ΑΛΕΪΔΑ ΓΚΕΒΑΡΑ: Η Επανάσταση θα αντέξει λόγω κοινωνικής συνείδησης

Όπως έλεγε ο Τσε, στον ιμπεριαλισμό δεν μπορείς να δίνεις ούτε μια παρανυχίδα εμπιστοσύνης


Συνέντευξη στον Νικόλα Νικόλα Μιλήσαμε για μεγάλες μορφές όπως ο Φιντέλ, ο Τσε, ο Ραούλ, ο Καμίλο. Συχνά οι προσωπικότητές τους επισκιάζουν την Επανάσταση του κουβανικού λαού και την αντίστασή του που κρατά τόσα χρόνια. Κάτι που ανατροφοδοτείται από τον ιμπεριαλισμό με ψευδαισθήσεις του τύπου ότι με τη βιολογική απώλεια του Φιντέλ και των ηγετών της Επανάστασης αυτή θα καταρρεύσει. Πώς σχολιάζετε; Είναι ακριβώς αυτό που έκαναν για το λαό της Κούβας που τους κάνει τόσο μεγάλους επαναστάτες.

Είναι το ότι διαμόρφωσαν την κοινωνική συνείδηση μέσα κι από το προσωπικό τους παράδειγμα. Για παράδειγμα ο πατέρας μου έθεσε βασικά σημεία αναφοράς της Επανάστασης. Ένα πράγμα που μας έμαθε είναι όταν δεν καταλαβαίνουμε κάτι, ότι έχουμε το καθήκον να απαιτούμε μια εξήγηση. Να μην φοβόμαστε ποτέ να λέμε αυτό που σκεφτόμαστε. Πάντοτε με σεβασμό και κερδίζοντας το δικαίωμα να ακουστούμε. Αυτό είναι πολύ σημαντικό. Οι νέοι μας έχουν αυτή τη μέθοδο παιδείας. Έχουμε πλήρη συνείδηση της δύναμης που έχουμε ως λαός. Επειδή είναι ένα πράγμα πιο εσωτερικό, πολλοί δεν ξέρουν πως είναι έτσι στην Κούβα.

Είναι δύσκολο να κατανοήσεις σε ποιο επίπεδο βρίσκεται η συνειδητοποίηση του κουβανικού λαού. Είχαμε τα τελευταία χρόνια κάποιους παράγοντες στην οικονομία και ο λαός δεν τους αποδέχεται όταν θεωρεί ότι δεν αξίζουν την αποδοχή του. Υπάρχει μια μεγάλη λαϊκή κριτική και ο λαός μας έχει μεγάλη δύναμη. Και μας ακούνε. Αυτό είναι το σημαντικό. Η Επανάσταση θα αντέξει μετά τη βιολογική απουσία των μεγάλων ανθρώπων που ηγήθηκαν του λαού μας. Αντέξαμε και αντισταθήκαμε για τόσα χρόνια τόσο κοντά από το πιο μεγάλο ιμπεριαλιστικό κέντρο.

Αυτό δεν έγινε λόγω μιας χούφτας επαναστατών. Αυτό έγινε λόγω της ανεπτυγμένης κοινωνικής συνειδητοποίησης του λαού μας. Αυτός ο λαός αποφάσισε και ξέρει τι θέλει. Δεν θα ήθελα να είμαι στη θέση αυτού που θα ηγηθεί του λαού μετά την ιστορική ηγεσία της Επανάστασης, λόγω της λογικής σύγκρισης με τον Φιντέλ. Θα είναι δύσκολο, αλλά το σημαντικό είναι η βούληση του λαού και η προσήλωση του ΚΚ Κούβας.


 

Πώς βλέπετε τη διαδικασία επικαιροποίησης του σοσιαλιστικού συστήματος;

Υπήρξε αρκετή κριτική. Το ΚΚ Κούβας ετοίμασε μια σειρά από θέματα. Αυτά έτυχαν μιας ανάλυσης από το λαό σε κάθε χώρο εργασίας, στα σχολεία, στα πανεπιστήμια, παντού. Ο λαός είπε τις απόψεις του. Η Εθνοσυνέλευση Λαϊκής Εξουσίας ενέκρινε πρόσφατα το τελικό έγγραφο με πάνω από 1.800 τροπολογίες που έκανε ο κουβανικός λαός. Οι αλλαγές του αρχικού κειμένου έγιναν μέσω της λαϊκής συμμετοχικής δημοκρατίας και αυτό είναι που ενέκρινε το κοινοβούλιο. Ως λαός είμαστε πολύ κριτικοί. Έχουμε την πολιτική παιδεία για να κάνουμε κάτι τέτοιο. Έτσι αυτό που θα γίνει, είναι μια απόφαση του λαού.

 

Οι ΗΠΑ είχαν αλλάξει τακτική από το μαστίγιο στο καρότο με τον Ομπάμα, που διατήρησε το στόχο της ανατροπής του σοσιαλισμού. Πώς είδατε τις ανακοινώσεις του Τραμπ για την Κούβα;

Ο Ομπάμα έβαλε λίγο βερνίκι στην επιθετικότητα των ΗΠΑ, αλλά οι χειρότερες κυρώσεις της Ουάσινγκτον ενάντια στο λαό μας τέθηκαν στην περίοδο του Ομπάμα. Απλά ήταν έξυπνος πολιτικός και εμφανιζόταν ως κάποιος που ήθελε «αλλαγές». Στην τακτική, όχι στη στρατηγική. Ο στόχος του Ομπάμα παρέμενε η ανατροπή της Επανάστασης. Συνεχίζεται η ίδια πολιτική και ο Τραμπ απλά είναι πιο χοντροειδής. Το απέδειξε όταν έκανε τις ανακοινώσεις του με τη χρηματοδοτούμενη από τις ΗΠΑ αντικουβανική μαφία του Μαϊάμι. Δίπλα από τρομοκράτες και δολοφόνους. Και πρέπει εδώ να πω ότι δεν είναι όλοι οι Κουβανοί που ζουν στις ΗΠΑ εχθροί του λαού μας, όπως τα μέλη αυτής της αντιδραστικής και τρομοκρατικής μαφίας. Ο στόχος των ΗΠΑ πάντα ήταν ο ίδιος ενάντια στο λαό μας. Ο Τραμπ απλά επέστρεψε και στο πρόσωπο των προηγούμενων Προέδρων των ΗΠΑ. Δεν ανησυχούμε. Όλοι ξέρουν ότι ο λαός μας δεν γονατίζει παρά μόνο για να αποτίσει φόρο τιμής στους ήρωες της ανεξαρτησίας και της Επανάστασής του. Ο αγώνας μας συνεχίζεται. Μας έδωσαν περισσότερη δύναμη. Μπορεί να είναι και καλύτερα, γιατί πολλοί παρασύρθηκαν με τον Ομπάμα. Νόμισαν ότι υπήρξε αλλαγή. Νόμιζαν λανθασμένα ότι τερματίστηκε ο αποκλεισμός. Ακριβώς το αντίθετο έγινε. Ο Ομπάμα ήταν ίσως ο χειρότερος σφιγκτήρας πάνω στην κουβανική οικονομία. O λαός μας και όλοι οι λαοί πρέπει να θυμούνται αυτό που έλεγε ο Τσε για τον ιμπεριαλισμό: Δεν μπορείς να του δίνεις ούτε μια παρανυχίδα εμπιστοσύνης.


 

Πώς απαντάτε σε όσους λένε ότι ο Τσε ήταν ενάντια στη Σοβιετική Ένωση;

Ο πατέρας μου ήταν πάντοτε κριτικός. Το ίδιο έπραττε και με τη Σοβιετική Ένωση, αλλά με πολύ σεβασμό προς το σοβιετικό λαό, τον οποίο σεβόταν και θαύμαζε και για το ρόλο του σε παγκόσμιο επίπεδο. Ήταν επικριτικός όταν η ΕΣΣΔ δεν έδινε την αναγκαία στήριξη στις νέες επαναστάσεις και τους έδειχνε το λάθος τους. Έλεγε ότι κάθε επαναστατική διαδικασία, όσο μικρή κι αν ήταν, ξεκολλούσε τον κόσμο από την μεγάλη αυτοκρατορία. Όλες έπρεπε να στηριχθούν. Αν μετά δεν μετατρέπονταν σε σοσιαλιστικές, δεν ήταν το σημαντικό. Το σημαντικό ήταν να στηριχθεί η προσπάθεια απελευθέρωσης και αξιοπρέπειας. Η ίδια η ζωή θα καθιστούσε τον καθένα να συνειδητοποιηθεί περισσότερο. Ο παπάς μου έλεγε: «Η επανάσταση θα είναι είτε σοσιαλιστική είτε καρικατούρα επανάστασης». Μπορεί να γίνει καρικατούρα, γιατί δεν είναι όλοι έτοιμοι για σοσιαλιστική πραγματική επανάσταση, αλλά το διεθνές σοσιαλιστικό κίνημα έπρεπε να στηρίξει τις επαναστάσεις ως βάσεις για να ξεκολλήσει από τον ιμπεριαλισμό και να αρχίσει μια άλλη διαδικασία. Και το έκανε άμεσα, λέγοντας τα σύκα σύκα και την σκάφη σκάφη.

 

Μέσα από τα γραπτά του βλέπουμε ένα διαχωρισμό και ένα περισσότερο σεβασμό στην ΕΣΣΔ μέχρι το θάνατο του Στάλιν, ενώ μας έχετε πει και για το όταν μιλούσε στους δεσμοφύλακές του στο Μεξικό για την προσωπικότητα του Στάλιν. Ο παπάς μου μελέτησε πάρα πολύ τον Μαρξ, τον Ένγκελς, τον Λένιν και τον Στάλιν.

Για να κριτικάρεις πρέπει να ξέρεις. Πρέπει να αξιολογήσεις τη χρονική περίοδο όπου έδρασαν. Είναι πολύ εύκολο να κριτικάρεις από έξω. Όταν ζεις μια κατάσταση, μπορεί να κάνεις λάθη. Για να κριτικάρεις πρέπει να μελετάς πολύ. Ο παπάς μου ήταν πολύ διαβασμένος. Μελέτησε και μίλησε με τον ίδιο τον Μάο Τσε Τουνγκ και μπορούσε να συζητήσει τεκμηριωμένα μαζί του. Αυτό ήταν ένα πλεονέκτημα του Τσε. Δεν ασκούσε κριτική για χάρη της κριτικής. Αν ασκούσε κριτική, ήταν γιατί είχε ψάξει και είχε βρει απαντήσεις. Για αυτό και η κριτική του ήταν εποικοδομητική και γινόταν σεβαστός.


 

Επιστρέφοντας στις προσωπικές σας εμπειρίες, τι σας έχει μείνει από τη συμμετοχή σας σε ιατρικές μπριγάδες;

Από τις διεθνιστικές αποστολές μάς μένουν πάρα πολλά. Εργάστηκα ως γιατρός δύο χρόνια στην Ανγκόλα και γι’ αυτό δεν ανέχομαι ακόμη περισσότερο το ρατσισμό και την αποικιοκρατία. Αντιδρώ πάρα πολύ έντονα. Είμαι παιδίατρος και είδα παιδιά να πεθαίνουν, ενώ θα μπορούσα να τα σώσω αν είχα αρκετά φάρμακα. Αυτό δεν είναι δίκαιο. Επειδή ένα παιδί είναι μαύρο ή ζει στο νότο αυτού του πλανήτη σημαίνει ότι πρέπει να είναι καταδικασμένο σε θάνατο; Δεν υπάρχει κανένα δικαίωμα σε αυτή την κατάσταση. Γι’ αυτό αντιδρώ σε οτιδήποτε ρατσιστικό κι αποικιοκρατικό και ενάντιά τους θα παλεύω μέχρι την τελευταία μου πνοή. Από την άλλη μέσα από τις διεθνιστικές αποστολές, μαθαίνουμε πάρα πολλά. Θα σας πω μια ιστορία. Από μια ιθαγενή έγινα καλύτερη γιατρός. Ήρθε και τη ρώτησα αυτά που πάντοτε ρωτάμε τους ασθενείς. Όνομα, ηλικία, διεύθυνση κ.τ.λ. Και μου είπε: «Τι σχέση έχουν αυτά με τον πόνο που νιώθω;». Είχε απόλυτο δίκαιο. Έκτοτε όποιον ασθενή βλέπω πρώτα ρωτώ τι έχει και μετά τα στοιχεία του. Το πρώτο είναι αυτό που χρειάζεται ο ασθενής. Και μου το έμαθε μια ιθαγενής. Αυτό που θέλω να πω είναι ότι μέσα από αυτές τις αποστολές μαθαίνουμε πολλά πράγματα. Είναι μια καταπληκτική σχολή για να βελτιώσουμε τη σπουδή μας.

 

Σε μια τέτοια κουβανική ιατρική εκστρατεία, την Operacion Milagro (Επιχείρηση Θαύμα), φαίνεται ότι θεραπεύτηκε από καταρράκτη και βρήκε ξανά την όρασή του και ο Βολιβιανός που είχε τραβήξει τη σκανδάλη για λογαριασμό του αμερικανικού ιμπεριαλισμού στη δολοφονία του Τσε. Πώς νιώσατε όταν το μάθατε;

Η είδηση αυτή δεν μπορεί να επιβεβαιωθεί 100%. Δεν μπορούμε να είμαστε σίγουροι ότι ισχύει, γιατί στη Βολιβία έχει πάνω από πέντε άτομα που έχουν το ίδιο ονοματεπώνυμο με το συγκεκριμένο πρόσωπο. Είναι όμως πιθανόν αυτό να έχει γίνει. Και αυτό να ισχύει, δεν συμβαίνει κάτι. Όταν οι γιατροί μας δέχονται έναν ασθενή, δεν μπορούν να ενδιαφέρονται για το ποιος είναι αυτός, αλλά στο πώς μπορούν να βοηθήσουν. Αν μπορούμε να είμαστε χρήσιμοι, αυτό πρέπει να κάνουμε ως Κουβανοί γιατροί, χωρίς κανένα πρόβλημα. Μπορεί και να εγχειρίστηκε από τους γιατρούς μας, κι αυτό είναι το σωστό.


 

 

Η σοσιαλιστική Κούβα μάς έμαθε να είμαστε άνθρωποι της θυσίας

Η Κούβα παραμένει σύμβολο του σοσιαλισμού. Το αποδεικνύει και με τη διεθνιστική αλληλεγγύη της. Τι κάνει την Κούβα να ξεχωρίζει; Ο σοσιαλισμός και οι αξίες μας. Το ότι ο άνθρωπος μπαίνει πάνω από όλα. Για παράδειγμα όταν ξέσπασε ο ιός του Έμπολα στην Αφρική, ο ΠΟΥ δεν αποτάθηκε σε κάποια ανεπτυγμένη καπιταλιστική χώρα. Δεν πήγε στις ΗΠΑ ή στην ΕΕ.

Αποτάθηκε στην Κούβα. Και οι Κουβανοί γιατροί σταμάτησαν αυτή την επιδημία που θα ήταν επικίνδυνη για όλο τον κόσμο. Η σοσιαλιστική Κούβα μάς έμαθε να είμαστε άνθρωποι που είναι έτοιμοι να θυσιαστούν για να σωθούν ζωές και να βοηθήσουμε την ανθρωπότητα. Και το παράδειγμα της Κούβας είναι πολύ σημαντικό, γιατί δείχνει ότι αν μπορούμε εμείς που είμαστε ένας φτωχός σε πόρους λαός και βρισκόμαστε ενάντια στον αμερικανικό ιμπεριαλισμό, τότε ο κάθε λαός μπορεί να το πράξει.

 

 

 

 

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.