Αλαλούμ για πτήσεις με ιδιωτικά τζετ την εποχή της καραντίνας

Τα Υπουργεία Μεταφορών και Υγείας κατέθεσαν διαφορετικά στοιχεία στη Βουλή

  • Καθημερινή ενημέρωση

    Κάθε πρωί η επικαιρότητα στο inbox σου.

Σύγχυση φαίνεται ότι επικρατεί μεταξύ των κρατικών υπηρεσιών σε σχέση με το πόσες πτήσεις με ιδιωτικά τζετ πραγματοποιήθηκαν την περίοδο της καραντίνας που ήταν κλειστά τα αεροδρόμια.

Τα δύο υπουργεία που έχουν την ευθύνη για τα μέτρα του κορονοϊού στα σημεία εισόδου της Δημοκρατίας (Μεταφορών και Υγείας) κλήθηκαν να απαντήσουν στα ίδια ερωτήματα: Πόσα άτομα εισήλθαν από άλλα νόμιμα σημεία εισόδου στην Κυπριακή Δημοκρατία, π.χ. από μαρίνες με ιδιωτικά σκάφη, από τα αεροδρόμια με ιδιωτικά τζετ, αν αυτά τα άτομα ελέγχθηκαν από τους αρμοδίους βάσει των ίδιων διαδικασιών που είχαν υιοθετηθεί στα αεροδρόμια της Δημοκρατίας, αν υπήρχαν άτομα τα οποία τέθηκαν σε υποχρεωτικό αυτοπεριορισμό, αν κάποια άτομα από αυτά έχουν νοσήσει κ.ο.κ.

Ωστόσο τα δύο υπουργεία έδωσαν διαφορετικά στοιχεία σε ερώτηση η οποία υποβλήθηκε στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου από τον βουλευτή των Οικολόγων Γιώργο Περδίκη. Συγκεκριμένα, ο Υπουργός Μεταφορών Γιάννης Καρούσος ανέφερε ότι το διάστημα από 13 Μαρτίου μέχρι 25 Μαΐου πραγματοποιήθηκαν 18 ιδιωτικές πτήσεις στο αεροδρόμιο Λάρνακας και άλλες 10 στο αεροδρόμιο Πάφου, ενώ ο Υπουργός Υγείας, Κωνσταντίνος Ιωάννου, ανέφερε ότι το διάστημα από 17 Απριλίου μέχρι 25 Μαΐου πραγματοποιήθηκαν 36 ιδιωτικές πτήσεις από το αεροδρόμιο Λάρνακας, χωρίς να κάνει οποιαδήποτε αναφορά για πτήσεις από το αεροδρόμιο Πάφου. Μάλιστα κανένας από τους δύο δεν έδωσε στοιχεία για αφίξεις από τις μαρίνες. Οι απαντήσεις των δύο υπουργών είναι οι ακόλουθες:

Γ. Καρούσος: «Το Τμήμα Πολιτικής Αεροπορίας διατηρεί στοιχεία που αφορούν τις αφίξεις ιδιωτικών τζετ και νοσοκομειακών πτήσεων από τα δύο αεροδρόμια της Δημοκρατίας, τα οποία κατά την περίοδο της κρίσης, δηλαδή από 13.3.2020 μέχρι 25.5.2020, είναι τα εξής: Αεροδρόμιο Λάρνακας “Γλαύκος Κληρίδης” 18 ιδιωτικές πτήσεις με 131 συνολικά επιβάτες και 49 νοσοκομειακές πτήσεις με 34 συνολικά ασθενείς και Αεροδρόμιο Πάφου 10 ιδιωτικές πτήσεις με 22 συνολικά επιβάτες και 2 νοσοκομειακές πτήσεις χωρίς ασθενείς».


Κ. Ιωάννου: «Από τις 17 Απριλίου 2020 που οι Ιατρικές Υπηρεσίες και Υπηρεσίες Δημόσιας Υγείας ανέλαβαν το χειρισμό θεμάτων από πτήσεις επαναπατρισθέντων στα αεροδρόμια, έχουμε ενημερωθεί μέχρι και τις 25/05/2020 για 36 ιδιωτικές πτήσεις που προσγειώθηκαν στο αεροδρόμιο της Λάρνακας με συνολικό αριθμό επιβατών 148». Σημειώνεται ότι τα στοιχεία τα οποία κατατέθηκαν από τον Υπουργό Μεταφορών αφορούν περίοδο μεγαλύτερη κατά ένα μήνα περίπου σε σχέση με τα στοιχεία τα οποία κατατέθηκαν από τον Υπουργό Υγείας. Παρά ταύτα, τα στοιχεία του Υπουργείου Υγείας κάνουν λόγο για μεγαλύτερο αριθμό πτήσεων σε σύγκριση με τα στοιχεία του Υπουργείου Μεταφορών.

Όσον αφορά το ερώτημα εάν τα πιο πάνω πρόσωπα τέθηκαν σε υποχρεωτικό αυτοπεριορισμό, στην απαντητική επιστολή του Κ. Ιωάννου αναφέρεται ότι από τους 148 που ήρθαν με ιδιωτικές πτήσεις στο αεροδρόμιο της Λάρνακας οι 90 οδηγήθηκαν για σκοπούς υποχρεωτικής καραντίνας προς ξενοδοχεία που τους υποδείχθηκαν από την Κυπριακή Δημοκρατία, ενώ σε 58 άτομα δόθηκε ειδική άδεια για να πάνε στις οικίες τους υπό αυτοπεριορισμό 14 ημερών. Όπως αναφέρεται, οι ειδικές άδειες δόθηκαν για περιπτώσεις που αφορούν ανήλικα παιδιά, ασυνόδευτους ανήλικους ασθενείς με πιστοποιητικά από τους θεράποντες ιατρούς και ασθενείς με πιστοποιητικά από τους θεράποντες ιατρούς.

Κωνσταντίνος Ζαχαρίου

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.