Αλίμονο αν υπάρξει ένα νέο ναυάγιοΕτοιμότητα και αποφασιστικότητα ζητά ο ΓΓ του ΑΚΕΛ από τον Πρόεδρο Το βιολί του ο Ερντογάν

Έκκληση προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να συνειδητοποιήσει ότι εάν επαναρχίσουν οι διαπραγματεύσεις για λύση του Κυπριακού, πρέπει να είμαστε έτοιμοι και αποφασιστικοί για μια εφ᾽ όλης της ύλης συζήτηση και τοποθέτηση στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων απηύθυνε χθες ο ΓΓ του ΑΚΕΛ, Άντρος Κυπριανού.

Σε δηλώσεις στη Δερύνεια ο Α. Κυπριανού ανέφερε ότι «είμαστε σε μια καθοριστική στιγμή σε ό,τι αφορά το Κυπριακό.

Καταβάλλεται προσπάθεια επανέναρξης ουσιαστικών διαπραγματεύσεων και θα πρέπει οι πάντες να συνειδητοποιήσουν ότι η προσπάθεια από μόνη της δεν είναι το σημαντικό». Τόνισε πως «το σημαντικό είναι το τι θα επακολουθήσει εάν και εφ’ όσον επαναρχίσουν οι διαπραγματεύσεις».

Αλίμονο, υπογράμμισε, «εάν έχουμε για ακόμα μια φορά ένα ναυάγιο. Η έκκλησή μας λοιπόν προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας είναι να συνειδητοποιήσει ότι εάν επαναρχίσουν οι διαπραγματεύσεις, αυτή τη φορά πρέπει να είμαστε έτοιμοι και αποφασιστικοί για μια εφ᾽ όλης της ύλης συζήτηση και τοποθέτηση στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων». Τόνισε ότι «θα πρέπει οπωσδήποτε από τη δική μας την πλευρά να καταβάλουμε κάθε προσπάθεια για να επιλυθεί το Κυπριακό και εάν θα επιλυθεί ή όχι, να εξαρτάται αποκλειστικά και μόνο από τη συμπεριφορά της Τουρκίας, πρωτίστως, αλλά και από τη συμπεριφορά της τουρκοκυπριακής ηγεσίας.  Αλίμονο εάν δεν συμπεριφερθούμε με αυτό τον τρόπο», είπε.

Ο Α. Κυπριανού απάντησε και στην «έντονη ανησυχία» που διατυπώνεται από διάφορους στο ενδεχόμενο επανέναρξης των διαπραγματεύσεων, σημειώνοντας ότι ακριβώς «γι’ αυτό το λόγο χρειάζεται να είμαστε όσο το δυνατόν πιο καλά προετοιμασμένοι, να επιμείνουμε στις αρχές λύσης του Κυπριακού, αλλά την ίδια στιγμή πρέπει να είμαστε και αποφασιστικοί και να μην αφήσουμε περιθώρια ελιγμών ούτε στην Τουρκία ούτε στην ηγεσία της τ/κ κοινότητας».

Υπενθύμισε ότι έχουμε «το δίκαιο με το μέρος μας, τα επιχειρήματα, τις διαχρονικές μας θέσεις και πάνω σε αυτές πρέπει να βασιστούμε και να μην ψάχνουμε οτιδήποτε άλλο, το οποίο απλά και μόνο θα διευκολύνει την Τουρκία για να ξεφύγει από τις υποχρεώσεις της για τη λύση στο Κυπριακό».

Τέλος, επανέλαβε την πάγια θέση του ΑΚΕΛ ότι βάση λύσης του Κυπριακού «είναι η ΔΔΟ που οδηγεί σε ενωμένο κράτος, με μία κυριαρχία, διεθνή προσωπικότητα και ιθαγένεια και βέβαια με πολιτική ισότητα μεταξύ των κατοίκων της, Ε/κ και Τ/κ».

Προετοιμασία βάσει οδικού χάρτη

Στο μεταξύ οι δύο ηγέτες μετά και τη συνάντηση της 9ης Αυγούστου προετοιμάζονται πυρετωδώς βάσει του άτυπου οδικού χάρτη που συμφώνησαν με στόχο την επανέναρξη των συνομιλιών. Πρώτο ορόσημο-σταθμός η κάθοδος της κας Λουτ στις αρχές Σεπτεμβρίου με στόχο τη συμφωνία στους όρους αναφοράς.

Στόχος που επιβάλλεται, βάσει και των απαιτήσεων που έθεσε πρόσφατα το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών με την έκθεσή του για την ανανέωση της θητείας της ΟΥΝΦΙΚΥΠ.

Το ΣΑ ζητά από τον ΓΓ του ΟΗΕ να ενθαρρύνει τους ηγέτες των δύο κοινοτήτων «να παρέχουν γραπτές ενημερώσεις» σχετικά με τις ενέργειες που έχουν αναλάβει για τη στήριξη των σχετικών τμημάτων του παρόντος ψηφίσματος με σκοπό την επίτευξη βιώσιμης και συνολικής διευθέτησης. Ζητά επίσης από τον ΓΓ του ΟΗΕ να υποβάλει, μέχρι τις 15 Νοεμβρίου 2019, έκθεση σχετικά με τις καλές του υπηρεσίες, ιδίως όσον αφορά την πρόοδο προς την επίτευξη συναινετικού σημείου αφετηρίας για ουσιαστικές διαπραγματεύσεις…

Εκθεση που θα ακολουθήσει την τριμερή συνάντηση του ΓΓ του ΟΗΕ με τους δύο ηγέτες, η οποία επιζητείται να γίνει στη Νέα Υόρκη. Μέχρι τότε για να ανοίξει ο δρόμος για συνομιλίες θα πρέπει να συμβάλει και η Τουρκία με τον τερματισμό των παράνομων ενεργειών της στην κυπριακή ΑΟΖ.

Το βιολί του ο Ερντογάν

«Το Κυπριακό παραμένει χωρίς λύση εξαιτίας της αδιάλλακτης στάσης των Ελληνοκυπρίων», δήλωσε χθες ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μετά τη συνάντησή του με τον «πρωθυπουργό» Ερσίν Τατάρ. Πρόσθεσε πως η χώρα του θα συνεχίσει να υπερασπίζεται με αποφασιστικότητα τα δικαιώματα και τα συμφέροντα των Τουρκοκυπρίων και «κανένα σχέδιο που αγνοεί την Τουρκία και την ‘’τουρκική δημοκρατία της βόρειας Κύπρου’’ δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί στην Ανατολική Μεσόγειο». Υπενθυμίζεται ότι στις αρχές Αυγούστου, ο Ταγίπ Ερντογάν είχε τονίσει πως η σταθερότητα στην Κύπρο και την Ανατολική Μεσόγειο θα μπορούσε να επιτευχθεί «μόνο με την τήρηση των δικαιωμάτων της «τουρκικής δημοκρατίας της βόρειας Κύπρου» και των συμφερόντων της Τουρκίας».

Επιπλέον, στελέχη της τουρκικής κυβέρνησης έχουν στείλει επανειλημμένως μήνυμα στη Λευκωσία ότι η Άγκυρα θα συνεχίσει αποφασιστικά τις εξορυκτικές δραστηριότητες στην Ανατολική Μεσόγειο. Εν τω μεταξύ, την αλληλεγγύη του για τις δραστηριότητες της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ, εξέφρασε στον Έλληνα Πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, ο Γάλλος Πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν στις δηλώσεις των δύο ηγετών πριν από τη συνάντησή τους στα Ηλύσια Πεδία. «Θα ήθελα να εκφράσω την επαγρύπνηση, την αλληλεγγύη μας όσον αφορά τις δραστηριότητες της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ», είπε ο Γάλλος Πρόεδρος.

Νίκη Κουλέρμου