ΕΕ και ΗΠΑ στηρίζουν την ολοκληρωτική τρομοκρατία του Κιέβου αφήνοντας τη δημοκρατία μόνο σε επίπεδο συνθημάτων

Την αναγκαιότητα οι λαοί να μάθουν από τα λάθη του παρελθόντος και να συνθλίψουν την απειλή του φασισμού που αναγεννιέται μέσα από μια νέα καπιταλιστική κρίση, υποδεικνύει μιλώντας στη «Χ» ο Αλεξάντερ Ποτάποφ, βουλευτής του Κομμουνιστικού Κόμματος Ρωσικής Ομοσπονδίας (ΚΚΡΟ). Ο Ρώσος κομμουνιστής αναλύει τα χαρακτηριστικά του φασισμού, ιδιαίτερα στην Ουκρανία και τονίζει ότι η στήριξη που δίνουν ΕΕ και ΗΠΑ τόσο στο φασιστικό καθεστώς του Κιέβου όσο και στα αντιδημοκρατικά καθεστώτα της Βαλτικής, αποδεικνύουν ότι οι διακηρύξεις τους περί δημοκρατίας και ανθρωπίνων δικαιωμάτων παραμένουν απλά συνθήματα. Ο Α. Ποτάποφ αναλύει την κατάσταση στην Ουκρανία με τον εντεινόμενο αντικομμουνισμό, μιλά για τις επαφές που είχε με πρόσφυγες και την εσωτερική κατάσταση στη Ρωσία.

ALEXANDER POTAPOV

Συνέντευξη στον Νικόλα Νικόλα

Βρεθήκατε στην Κύπρο για μια εκδήλωση για την απειλή του φασισμού. Πώς αντικρίζετε ως ΚΚΡΟ το ζήτημα;

Η ΕΣΣΔ πέρασε δύσκολες στιγμές υπό την κατοχή του χιτλεροφασισμού στο Μεγάλο Πόλεμο και με τεράστιες θυσίες κερδίσαμε τους Γερμανούς. Πολλές χώρες συμμετείχαν στο Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, συμπεριλαμβανομένων των χιλιάδων Κυπρίων εθελοντών, αλλά τις μεγαλύτερες απώλειες και τη σημαντικότερη συμβολή για τη νίκη επί του φασισμού την είχε η ΕΣΣΔ. Οι νέες γενιές πρέπει να παίρνουν μαθήματα από την ιστορία για τον κίνδυνο ανάπτυξης του φασισμού που επανέρχεται σήμερα.

Ως κομμουνιστές θεωρούμε ότι αυτή η ιστορική αλήθεια πρέπει να είναι γνωστή σε όλους τους λαούς για να διδαχθούμε από τα λάθη του παρελθόντος. Ο φασισμός αναδεικνύεται μετά από σοβαρές κρίσεις του καπιταλισμού και του ιμπεριαλισμού, οδηγώντας την ανθρωπότητα σε επικίνδυνους τρόπους.

Οι χώρες που επιδιώκουν να επιβάλουν πολιτικές και τρόπο ζωής σε άλλους λαούς πρέπει να γνωρίζουν ότι η Ρωσία ως χώρα και εμείς ως κόμμα μαζί με άλλες προοδευτικές δυνάμεις, όπως είναι και το ΑΚΕΛ, έχουν «εμβολιαστεί» με τον αντιφασιστικό αγώνα και δεν θα επιτρέψουν να περάσει ο φασισμός. Μας ενοχλεί η εξάπλωση του φασισμού στην Ευρώπη και ιδιαίτερα σε πρώην σοβιετικές δημοκρατίες, όπως είναι για παράδειγμα οι χώρες της Βαλτικής.

Μας εκπλήττει που η ΕΕ τηρεί διφορούμενη στάση αναλόγως περίπτωσης. Κλείνει τα μάτια στην αναβίωση του φασισμού σε χώρες όπως η Λετονία, η Εσθονία και η Λιθουανία που είναι μέλη της ΕΕ. Εκεί όπου πλήθος πολιτών δεν έχει καν πολιτικά δικαιώματα. Με τη στήριξη ΕΕ και ΗΠΑ στερούνται σε αυτές τις χώρες το δικαίωμα ψήφου εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες με αποτέλεσμα να σχηματίζονται κυβερνήσεις που δεν ανταποκρίνονται στη λαϊκή βούληση. Τα συνθήματά τους περί δημοκρατίας και ανθρωπίνων δικαιωμάτων παραμένουν απλά συνθήματα.

Και αυτή η πολιτική ανοχής στο φασισμό κορυφώθηκε με τις ανατροπές στην Ουκρανία. Ποια είναι η θέση σας για την ουκρανική κρίση;

Στο Κίεβο με τη βοήθεια της ΕΕ και των ΗΠΑ αποδεδειγμένα πραγματοποιήθηκε φέτος πραξικόπημα από τους οπαδούς του Μπαντέρα (σ.σ. Oυκρανός συνεργάτης των ναζί την περίοδο της κατοχής στη ΕΣΣΔ που εντάχθηκε με άλλους φασίστες στα SS πολεμώντας το σοσιαλισμό) που άρπαξαν την εξουσία. Ενα πραξικόπημα μια μέρα μετά που υπήρξαν συμφωνίες με τον Ουκρανό Πρόεδρο, που ήταν σαν να μην υπήρξαν ποτέ, τόσο για τους πραξικοπηματίες όσο και για ΕΕ-ΗΠΑ που τις συνυπέγραψαν.

Μέσα από το διάλογο για την εξωτερική πολιτική της Ουκρανίας θα μπορούσε να αποφευχθεί η κρίση. Ιδιαίτερα εάν υιοθετείτο η πρόταση του ΚΚ Ουκρανίας για δημοψήφισμα ως προς τη συμφωνία με την ΕΕ. Μετά το πραξικόπημα δεν υπάρχει καν χώρος για τον όποιο διάλογο. Το νέο καθεστώς χτύπησε όλους τους αντιπάλους και επέβαλε καθεστώς τρομοκρατίας ενάντια στην όποια αντίθετη άποψη.

Ιδιαίτερα ενάντια στους κομμουνιστές.

Οι κομμουνιστές δέχθηκαν πάμπολλες επιθέσεις από τους φασίστες και το καθεστώς τους. Εκαψαν τα γραφεία του ΚΚ Ουκρανίας, μεγάλος αριθμός κομμουνιστών ξυλοκοπήθηκε, εκδιώχθηκαν από τη Βουλή και τροχιοδρομήθηκε νομική διαδικασία για να τεθεί συνολικά εκτός νόμου το κόμμα.

Κτύπησαν βετεράνους του Μεγάλου Πολέμου και βεβήλωσαν μνημεία για την αντιφασιστική νίκη. Η ΕΕ με τη στάση της στην Ουκρανία δείχνει ότι «αγνοεί» τόσο τα μαθήματα του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου όσο και τις αποφάσεις της δίκης της Νυρεμβέργης.

Με το πραξικόπημα στην Ουκρανία ουσιαστικά διοικούν οι εκλεκτοί για την ΕΕ ολιγάρχες δημιουργώντας ένα καθεστώς που μας παίρνει πίσω στον προηγούμενο αιώνα.

Η Ουκρανία περνούσε από πριν μια δύσκολη κοινωνικο-οικονομική κατάσταση, κάτι που έδωσε την ευκαιρία στον φασισμό να αναδειχθεί. Ως ΚΚΡΟ, αλλά και ευρύτερα ως ρωσικός λαός, ήταν πολύ οδυνηρό να βλέπουμε φασίστες να κτυπούν βετεράνους της αντιφασιστικής νίκης και πολίτες που έφεραν σύμβολα της νίκης στο Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Οπως οδυνηρό ήταν να βλέπουμε βανδαλισμούς σε αντιφασιστικά και σοβιετικά μνημεία και σε αγάλματα του Λένιν, που ως επικεφαλής του κόμματος των Μπολσεβίκων δημιούργησε την Ουκρανία εντός της ΕΣΣΔ.

Πρέπει να πούμε ότι οι διώξεις κατά των ρωσώφωνων Ουκρανών και όλα αυτά που είπα προηγουμένως δείχνουν ότι οι φασίστες δημιουργούν ένα αντιρωσικό μίσος. Κτυπούν καθετί προέρχεται από τη Ρωσία, συμπεριλαμβανομένου του Λένιν. Ο αντικομμουνισμός είναι ένα από τα χαρακτηριστικά γνωρίσματα του φασισμού, κάτι που αποδεικνύεται και από το σημερινό καθεστώς του Κιέβου.

ukraine-nazi-march-1

 

Ποια άλλα χαρακτηριστικά του φασισμού διακρίνετε σήμερα στην Ουκρανία;

Εχουν δημιουργηθεί τάγματα εφόδων που κτυπούν σπίτια κομμουνιστών, ρωσώφωνων ή ουκρανόφωνων αντιδρούντων στο καθεστώς. Αυτό δείχνει μια ολική τρομοκρατία εξολόθρευσης που είναι επίσης χαρακτηριστικό του φασισμού.
Υπάρχει επίσης μια εκστρατεία αλλαγής τοπωνυμίων, οδών κ.τ.λ. που στόχο έχει να καταστρέψει ακόμη και την ανάμνηση των καλών σχέσεων των λαών μας επί ΕΣΣΔ. Ακόμη ένα χαρακτηριστικό του φασισμού.

Φέτος τον Απρίλιο είχαμε στην Οδησσό το έγκλημα, όπου έκαψαν αντιδρούντες στο καθεστώς ζωντανούς. Κάτι που μας θυμίζει ανάλογα εγκλήματα του χιτλεροφασισμού, όπως είχε γίνει στο Χατίν της Λευκορωσίας από τους Γερμανούς το 1941. Μας θύμισε και τη σφαγή των Αμερικανών στον Σον Μι του Βιετνάμ. Ακόμη ένα χαρακτηριστικό του φασισμού.

ΕΕ και ΗΠΑ πολύ λίγο έχουν προβάλει μέσω των ΜΜΕ τους αυτά τα φασιστικά εγκλήματα στην Ουκρανία. Και ένα επιπλέον χαρακτηριστικό του φασισμού είναι ο έλεγχος επί των ΜΜΕ.

Πώς βλέπετε τις αντιδράσεις σε αυτό το φιλοναζιστικό πραξικοπηματικό καθεστώς που στηρίζεται από ΕΕ-ΗΠΑ-ΝΑΤΟ;

Παρά τον πόλεμο προπαγάνδας, οι πληθυσμοί στην Κριμαία και στην ανατολική Ουκρανία, το Ντονμπάς, δεν αποδέχθηκαν να υποκύψουν στο νέο καθεστώς. Ο κόσμος στην Κριμαία με το δημοψήφισμά του πέτυχε την ειρήνη και ενώθηκε ξανά με τη Ρωσία. Σε αντίθεση στο Ντονμπάς (σ.σ. Ντονέτσκ και Λουγκάνσκ) το Κίεβο εξαπέλυσε το στρατό οδηγώντας σε αιματοχυσία με στόχο να καταπνίξουν την εξέγερση κατά του φασιστικού καθεστώτος.

Το πρόβλημα είναι σύνθετο. Αντιδρούν στο καθεστώς Ουκρανοί είτε είναι ρωσώφωνοι είτε όχι. Υπάρχουν λόγω της πολύχρονης συμβίωσης μικτές οικογένειες και δεν αποδέχονται την επιβολή των φασιστών. Ρώσοι και Ουκρανοί ουδέποτε έβλεπαν τους εαυτούς τους ως δυο λαούς. Από το πρώτο ρωσικό κράτος με έδρα το Κίεβο μέχρι και μετά τη διάλυση της ΕΣΣΔ.

Εμείς ως ΚΚΡΟ πρωτοστατούμε στην προσπάθεια αποστολής ανθρωπιστικής βοήθειας στον άμαχο πληθυσμό του Ντονμπάς που υποφέρει, αφού γίνεται στόχος του Κιέβου. Μετά τις δικές μας αποστολές άρχισε και το επίσημο ρωσικό κράτος ανάλογες προσπάθειες.

Μιλάμε για πολύ αντίξοες συνθήκες από τη στρατιωτική καταστολή του καθεστώτος. Σκοτώνουν ειρηνικούς άμαχους συμπεριλαμβανομένων παιδιών. Δημιούργησαν κύμα προσφύγων. Μιλώντας με πρόσφυγες και με συγγενείς νεκρών μάς τονίζουν ότι δεν πρόκειται ποτέ να υποκύψουν στους θύτες που προβάλλουν το φασισμό τους. Το καλοκαίρι είχα την ευκαιρία σε μια κομματική συγκέντρωση να συναντήσω γυναίκες πρόσφυγες από την περιοχή με τα παιδιά τους.

Οι σύζυγοί τους ήταν στην περιοχή πολεμώντας το φασιστικό καθεστώς. Μας είπαν ότι οι συνθήκες είναι άθλιες, αφού η ΕΕ εξοπλίζει το φονικό χέρι του καθεστώτος. Μας είπαν όμως ότι θα πολεμήσουν και θα αντισταθούν μέχρι τέλους. Είναι δύσκολο να μιλώ γι’ αυτό το θέμα. Θυμάμαι τα δάκρυα στα μάτια αυτών των Ουκρανών μητέρων που τόνιζαν ότι δεν θα αποδεχθούν ποτέ το φασισμό. Δεν ήταν ρωσώφωνες.

Ηταν έτοιμες να αφήσουν τα παιδιά τους και να επιστρέψουν στο Ντονμπάς στη θέση των ανδρών τους, εάν σκοτωθούν. Αυτό αποδεικνύει σε πιο σημείο έχει φέρει το Κίεβο τον πληθυσμό του Ντονμπάς.

Το ΚΚΡΟ είναι το μεγαλύτερο κόμμα της αντιπολίτευσης. Στηρίζετε τον Βλ. Πούτιν ενάντια στις κυρώσεις ΗΠΑ-ΕΕ και στην επιθετικότητα του ΝΑΤΟ με πρόφαση την ουκρανική κρίση που οι ίδιοι δημιούργησαν. Ποια είναι η κατάσταση στο εσωτερικό μέτωπο;

Ανεξάρτητα από τη στήριξη που δίνουμε στην εξωτερική πολιτική της Ρωσίας, εντούτοις δεν σταματάμε να παλεύουμε για την αλλαγή στα κοινωνικο-οικονομικά θέματα της χώρας. Η επίθεση που δέχεται από τη Δύση η Ρωσία κατά κάποιο τρόπο έχουν βοηθήσει στην ανάδειξη του πατριωτισμού. Η κυβέρνηση δεν μπορεί να αγνοεί τα αισθήματα της πλειοψηφίας.

Ετσι οι συνθήκες έχουν οδηγήσει τον Πούτιν και την κυβέρνηση να υιοθετήσουν αρκετές από τις θέσεις του ΚΚΡΟ σε εσωτερικά ζητήματα, όπως το βιομηχανικό, τη γεωργία και το εισαγωγικό εμπόριο. Και η Ρωσία έχει μείνει πίσω από την οικονομική κρίση. Η κυβέρνηση λαμβάνει αποφάσεις για στρατηγικές αντιμετώπισης, αλλά ουσιαστικά στην πλειοψηφία τους παραμένουν συνθήματα. Εμείς γνωρίζουμε πολύ καλά ότι υπάρχει το μεγάλο κεφάλαιο και οι ολιγάρχες στη Ρωσία. Ολιγάρχες που έχουν ιδιαίτερες σχέσεις με τη Δύση, ενώ ουσιαστικά η κυβέρνηση αίρεται και φέρεται λίγο πολύ από αυτούς τους ανθρώπους και το κεφάλαιο.

Ως ΚΚΡΟ παλεύουμε για μια ανεξάρτητη οικονομική ανάπτυξη στη Ρωσία. Θυμόμαστε το πώς το σοσιαλιστικό κράτος της ΕΣΣΔ ανέπτυξε την οικονομία κερδίζοντας παράλληλα το φασισμό στο Μεγάλο Πατριωτικό Πόλεμο. Γίνονται τώρα έντονες συζητήσεις στη Δούμα για τον προϋπολογισμό του 2015 και δίνουμε μάχες.

Εχουμε ξεκάθαρη θέση ως ΚΚΡΟ, αλλά τα πάντα εξαρτώνται από τον Πούτιν, την κυβέρνηση και τον κύκλο του, που έχουν ξεκάθαρη κοινοβουλευτική πλειοψηφία. Ακόμη και για την υλοποίηση όσων οι ίδιοι αποφασίζουν. Το ΚΚΡΟ θα συνεχίσει να αγωνίζεται λαμβάνοντας υπόψιν τις πραγματικές συνθήκες εντός και εκτός Ρωσίας για την ανάπτυξη του λαού μας και των αναγκών του.