Αλά καρτ παραπομπές ασθενών στον ιδιωτικό τομέα χωρίς αιτιολογία – Άλλοι απορρίπτονται χωρις εξήγηση

Άλλοι εγκρίνονται χωρίς αιτιολογία και άλλοι απορρίπτονται χωρίς εξήγηση

 

Αλά καρτ φαίνεται ότι γίνεται η παραπομπή ασθενών με νευρολογικές παθήσεις για αποκατάσταση σε ιδιωτικό νοσηλευτήριο, αφού, σύμφωνα με έκθεση της Ελεγκτικής Υπηρεσίας, η οποία δόθηκε χθες στη δημοσιότητα, άλλοι «παραπέμφθηκαν ως υπεράριθμοι, κατόπιν έγκρισης του Υπουργείου, κατά παράβαση των όρων της σύμβασης και χωρίς καμία αιτιολογία, ενώ άλλοι απορρίφθηκαν με την αιτιολογία της μη διαθεσιμότητας κλινών».

Αναφέρεται μάλιστα ότι ορισμένοι ασθενείς παρέμειναν για μήνες στο νοσηλευτήριο, ενώ άλλοι απορρίφθηκαν με τη δικαιολογία ότι δεν πληρούσαν τα κριτήρια χωρίς να τους δοθούν άλλες εξηγήσεις. Το πιο παράδοξο όμως –για το οποίο εγείρονται ερωτηματικά από την Ελεγκτική Υπηρεσία- είναι ότι δεν τηρούνται οι διαδικασίες όσον αφορά την αξιολόγηση των ασθενών, αφού «οι εκθέσεις φυσιοθεραπείας δεν αξιολογούνται από την αντίστοιχη ομάδα θεραπευτών του δημοσίου, αλλά αποστέλλονται στη συντονίστρια της σύμβασης, η οποία εκτελεί διοικητικά καθήκοντα, ενώ το νοσηλευτήριο δεν αποστέλλει εκθέσεις λογοθεραπείας και εργοθεραπείας».

Η Ελεγκτική Υπηρεσία επισημαίνει ότι «όλες οι διοικητικές πράξεις, οι οποίες εκδίδονται έπειτα από άσκηση διακριτικής εξουσίας, πρέπει να είναι επαρκώς και δεόντως αιτιολογημένες». Τονίζεται επίσης ότι «η αρχή της ισότητας των πολιτών επιβάλλει στη διοίκηση ίση μεταχείριση όλων των πολιτών», κάτι το οποίο δεν φαίνεται ότι τηρείται στην πιο πάνω περίπτωση.

Η υπόθεση, η οποία εντοπίστηκε μετά από έλεγχο των οικονομικών καταστάσεων του Υπουργείου Υγείας για το 2018, αφορά τη σύμβαση την οποία διατηρεί το κράτος με ιδιωτικό νοσηλευτήριο, ύψους €3,7 εκ. συν ΦΠΑ, για παραπομπή ασθενών με νευρολογικές παθήσεις για αποκατάσταση. Σημειώνεται επίσης ότι για την ίδια υπόθεση παρατηρήθηκαν ελλείψεις, όπως μη τήρηση προνοιών της σύμβασης, λάθη στην τιμολόγηση, μη ικανοποιητικός έλεγχος στις χρεώσεις του νοσηλευτηρίου κ.λπ.

Μισό εκατομμύριο κατ’ εξαίρεση χωρίς αιτιολόγηση

Εν τω μεταξύ, αναφέρεται ότι «ο Υπουργός Υγείας ενέκρινε, στα πλαίσια των Σχεδίων Κρατικών Ενισχύσεων, την κατ’ εξαίρεση καταβολή κρατικής ενίσχυσης, χωρίς επαρκή αιτιολογία, σε 24 περιπτώσεις, συνολικού ποσού ύψους 532.500 ευρώ, ενώ η εισήγηση της Επιτροπής Αξιολόγησης ήταν η μη καταβολή κρατικής ενίσχυσης». Εντοπίστηκαν ακόμη «λάθη σε τιμολόγια που εκδόθηκαν προς τον αρμόδιο φορέα υγείας του Η.Β, σχετικά με την παροχή ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης Άγγλων υπηκόων στην Κύπρο, καθώς και αδυναμίες στη διαδικασία τιμολόγησης». Επιπρόσθετα, εντοπίστηκαν «αδυναμίες στον έλεγχο που διενεργείται, πριν την πληρωμή, στα τιμολόγια του Εθνικού Φορέα Υγείας της Γερμανίας, για την παροχή ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης επιδοτούμενων ασθενών».

Η έκθεση καταλήγει στο συμπέρασμα ότι «το Υπουργείο Υγείας σε αρκετές περιπτώσεις παρουσιάζει σοβαρές αδυναμίες ως προς τον καθορισμό και την εφαρμογή διαδικασιών, για σκοπούς διασφάλισης των δημοσίων εσόδων και δαπανών» και ζητά τη λήψη διορθωτικών μέτρων.

Κωνσταντίνος Ζαχαρίου

Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.
Ακολουθήστε μας και στο Google News.