Αλέξης Αλέκου: Αυτές οι εκλογές θα καθορίσουν το μέλλον μας

«Είτε ο τόπος θα βουλιάξει στα αδιέξοδα της οριστικής διχοτόμησης, της διαπλοκής και της φτωχοποίησης της κοινωνίας, είτε θα ανοίξει ο δρόμος για τη μεγάλη προοδευτική αλλαγή που χρειάζεται η Κύπρος και ο λαός της».

Αυτό είναι το βασικό διακύβευμα των επικείμενων βουλευτικών εκλογών, όπως τονίζει στη συνέντευξή του στη «Χαραυγή» ο υποψήφιος του ΑΚΕΛ στην επαρχία Λάρνακας, Αλέξης Αλέκου. Το μήνυμα πρέπει να είναι ότι υπάρχει ελπίδα και ελπίδα υπάρχει μόνο με ενισχυμένη Αριστερά, υποδεικνύει επίσης.


Συνέντευξη στον Τάσο Περδίο

Σε τι διαφέρουν αυτές οι βουλευτικές εκλογές από προηγούμενες σε ό,τι αφορά στο βασικό διακύβευμα;

Η κρισιμότητα των επερχόμενων εκλογών έγκειται στην τραγικότητα της κατάστασης που βιώνουμε σήμερα στην Κύπρο. Η χώρα μας ανεβαίνει δύο-δύο τα σκαλιά της διεθνούς κατάταξης της διαφθοράς, η κυβέρνηση έχασε κάθε ίχνος αξιοπιστίας τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό, τα σκάνδαλα αποκαλύπτονται το ένα μετά το άλλο και ταυτόχρονα οι τράπεζες, με τις ευλογίες της κυβέρνησης, ξεσπιτώνουν οικογένειες. Παράλληλα, η αλλοπρόσαλλη πολιτική του Νίκου Αναστασιάδη-ΔΗΣΥ στο Κυπριακό έφερε την πατρίδα μας στο κατώφλι της διχοτόμησης. Αυτές οι εκλογές, λοιπόν, θα καθορίσουν το μέλλον μας: είτε ο τόπος θα βουλιάξει στα αδιέξοδα της οριστικής διχοτόμησης, της διαπλοκής και της φτωχοποίησης της κοινωνίας, είτε θα ανοίξει ο δρόμος για τη μεγάλη προοδευτική αλλαγή.


 

Το ψηφοδέλτιο περιλαμβάνει αρκετούς νέους σε ηλικία ανθρώπους. Ποιο είναι το πολιτικό μήνυμα σε μια εποχή που υπάρχει σοβαρό κοινωνικό πρόβλημα αδιαφορίας των νέων για τα κοινά;

Δεν θεωρώ ότι η αδιαφορία είναι το κυρίαρχο που χαρακτηρίζει τους νέους μας, αλλά η απογοήτευση. Αυτό τουλάχιστον είναι που εισπράττω τόσο από άτομα της δικής μου ηλικίας, όσο και από τους φοιτητές μου στο πανεπιστήμιο. Απογοήτευση, διότι βλέπουν τους κόπους τους και τις στερήσεις των γονιών τους για να σπουδάσουν να μην έχουν αντίκρισμα. Βλέπουν την αναξιοκρατία, τα σκάνδαλα, την ατιμωρησία, τον νεποτισμό των κυβερνώντων. Αυτή η δικαιολογημένη απογοήτευση έχει ως φυσικό επακόλουθο την απώλεια της ελπίδας ότι μπορεί να αλλάξει η σημερινή κατάσταση. Και ασφαλώς το μήνυμα που πρέπει να σταλεί είναι ότι υπάρχει ελπίδα, υπάρχει ο δρόμος προς μια νέα πολιτική κατεύθυνση.

 

Ποιος είναι ο ρόλος της Αριστεράς, ειδικά στις συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί τα τελευταία 8 χρόνια με την κυβέρνηση Αναστασιάδη – ΔΗΣΥ;


Ο βασικότερος λόγος ύπαρξης κάθε πολιτικής παράταξης είναι η υλοποίηση των θέσεών της για τα κυρίαρχα ζητήματα που απασχολούν τον λαό. Το να αυξηθούν τα ποσοστά ενός κόμματος, μπορεί να έχει μια σχετική αξία, αλλά θα πρέπει να συνοδεύεται και με πρακτικά οφέλη για τον λαό που θέλει λύσεις στα προβλήματά του και προοπτική στον τόπο του. Η Αριστερά στην Κύπρο έχει στρατηγική πρόταση για διέξοδο από τη σημερινή άθλια κατάσταση στην οποία βρισκόμαστε. Έχει προτάσεις για το σήμερα και όραμα για το αύριο.

 

Σε τοπικό επίπεδο, τι να περιμένει κάποιος από ένα βουλευτή Λάρνακας σχετικά με τα προβλήματα της επαρχίας;

Δημιουργήθηκε η αντίληψη ότι η Λάρνακα αποτελεί τον «φτωχό συγγενή». Και ασφαλώς αυτή η αντίληψη δεν είναι αυθαίρετη. Πολλές επενδύσεις διοχετεύτηκαν σε άλλες πόλεις, ενώ αρκετά κυβερνητικά έργα έμειναν στάσιμα. Θεωρώ ότι η Λάρνακα είναι η επαρχία με τις μεγαλύτερες προοπτικές ανάπτυξης. Ήδη με τον Αντρέα Βύρα στο πηδάλιο του δήμου εκσυγχρονίζονται οι υποδομές και ταυτόχρονα υπάρχει στρατηγικό πλάνο για επενδύσεις και ποιοτικές αναπτύξεις. Θα πρέπει η νέα Βουλή να αναπτύξει πρωτοβουλίες, έτσι ώστε να ανακουφιστούν ιδιαίτερα οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις και να συγκρατηθεί το εργατικό δυναμικό στη Λάρνακα.


 

Ποιο είναι το μήνυμα προς τους ψηφοφόρους, με δεδομένο ότι και πάλι αναμένονται πολύ υψηλά ποσοστά αποχής;

Σε αυτές τις εκλογές η στάση όλων μας θα καθορίσει το μέλλον το δικό μας, των παιδιών μας και της Κύπρου μας. Η αποχή δεν είναι στάση διαμαρτυρίας. Είναι στάση ήττας και εκχώρησης της δύναμης της ψήφου σε αυτούς που θα πάνε να ψηφίσουν. Η αποχή είναι ψήφος εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση Αναστασιάδη – Συναγερμού. Είναι ψήφος αποδοχής των σκανδάλων, της διαφθοράς και της φτωχοποίησης του λαού. Χρειαζόμαστε αλλαγή και μια ισχυρή Αριστερά που θα εγγυηθεί αυτή την αλλαγή.

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.