Al Jazeera: Η Κύπρος έδωσε διαβατήρια σε συγγενή του Μπιν Λάντεν και καταζητούμενους

Διεθνώς ρεζίλι γίνεται για ακόμα μια φορά η Κύπρος και πάλι με το σχέδιo πολιτογραφήσεων, αφού σύμφωνα με το Al Jazeera που επικαλείται εμπιστευτικά έγγραφα, μεταξύ αυτών που δόθηκε κυπριακή ιθαγένεια υπάρχει ένας μεγάλος αριθμός ατόμων που είναι ύποπτοι για διάπραξη ποινικών αδικημάτων, διαφθοράς, ενώ κάποιοι περιλαμβάνονται σε λίστες διεθνών κυρώσεων.

Συγκεκριμένα, το δίκτυο ισχυρίζεται ότι έχει στην κατοχή του 1.400 εμπιστευτικά έγγραφα, τα οποία παρέχουν πληροφορίες για τα άτομα στα οποία δόθηκαν κυπριακά διαβατήρια Σύμφωνα με αυτά, μεταξύ 2017 και 2019, αναφέρει ότι η Κύπρος πούλησε διαβατήρια σε 35 άτομα που είτε αντιμετώπιζαν ποινικές κατηγορίες, είτε καταδικάστηκαν, είτε αντιμετώπιζαν διεθνείς κυρώσεις.


Ακόμα άλλα άτομα που έλαβαν κυπριακή ιθαγένεια, κατείχαν δημόσια αξιώματα σε διάφορες χώρες, ωστόσο ενδεχομένως να είχαν εμπλακεί σε ξέπλυμα χρήματος και δωροδοκία.

Σε ορισμένες περιπτώσεις, η Κύπρος φαίνεται να έδωσε διαβατήρια σε ανθρώπους λίγες μόνο ημέρες πριν από τη σύλληψή τους ή την καταδίκη τους.

Επιπλέον, η λίστα περιλαμβάνει ένα μέλος της οικογένειας του διεθνούς τρομοκράτη Οσάμα Μπιν Λάντεν.

Όπως υπογραμμίζει το δίχτυο, κατά τις χρονιές 2017-2019, η πλειοψηφία των ατόμων που αιτήθηκαν ιθαγένεια ήταν Κινέζοι, Ρώσοι και Ουκρανία. Ανάμεσα σε αυτούς και ο Ουκρανός κροίσος Μίκολα Ζλοτσέφσκι, ιδιοκτήτης του κολοσσού ενέργειας, Burisma.
Κατά την περίοδο που ο Ζλοτσέφσκι αγόρασε το διαβατήριο του το 2017, ήταν ηδη υπό έρευνα στην Ουκρανία για υποθέσεις διαφθοράς.


Τον περασμένο Ιούνιο, η Κατηγορούσα Αρχή κατήγγειλε ότι ο Ζλοτσέφσκι προσπάθησε να δωροδοκήσει με 6 εκατ. ευρώ τους ερευνητές για να σταματήσουν τις έρευνες.

5F8177Edf5Dd4F06B3014724E09481C3 18
Ukrainian prosecutors display $6m they say was offered as a bribe to drop their long-running investigation into mykola zlochevsky and burisma [al jazeera]
Σύμφωνα με το Al Jazeera, μεταξύ των Ουκρανών που τους χορηγήθηκε κυπριακή ιθαγένεια βρίσκονται:

Η σύζυγος του πρώην Υπουργού Άμυνας της Ουκρανίας, Πάβελ Λεμπέντεφ, Λιουτμίλα Λεμπεντέβα. Τον Οκτώβριο του 2014, η Ουκρανία κίνησε υπόθεση εναντίον οκτώ πρώην υπουργών Άμυνας, συμπεριλαμβανομένου του Λεμπεντέφ. Το γραφείο του στρατιωτικού εισαγγελέα τον υποψιάζεται ότι καταστρέφει τη δομή του στρατού και υπονομεύει την άμυνα της χώρας.
Ο Ουκρανός επιχειρηματίας Vadim Shulman, ο οποίος ανήκει στον κύκλο του ολιγάρχη Igor Kolomoisky.
Ο πρώην, κατά τη διάρκεια της προεδρίας του Βίκτορ Γιανουκόβιτς, επικεφαλής του Ερευνητικού Τμήματος της Φορολογικής Αστυνομίας της Κρατικής Φορολογικής Διοίκησης της Ουκρανίας Ανατόλι Γιακόβιτς.

Ο Κινέζος επιχειρηματίας Zhang Keqiang πήρε επίσης διαβατήριο παρά το ότι καταδικάστηκε σε φυλάκιση για απάτη.


Ο Ali Beglov, Ρώσος εθνικιστής, αγόρασε διαβατήριο στην Κύπρο παρά το ότι φυλακίστηκε και αυτός για εκβιασμό.

Και στις δύο περιπτώσεις, δεν έπρεπε να δοθεί διαβατήριο καθώς βασικός όρος της πολιτογράφησης είναι το καθαρό ποινικό μητρώο.

42Cf894D9Fd94F46Bf271Ab6C776Bca5 18

Τα έγγραφα περιέχουν επίσης τα ονόματα χιλιάδων πλούσιων Ρώσων, πολλοί από τους οποίους έχουν στενούς δεσμούς με το Κρεμλίνο, καθώς και 500 Κινέζων πολιτών που επιθυμούν να πληρώσουν εκατομμύρια δολάρια για ένα διαβατήριο της ΕΕ που παρέχει νόμιμα, τραπεζικά και ταξιδιωτικά προνόμια.

Μαύρου: Ντροπή!

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση του Al jazeera, η βουλευτής ΑΚΕΛ, Ελένη Μαύρου είπε πως, ο τρόπος που δούλευε τα τελευταία χρόνια το πρόγραμμα, ήταν μία διαδικασία για την οποία η Δημοκρατία θα έπρεπε να ντρέπεται.


Επιπλέον, πρόσθεσε πως πιστευει ότι οι νέοι κανονισμοί του 2019 δεν θα αφήνουν χώρο για επανάληψη τέτοιων περιπτώσεων ή για την καταπάτηση των κανονισμών.

Κληθείς να σχολιάσει τις αποκαλύψεις ο Νίκος Νουρής, Υπουργός Εσωτερικών, δικαιολόγησε την παροχή διαβατηρίων σε εγκληματίες αναφέροντας πως “Δεν δόθηκε ιθαγένεια κατά παράβαση των ισχυόντων κανονισμών τη δεδομένη στιγμή.”

 

Το 1ο βίντεο του AlJazeera με όσα άτομα έχουν λάβει Κυπριακή υπηκοότητα 2013-2018 και γιατί δεν έπρεπε να την είχαν λάβει:

 

 

 

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.