ΑΛΕΞΗΣ ΤΣΙΠΡΑΣ: Οι λαοί είναι η ισχύς

Είναι ιστορική καμπή, η ευρωπαϊκή λύση θα δοθεί από την αριστερή πολιτική

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, μιλά για την Ελλάδα, την Κύπρο και την Ευρώπη, την Αριστερά και την εποχή των μνημονίων. Εχει δει και γνωρίζει βαθιά τις τραγικές συνέπειες μιας επιμηκυμένης εφαρμογής των φιλελεύθερων πολιτικών, που απορρέουν από το κατεστημένο και τη γραφειοκρατία της Ε.Ε..

Και επιμένει να μιλά για το αυτονόητο. Οτι είναι η ώρα των λαών. Οτι εκείνοι θα λύσουν το γόρδιο δεσμό με πολιτικές–μονοδρόμους, ανάλγητες και οδυνηρές. Είναι ενδεικτικό ότι και στο Κυπριακό ο πρόεδρος Αλέξης Τσίπρας μιλά για μια ενωμένη Κύπρο, ειρηνική και ανεξάρτητη, δίχως προσχήματα πολιτικά ή άλλα ιδεολογήματα. Οι λαοί είναι η ισχύς. Η Αριστερά το ξέρει. Και φαίνεται ότι έχει ξεκινήσει ήδη η ελπίδα να έρχεται… από την Ελλάδα!

Του Χρίστου Φιλίππου

Τα μνημόνια στην Ελλάδα απέτυχαν σε όσα μεγαλόσχημα υπόσχονταν. Η οικονομία του τόπου τελεί υπό απαξίωση, οι δομές του κράτους ξεχαρβαλώθηκαν σκοπίμως και η ανθρωπιστική κρίση σκόρπισε από τη μια άκρη ώς την άλλη. Ποια πολιτική μπορεί να αναστρέψει τούτη τη βουτιά;

Τα μνημόνια απέτυχαν, γιατί ήταν η καταστροφική συνταγή. Ηταν μέρος της κρίσης, το όχημα της κρίσης, και όχι η λύση. Επιβλήθηκαν διά του εκβιασμού. Τα μνημόνια είναι η αποτύπωση σε ένα χαρτί του νεοφιλελευθερισμού και των πολιτικών του. Ηταν η εφαρμογή σε μερικές χώρες-πειραματόζωα των σχεδίων που είχαν οι κυρίαρχες πολιτικές και οικονομικές δυνάμεις εδώ και δεκαετίες.

Το μνημόνιο δεν εξανθρωπίζεται, δεν γίνεται καλύτερο. Ανατρέπεται από τον κυρίαρχο λαό και τις δυνάμεις της εργασίας. Το μνημόνιο είναι η λιτότητα σε ένα κράτος εκτάκτου ανάγκης. Και η μόνη πολιτική που μπορεί να αντιστρέψει αυτήν τη βουτιά, είναι το τέλος της λιτότητας και η αυγή της ανάπτυξης, είναι η νίκη της δημοκρατίας απέναντι στο κράτος έκτακτης ανάγκης.

Ενα επιπλέον μνημόνιο, εάν η επιλογή των Ελλήνων ήταν τέτοια, θα έμοιαζε με ταφόπλακα. Ποιος φοβάται μιαν αριστερή κυβέρνηση στην Ελλάδα και ποιος ελπίζει;

Φοβούνται αυτοί που έχτισαν την Ευρώπη με τα υλικά της πιο βάρβαρης και ταξικής πολιτικής. Φοβούνται αυτοί που έχουν μεγάλα οικονομικά συμφέροντα. Ναι, γι’ αυτούς η πανευρωπαϊκή κρίση χρέους και αξιών, ήταν η λαμπρή ευκαιρία που περίμεναν. Φοβάται η διαπλοκή, η οποία δεν είναι βέβαια μόνο ελληνικό φαινόμενο.

Η Αριστερά έρχεται να δώσει τις απαντήσεις από τη μεριά της κοινωνίας. Ερχεται να δώσει λύση με γνώμονα τον άνθρωπο και όχι τα κέρδη. Στην Αριστερά που δεν συμβιβάζεται, στη ριζοσπαστική Αριστερά που καταθέτει αξίες και πρόγραμμα ελπίζει η κοινωνία, όχι μόνο στην Ελλάδα, σε όλο τον ευρωπαϊκό νότο, ακόμα και στην καρδιά του ευρωπαϊκού γραφειοκρατικού κατεστημένου.

Οι πολιτικές όπως ασκήθηκαν μέχρι σήμερα από την Ε.Ε. προς όλες τις χώρες–μέλη έμοιαζαν απολύτως δεσμευτικές και διατυπώνονταν ως μονόδρομος. Επιμέρους οι κυβερνήσεις των χωρών-μελών επέμεναν ότι ήταν αναπόφευκτες. Πώς οι πολιτικές επιλογές του ΣΥΡΙΖΑ, σε ένα τέτοιο περιβάλλον, θα βρουν τη διέξοδο ώστε να πραγματοποιηθούν;

Ο μονόδρομός τους σύντομα αποδείχτηκε αδιέξοδο. Το αναπόφευκτο έχει καταρρεύσει εδώ και καιρό. Σε όλη την Ευρώπη, σε όλο τον κόσμο, με τον πιο σαφή τρόπο, κράτη και κυβερνήσεις, θεσμικοί παράγοντες και οικονομικά ινστιτούτα, λένε πως η λύση είναι στα αριστερά.

Ο ΣΥΡΙΖΑ έβαλε στην ατζέντα και στο προσκήνιο προτάσεις που σήμερα δικαιώνονται ακόμα και από το συντηρητικό χώρο. Το περιβάλλον άλλαξε, γιατί τα πειραματόζωα αντιστάθηκαν, οι λαοί βγήκαν στο προσκήνιο και πλέον όλοι τώρα αναγνωρίζουν πως το πρόβλημα είναι ευρωπαϊκό. Παντού στην Ευρώπη αναδεικνύονται κινήματα, πολιτικά κόμματα και συμμαχίες που κερδίζουν καθημερινά την εμπιστοσύνη των λαών.

Υπάρχουν αντιδράσεις διεθνώς, οι οποίες στόχο έχουν να καλλιεργούν το φόβο, και γιατί όχι και το πανικό, για μια ενδεχόμενη εκλογική νίκη του ΣΥΡΙΖΑ. Ποια είναι η άποψή σας γι’ αυτό;

Δεν τους έχει μείνει παρά μόνο η προπαγάνδα του φόβου και οι εκβιασμοί. Ξαναζεσταμένο φαΐ, αλλά δεν θα πετύχει δεύτερη φορά. Βέβαια τώρα, σε μεγάλο μέρος οι δόσεις τρομοκρατίας προέρχονται από εσωτερικούς και όχι διεθνείς παράγοντες. Ο κόσμος πια αντιλαμβάνεται πως αδύναμος είναι αυτός που συκοφαντεί και τρομοκρατεί, όχι αυτός που συκοφαντούν και τρομοκρατούν.

Ο φόβος άλλαξε στρατόπεδο και η μεγάλη ανατροπή ελπίζω να ξεκινήσει από την Ελλάδα. Καθημερινά βλέπουμε τον πανικό στους εκπροσώπους της ελίτ, στους εκπροσώπους δηλαδή του τριγώνου τη διαπλοκής. Εργολάβοι της ενημέρωσης, τραπεζίτες και πολιτικό προσωπικό που υπηρέτησε τη μνημονιακή πολιτική, θα κάνουν τα πάντα για να αποτρέψουν τη νίκη της ελπίδας. Θα αποτύχουν οικτρά.

Στην Ευρώπη η ανοχή στα μνημόνια εγκαταλείπεται σύντομα. Ο νότος μπορεί να είναι το παζάρι των πιο σκληρών φιλελεύθερων πολιτικών, αλλά οι λαοί αντιδρούν και αντιστέκονται στην υποτίμηση του βιοτικού τους επιπέδου, ακόμη και στις φθορές που εν δυνάμει μπορεί να υποστεί το κράτος τους. Στην Ελλάδα η Αριστερά, με το ΣΥΡΙΖΑ στην αιχμή του δόρατος, φώναξε παντού ότι «τέλος τα μνημόνια». Τι σημαίνει νίκη του ΣΥΡΙΖΑ στις εθνικές εκλογές; Ποιος θα είναι ο αντίκτυπος στην Ευρώπη και πώς θα ανασχηματιστούν οι υπάρχουσες πολιτικές δυνάμεις;

Θα είναι η αρχή του τέλους των μνημονίων. Στην Ισπανία και στην Πορτογαλία, στην Ελλάδα και την Κύπρο, στην Ιρλανδία και την Ιταλία, το δόγμα του σοκ δεν μπορεί να αποδώσει πια. Σύντομα οι προοδευτικές δυνάμεις της Ευρώπης θα βρουν το νήμα της μεγάλης αλλαγής. Ο ΣΥΡΙΖΑ κάνει την αρχή, αλλά ευτυχώς σήμερα υπάρχουν ΣΥΡΙΖΑ παντού σε όλη την Ευρώπη. Βλέπετε ήδη πως έχει εγκαταλειφθεί κάθε ιδέα για Grexit.

Οι θεσμικοί παράγοντες της Ευρώπης δεν θέλουν ούτε καν να ακούσουν για αποχώρηση χώρας-μέλους της Ευρωζώνης. Η διαπραγμάτευση ξεκίνησε πριν καν βγει το αποτέλεσμα των εκλογών. Μόνο η πιθανότητα πολιτικής αλλαγής σε μία χώρα, άλλαξε το κλίμα. Για αυτό είμαι αισιόδοξος ότι θα τα καταφέρει η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. Διεκδικούμε το κοινό μας σπίτι, χωρίς ιδιοκτήτες και ενοικιαστές. Είναι ιστορική καμπή, η ευρωπαϊκή λύση θα δοθεί από την αριστερή πολιτική.

Η Κύπρος είναι ήδη δύο χρόνια στο μνημόνιο. Οι επιλογές της κυπριακής κυβέρνησης είναι συντεταγμένες των φιλελεύθερων πολιτικών που κυριαρχούν αυτή τη στιγμή στην Ε.Ε., και είναι εχθρικές των λαών της Ευρώπης. Τι να προσδοκά ο κυπριακός λαός από τις εξελίξεις στην Ελλάδα;

Νομίζω ότι η παρούσα συγκυρία της ευρωπαϊκής κοινωνικο-οικονομικής κρίσης επιβεβαιώνει ακόμα μια φορά ότι, τις πιο πολλές σημαντικές ιστορικές καμπές Ελλάδα και Κύπρος τις έχουμε περάσει με τον ένα ή με τον άλλο τρόπο μαζί. Είναι κοινά τα βιώματα, κοινές οι δοκιμασίες, κοινοί οι αγώνες μας. Ετσι και τώρα, που μιλάμε για συνεργασία των λαών της Ευρώπης, ιδιαίτερα των χωρών του νότου και της ευρωπαϊκής περιφέρειας, για μια άλλη Ευρώπη της ανάπτυξης και όχι της λιτότητας, της ισοτιμίας των κρατών-μελών και όχι του ηγεμονισμού, στρεφόμαστε πρώτα απ’ όλα στον κυπριακό λαό.

Προσδοκούμε, αναμένουμε και προσβλέπουμε στην αλληλεγγύη και στη  στήριξή του. Η αλλαγή των πολιτικών της ΕΕ θα δώσει σε όλους μας στην περιοχή, τη δυνατότητα να υπερβούμε πραγματικά την κρίση με κοινωνικά και εθνικά αποδεκτούς και δίκαιους όρους.

Μια κυβέρνηση της Αριστεράς στην Ελλάδα, ποια λύση θα έβλεπε εφικτή στο Κυπριακό;

Οπως ξέρετε στηρίζουμε με όλες μας τις δυνάμεις την υπόθεση του τερματισμού της τουρκικής κατοχής και της εξεύρεσης συμφωνημένης, βιώσιμης και λειτουργικής λύσης επανένωσης της Κύπρου, υπό τη μορφή μιας διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας, με μία διεθνή προσωπικότητα, μία κυριαρχία και μία ιθαγένεια, όπως προβλέπουν οι αποφάσεις του ΟΗΕ.

Η λύση που θα συμφωνηθεί πρέπει να συνάδει με την ιδιότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας ως κράτος-μέλος της ΕΕ και να ανοίξει το δρόμο για την απαλλαγή του κυπριακού λαού, Ελληνοκυπρίους και Τουρκοκυπρίους, από ξένα στρατεύματα, εγγυητές και βάσεις.

Θεωρούμε ότι μια δίκαιη και βιώσιμη επίλυση του Κυπριακού είναι εφικτή. Και έχει κομβική σημασία όχι μόνο για τον κυπριακό λαό, αλλά και για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, για τη συνανάπτυξη και πρόοδο των λαών της Ανατολικής Μεσογείου, για την ειρήνη και σταθερότητα μιας ιδιαίτερα εύφλεκτης περιοχής. Σ’ αυτήν την κατεύθυνση, αποφασιστική σημασία έχει η συνέχιση  των δικοινοτικών συνομιλιών, με τη συνδρομή των Καλών Υπηρεσιών του ΓΓ του ΟΗΕ. Συνομιλιών που στηρίζουμε.

Πολύτιμες, επίσης, θεωρούμε και στηρίζουμε τις πρωτοβουλίες και προσπάθειες κυπριακών πολιτικών δυνάμεων και κοινωνικών φορέων για την επαναπροσέγγιση  μεταξύ των δύο κοινοτήτων, καθώς και μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης που συνάδουν με τη διεθνή νομιμότητα στην Κύπρο.

Υπογραμμίζουμε, όμως, ότι ούτε η εμπιστοσύνη μπορεί να οικοδομηθεί ούτε οι συνομιλίες μπορούν να πραγματοποιούνται υπό καθεστώς τουρκικών απειλών και προσπαθειών επιβολής νέων τετελεσμένων.

Η φιλοσοφία ενός ενιαίου αμυντικού δόγματος Ελλάδος–Κύπρου, μήπως εντέλει αναδεικνύει μια ανίσχυρη εξωτερική πολιτική, ανίκανη να συνειδητοποιεί –και να δρα παράλληλα– ένα συσχετισμό δυνάμεων, ο οποίος μετασχηματίζεται γεωπολιτικά στον παγκόσμιο χάρτη;

Η διαρκής συνεργασία και ο συντονισμός της Ελλάδας με την Κυπριακή Δημοκρατία, σε όλους τους τομείς, αποτελεί καίριας σημασίας άξονα της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής που μπορεί και πρέπει  να ενισχυθεί περαιτέρω. Αυτό απαιτεί μια ψύχραιμη ανάλυση και συναντίληψη της παγκόσμιας και περιφερειακής πραγματικότητας που να προωθεί αποτελεσματικά, χωρίς αυτοματισμούς, τα κοινά συμφέροντα  Ελλάδας και Κυπριακής Δημοκρατίας σε διεθνές επίπεδο και που θα αναδεικνύει τον ρόλο τους, ως πόλους ειρήνης και σταθερότητας στην περιοχή.

Πρόεδρε, όταν οι λαοί ζουν με δημοκρατία, ανεξαρτησία, και ειρήνη, ζουν ελεύθεροι. Εάν δεν μπορεί να το εγγυηθεί αυτό η Αριστερά, τότε ποιος;

Η Αριστερά μάτωσε για δημοκρατία, ανεξαρτησία και ειρήνη. Βγήκε από τους μεγάλους αγώνες για δημοκρατία, ανεξαρτησία και ειρήνη. Είναι δικό τους παιδί. Και θα τιμήσει αυτήν την πορεία χρόνων. Η φωνή μας έρχεται μέσα από τους αιώνες και πάει πολύ μακριά.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy