοποθετηθεί στην ουσία του Κυπριακού.

Ως κατάληξη θέλω να πω ότι έχω ακυρώσει την αυριανή συνάντηση που θα είχα με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Θεωρώ ότι δεν θα είχε νόημα μια συνάντηση μέσα στο κλίμα το οποίο έχει διαμορφωθεί μετά από τις δηλώσεις του κ. Αναστασιάδη. Ουσιαστικά θα αναλωνόμαστε στο κατά πόσο το ΑΚΕΛ εξυπηρετεί τα συμφέροντα των οποιονδήποτε άλλων εκτός από τους Ελληνοκύπριους. Εάν και εφόσον ο κ. Αναστασιάδης αποφασίσει ότι δεν είναι αυτό που ήθελε να πει τότε εγώ είμαι στη διάθεση του για να καθορίσουμε νέα συνάντηση και να συζητήσουμε τα οποιαδήποτε θέματα.

Τέλος, να πω στον κ. Αναστασιάδη ότι είναι ο κυπριακός λαός που μας κρίνει και μας αξιολογεί ποιων πραγματικά τα συμφέροντα εκπροσωπούμε.

Βίντεο:

Σε ερώτηση από δημοσιογράφο για το τι πρέπει να γίνει με το θέμα των πολιτογραφήσεων το οποίο παίρνει διαστάσεις, ο Γ.Γ του ΑΚΕΛ, Άντρος Κυπριανού, απάντησε:

Νομίζω ότι επιτέλους η κυβέρνηση θα πρέπει να ιεραρχήσει ως πιο σημαντική την υπόσταση της Κυπριακής Δημοκρατίας στο εξωτερικό. Μετά από όλα αυτά τα οποία έχουν γίνει: ανακοινώσεις από την Παγκόσμια Τράπεζα, από διεθνείς οργανισμούς ενάντια στη διαπλοκή, οργανισμούς υπέρ της διαφάνειας, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα στο οποίο συμμετέχει ο Δημοκρατικός Συναγερμός, διεθνή πρακτορεία με τοποθετήσεις τους δυσφημίζουν την Κυπριακή Δημοκρατία και παρόλα αυτά, λυπούμαι να παρατηρήσω ότι η κυβέρνηση εξακολουθεί να σφυρίζει αδιάφορα και να επιχειρεί να αντιμετωπίσει την κριτική την οποία δέχεται στο εσωτερικό της χώρας, αδιαφορώντας παντελώς για το τι λέγεται και το τι γράφεται στο εξωτερικό.

Υπάρχουν διαδικασίες και αυτό που γινόταν πάντοτε ήταν αν υπάρχει μια συνεργασία με την Interpol προτού παραχωρούνται τα οποιαδήποτε διαβατήρια. Αυτό γινόταν επί Τάσσου Παπαδόπουλου, αυτό γινόταν επί Δημήτρη Χριστόφια. Διερωτώμαι λοιπόν ποιο είναι το πρόβλημα το οποίο έχει προκύψει σήμερα και ξεφυτρώνουν όπως τα μανιτάρια αυτές οι τρανταχτές περιπτώσεις που προκαλούν τεράστια ερωτηματικά.

Και βέβαια, δεν είναι μόνο ο Μαλαισιανός επιχειρηματίας και οι Καμποτζιανοί εκπρόσωποι του δικτατορικού καθεστώτος. Είναι, κυρίως, ο Σαουδάραβας. Και τα ερωτήματα θα πρέπει να απαντηθούν επιτέλους από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και από την κυβέρνηση. Και όχι να υπεκφεύγουν λέγοντας ότι θα ελέγξουμε εκ των υστέρων τι πήγε λάθος. Το τι πήγε λάθος νομίζω τα καταλαβαίνει ο καθένας. Η ανάληψη των ευθυνών είναι το ζητούμενο και οι ξεκάθαρες απαντήσεις οι οποίες θα πρέπει να δοθούν όχι μόνο στο εσωτερικό αλλά και στη διεθνή κοινότητα.

Στην περίπτωση του Μαλαισιανού που είναι καταζητούμενος, θα πρέπει να γίνει από την κυβέρνηση μας κάτι;

Η κυβέρνηση της Μαλαισίας του είχε αφαιρέσει αμέσως το διαβατήριο. Διερωτώμαι τι έλεγχός χρειάζεται να γίνει από την Κυπριακή Δημοκρατία για να του αφαιρεθεί το διαβατήριο. Είναι άξιο απορίας αυτό το οποίο συμβαίνει εδώ. Η κυβέρνηση της Μαλαισίας του έχει αφαιρέσει αμέσως το διαβατήριο. Εμείς ακόμα ψαχνόμαστε. Απαράδεκτα πράγματα

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.